Redistribuirea voturilor, pe intelesul tuturor

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 13:42
22416 citiri
Redistribuirea voturilor, pe intelesul tuturor

Potrivit legii, toti candidatii care nu au obtinut majoritatea voturilor in colegiile in care au candidat vor putea sa-si obtina mandatele de parlamentat doar in urma redistribuirii.

La redistribuire participa doar competitorii (partidele sau aliantele politice sau electorale) care au reusit sa depaseasca pragul electoral la nivel national.

Astfel, desi intr-o circumscriptie electorala (judet) PSD, PDL, PNL sau UDMR nu au intrunit 5% din voturile exprimate, acestea vor participa totusi la redistribuirea din circumscriptia respectiva datorita depasirii pragului la nivel national.

Prima redistribuire - la nivelul circumscriptiilor electorale

Numarul total al voturilor valabil exprimate pentru competitorii care au trecut pragul la nivel national se imparte la numarul de parlamentari pe care rebuie sa-i dea circumscriptia respectiva, rezultand un coeficient electoral.

Acest coeficient electoral se imparte la numarul total de voturi castigate de fiecare formatiune politica, valoarea intreaga a catului rezultat echivaland cu numarul de mandate castigate de competitori.

Spre exemplu, in circumscriptia Alba, care coincide cu judetul Alba, numarul total de voturi exprimate este 128.921, dintre care 119.665 au fost obtinute de cele patru formatiuni care au depasit pragul de 5%.

Coeficientul electoral al circumscriptiei electorale Alba pentru Camera Deputatilor este 23.933, rezultat in urma impartirii celor 119.665 voturi obtinute de PSD-PC, PDL, PNL si UDMR la 5 - numarul de deputati pe care trebuie sa-i dea judetul. Coeficientul electoral al circumscriptiei electorale Alba penru Senat este 59.832,5.

PD-L-ului, care a obtinut cele mai multe voturi la nivel de circumscriptie, urmeaza sa-i revina un numar de 2 deputati si un senator, rezultati in urma impartirii celor 61.005 voturi obtinute in judetul Alba la coeficientul electoral al circumscriptiei pentru Camera Deputatilor, respectiv la cel aferent Senatului.

PNL si PSD+PC - care au obtinut 27.830 de voturi, respectiv 25.786 voturi, vor obtine in urma acestei redistribuiri cate un deputat si nici un senator.

Acesti parlamentari vor fi desemnati din randul celor care au obtinut cele mai multe voturi.

Cel de al cincilea deputat si cel de al doilea senator pe care judetul trebuie sa-i dea vor fi mandatati in urma unei noi redistribuiri, efectuate de data aceasta la nivel national.

La aceasta redistribuire, circumscriptia Alba va trimite la Biroul Electoral Central un numar de 23.933 voturi neutilizate pentru Camera Deputatlor si 59.833 pentru Senat.

Acestea se vor aduna cu cele neutilizate si trimise Biroul Electoral Central de toate celelalte circumscriptii electorale din tara si strainatate, unde se vor calcla coeficienti electorali pe tara pentru fiecare partid in parte.

A doua redistribuire

Fiecarui competitor electoral care a depasit pragul electoral i se repartizeaza atatea mandate de deputati sau, dupa caz, de senatori, de cate ori coeficientul electoral pe tara se cuprinde in numarul total al voturilor valabil exprimate pentru partidul politic, alianta politica sau alianta electorala respectiva.

Mandatele se vor acorda candidatilor din fiecare partid politic in ordinea descrescatoare a voturilor pe care le-a obsinut in colegiu in care a candidat.

Presupunand ca la a doua redistribuire trebuie impartite 40 de mandate de deputati, din care 15 revin PSD-PC, 14 PDL, 7 PNL si 4 UDMR, acestea vor fi obtinute de primii 15 candidati din PSD care au obtinut cele mai multe voturi, dar care nu au obtinut un mandat la distribuirile anterioare, respectiv primii 14, 7 si 4 din PDL, PNL si UDMR.

Este posibil ca, un candidat care s-a clasat pe locul 3 in colegiul sau, dar s-a clasat in primii x candidati din partidul pentru care a candidat ce urmeaza sa intre in Parlament, sa-l devanseze pe ceilalti doi contracandidati directi care nu s-au clasat in primii y in partidul lor.

Concret, Bogdan Olteanu, desi s-a clasat pe locul 3 in colegiul unde a candidat, va putea sa castige mandatul de deputat daca se claseaza in primii 7 ca numar de voturi obtinute pentru PNL, iar primii doi din colegiul respectiv nu se incadreaza in primii 15, respectiv 14 in functie de numarul de voturi obtinute pentru PD-L, respectiv PSD-PC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#alegeri parlamentare, #redistribuire, #candidati, #cadru legislativ , #alegeri parlamentare 2008