Cheia lui Viorel Hrebenciuc

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 07 Decembrie 2008, ora 16:07
13436 citiri
Cheia lui Viorel Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc iubeste tradarea, dar ii uraste pe tradatori. Pus acum sa deconteze in partid cam singur intelegerea ratata cu PNL, combinatorul sef al social democratilor ii loveste pe tradatorii din noaptea alegerilor cu o dezvaluire care dovedeste cat de gol e imparatul.

Hrebenciuc a confirmat ca formula actuala, absolut inechitabila, a legii electorale a fost dorita de liberali tocmai pentru a-si asigura un scor bun in alegeri, stiind ei cam cate sanse au sa castige prin colegii. PSD i-a ajutat sa-si adjudece legea, care a avut, dupa cum s-a vazut, efectele scontate, in schimbul accederii la guvernare.

PSD si PNL ar fi trebuit, potrivit intelegerii invocate de Viorel Hrebenciuc, ca in noaptea alegerilor sa anunte formarea unei majoritati cu care sa-i forteze mana lui Traian Basescu. Liberalii au dezertat insa, lasandu-i pe social demcorati si cu alegerile pierdute din cauza legii, si in afara guvernarii, negociindu-si dur, in schimb, propria ramanere in Palatul Victoria.

Mircea Geoana a confirmat, nuantat, cele spuse de Hrebenciuc, in vreme ce liberalii au tacut chitic. Nu le pica prea bine aceasta dezvaluire tocmai cand se dadeau virgine de dreapta, rezistente la curtea asidua a PD-L, spurcat cu stangisme de neiertat.

De fapt, dezvaluirea lui Viorel Hrebenciuc, o confirmare a unor informatii existente de multa vreme, este cheia in care trebuie citite pretentiile de acum ale liberalilor si sinceritatea lor. Altfel spus, conditiile din spatele conditiei privind premierul.

La iesirea de la negocierile de ieri cu PD-L, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca partidul sau vrea garantii ca justitia va fi independenta de politic, in privinta proiectului de modificare a Constitutiei, in privinta duratei unei eventuale aliante si in cea a legii electorale.

Independenta justitiei, pusa cel mai mult in pericol de nimeni altul decat Tudor Chiuariu (potrivit Comisiei Europene), suna, de fapt, a garantii pentru imunitatea liberalilor care au probleme penale sau se simt cu musca pe caciula (or fi multi?). Pentru asta trebuie insa cel putin un ministru al Justitiei liberal si, desigur, inlocuirea lui Daniel Morar si a Codrutei Kovesi.

In privinta modificarii Constitutiei, premierul a respins explicit trecerea la un parlament unicameral. De ce nu le convine el liberalilor? Pentru ca presupune mandate mai putine, deci mai putini parlamentari, cu atat mai putini cu cat procentul este mai mic.

Dar mai sunt posibile modificari deranjante pentru liberali. Se stie, de exemplu, ca proiectul comisiei de la Cotroceni ii da posibilitatea presedintelui sa transeze crizele politice, prin demiterea premierului. Pai, cum sa le placa liberalilor asa ceva, dupa experienta razboiului de gherila pe care, de fapt, l-au castigat impotriva presedintelui tocmai pentru ca acestuia ii lipsea orice parghie impotriva premierului.

E clar de ce liberalii nu vor sa fie modificata legea electroala, cat timp ea le-a adus asemenea servicii. In cazul unui uninominal autentic niciunul dintre liberali calificati de pe locurile doi sau trei in virtutea redistribuirii nu intra in Parlament. Norica Nicolai ramasa fara mandat, desi este unul dintre putinii liberali care si-a castigat colegiul, sustine ca fara aceasta lege PNL nu intra in Parlament.

Cat priveste durata aliantei, ea denota spaima liberalilor ca ar putea pati exact ce le-au facut ei democratilor atunci cand i-au dat afara din guvern. Ori pentru aceasta ultima temere, intr-adevar, alta garantie decat functia de premier nu exista si nimeni nu stie asta mai bine ca ei.

Sa zicem insa ca nu este asa si liberalii au, in mod sincer, doar grija viziunii lor liberale, grija crizei si binelui tarii. Atunci de ce nu se grabesc spre o alianta de dreapta fara impedimente programatice? Calin Popescu Tariceanu insusi recunostea ca nu exista divergente de program si viziune. Daca e vorba doar despre viziune si program, de ce oare garantiile privesc chestiuni cu totul straine ideologiei si crizei economice?

Desemnarea premierului e treaba presedintelui si exista informatii potrivit carora acesta le-ar fi spus liderilor PD-L ca pot negocia orice cu exceptia sefiei guvernului si ministerului Justitiei. Cu un premier PD-L, la Justitie se va intoarce sigur Monica Macovei, cel mai mare cosmar al lui Dinu Patriciu.

Insa e greu de crezut ca fara sa obtina macar una dintre cele doua functii, plus un personaj prietenos la DNA, aripa Tariceanu va accepta intelegerea, mizand pe faptul ca pentru PD-L si Traian Basescu, PSD reprezinta o varianta mult prea compromitatoare.

In schimb, potrivit lui Bogdan Olteanu, negociatorii liberali ar fi plusat si i-ar fi pus pe masa lui Taian Basescu oferta sustinerii la alegerile prezidentiale. Greu de spus cat e ea de tentanta pentru presedinte, dar in mod cert este enervanta pentru alti lideri PNL care o contesta vehement. Chiar asa, cu ce argumente l-ar sustine PNL pe Traian Basescu dupa ce l-au demonizat atata vreme? Este suficienta obtinerea sefiei guvernului pentru ca brusc sa-i descopere calitati de neconceput pana acum?

Si uite asa ne intoarcem iarasi la cheia pe care ne-a pus-o in mana Viorel Hrebenciuc pentru descifrarea cailor de nepatruns ale politicii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#negocieri Guvern partide, #PSD PNL PDL, #cheia Viorel Hrebenciuc , #alegeri parlamentare 2008
Comentarii
Poza Radu Nicolae
Radu Nicolae
rank 1
AS RISCA DACA AS FI PRESEDINTE,NUMAI SA BAG PNL-ISTII IN...
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
PSD-L dacă nu debarcă URGEEENT staff-ul GĂZARULUI dispare c u r î n d din politică urmînd PNŢ-CD