Cu cine voteaza artistii?

Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 11:08
2033 citiri
Cu cine voteaza artistii?

Multi artisti romani sau personalitati culturale se declara "indecisi" asupra candidatilor pe care vor pune stampila "Votat".

O buna parte dintre acestia indeamna electoratul la absenteism, la un vot de blam pentru clasa politica, pe care o considera "oportunista" si in contradictie cu "nevoile reale ale Romaniei".

Exista, totusi, si cateva personalitati din lumea literara, a filmului si a scenei romanesti, care stiu sigur unde vor pune stampila. Romania Libera a realizat un sondaj pentru a afla care sunt opiunile acestui segment de electorat.

Radu Muntean: "Toti, o apa si un pamant"

Radu Muntean (regizor): "Trebuie sa ma crezi ca nu stiu in ce colegiu sunt. M-am mutat in afara Bucurestiului de cativa ani, asa ca, desi inca figurez pe lista la sectorul 3 si acolo voi si vota, nu am primit celebrii fluturasi cu colegiile. Deci, nu cunosc componenta lor. Am incercat sa ma documentez pe net, dar n-am reusit (e adevarat, nici n-am insistat prea mult). Cat despre vot, o sa votez ca tot romanul, cu ceea ce mi se pare mie a fi raul cel mai mic. Probabil voi vota candidati de la PNL si PD-L. Asteptarile sunt insa foarte mici. Mi se par cu totii o apa si-un pamant. Mincinosi, penibili, incompetenti si oportunisti".

Ion Bogdan Lefter: "Cu toate rezervele fata de PNL, cu ei votez"

Ion Bogdan Lefter (critic si teoretician literar): "O sa votez, fireste. Cat priveste votul, am o optiune pe care am facut-o de mai multe ori publica si pe care nu mi-am schimbat-o. Mi-am manifestat in repetate randuri optiunea intelectuala pentru liberalismul de centru-dreapta. Or, cu toate rezervele fata de PNL, cu ei votez".

Florin Zamfirescu: "Ma mai gandesc"

Florin Zamfirescu (actor): "Nu va pot raspunde, nu pot sa fac asta! In primul rand, nu fac politica, iar la ora asta nici nu stiu cu cine as vota. In forul meu interior sunt liberal, pentru ca am o meserie liberala, dar la ora asta inca nu stiu cu cine voi vota. Este vorba despre un vot uninominal si... ma mai gandesc".

Mircea Vintila: "Sunt consecvent, votez cu acelasi partid din '90"

Mircea Vintila (cantautor): "Votul este secret si nu pot sa va spun cu cine voi vota. Dar stiu cu cine voi vota, asta inca din anii '90. Si sunt consecvent, votez cu acelasi partid si nu am de gand sa-mi schimb optiunea".

Serban Ionescu: "Optiunea mea este liberala!"

Serban Ionescu (actor): "Am o profesiune liberala! Optiunea mea este liberala!"

Harry Tavitian: "As vrea sa-l votez pe actualul reprezentant al armenilor din Parlament, Varujan Pambuccian"

Harry Tavitian (jazzman): "Nu m-am hotarat cu cine sa votez si cred ca nici nu am cum sa ajung, pentru ca sunt in turneu si abia peste trei saptamani ajung acasa. Nu am o preferinta speciala in afara de armenii mei. As vrea sa-l votez pe actualul reprezentant al armenilor din Parlament, Varujan Pambuccian, candidat la Camera Deputatilor din partea comunitatii noastre. Insa, pentru noi, va fi o perioada foarte dificila. In toata tara nu suntem decat vreo 2.000 de armeni si avem nevoie de 7.000 de voturi pentru a ajunge in Parlament. Suntem nevoiti sa ne bazam pe alte voturi, pe care speram ca le vom primi..."

Anca Turcasiu: "Politica de astazi este o rusine"

Anca Turcasiu (cantareata): "Asa ar fi frumos, sa merg la vot. Dar nu o voi face. Sunt dezamagita de politica si din aceasta cauza nici macar nu am facut efortul de a-i cunoaste pe cei din colegiul meu. Sunt foarte fericita asa, cu viata mea de acasa pe care mi-o fac singura frumoasa. Politica de astazi este o rusine si orice efort al meu in favoarea ei este degeaba. Viata mea, fara televizor, este cea mai frumoasa si mai linistita de pana acum".

Cosmin Covei: "Voi vota culoarea partidului, nu persoana"

Cosmin Covei (cantaret - trupa Tapinarii): "As merge la vot, dar numai din inertie... si daca merg, voi vota culoarea partidului, nu persoana... Oricum ar fi, tot aia o sa fie, nimeni nu va castiga 51%. Istoria recenta ne-a invatat ca in interiorul oricarui partid, dupa alegeri, apar scindari, grupuri de interese care vor suprematia, fie ca e vorba despre PD-L sau PNL. Dar daca nu castiga nimeni peste 7%?!"

Stefan Sileanu: "Voi vota cu PD-L"

Stefan Sileanu (actor si pictor): "Sigur ca ma duc la vot si voi vota cu... PD-L. Nu ma pricep foarte bine la politica, dar cred ca prima varianta de vot, cea propusa de Basescu initial, era mai buna decat asta. Insa, din punctul meu de vedere, oricum e mai bine sa votezi persoana decat partidul".

Filip Florian: "Pentru prima data se voteaza pe cumparat masiv voturi"

Filip Florian (scriitor): "Nu o sa votez. In ziua votului nu o sa fiu in Bucuresti. Si, oricum, chiar daca as fi, tot nu as vota. N-as face decat sa aleg intre clanuri, in ideea sa-l aleg pe cel mai putin rau. Politica romaneasca reuneste niste mari afaceristi care stau pe langa niste politicieni, cu scopul de a pune mana pe fonduri publice. Nu cred ca publicul urban va iesi la vot - vor iesi, in schimb, ca de obicei, oamenii din mediul rural si locuitorii din ghetouri. In plus, pentru prima data, se voteaza pe cumparat masiv voturi, asa cum s-a intamplat in cartierul bunicii mele, Rahova, unde, la alegerile locale, votantii au fost cumparati cu telefoane celulare, bani sau mancare".

Oana Sarbu: "Inca ma mai gandesc cu cine voi vota"

Oana Sarbu (cantareata): "Merg la vot, dar nu sunt pregatita inca sa raspund cu cine votez. Inca ma mai gandesc cu cine voi vota..."

Berti Barbera: "Voi vota cu una dintre minoritati"

Berti Barbera (muzician): "Merg la vot pentru ca doresc sa particip, doresc sa am o atitudine civica. Stiu ca voi vota cu una dintre minoritati pentru ca sunt un minoritar si pentru ca intotdeauna am votat cu minoritatile. Daca ar fi sa votez cu una dintre formatiunile politice, ar fi foarte greu, foarte dificil, pentru ca aceste formatiuni mereu se bat cap in cap. Nu sunt un anarhist si de aceea merg la vot. Trebuie sa merg, pentru ca nu vreau sa dau sansa nimanui sa-mi fure votul".

Horia Garbea: "Theodor Paleologu pentru Camera Deputatilor, iar la Senat cred ca-l voi vota pe candidatul de la PNL"

Horia Garbea (scriitor): "Da, merg la vot si stiu si cu cine votez. Stiti ca acum sunt voturi uninominale si pot alege dupa oameni. Am fericirea sa locuiesc intr-un colegiu unde candideaza Theodor Paleologu, asa ca votez cu el pentru Camera Deputatilor, iar la Senat cred ca-l voi vota pe candidatul de la PNL, dar pe moment nu-mi amintesc cine candideaza. La PD-L este o persoana pe care nu o plac, deci nu o votez, iar pe reprezentantii PSD nu-i votez din principiu".

Florin Iaru: "Din '90 stiu cu cine sa votez. Sunt consecvent"

Florin Iaru (scriitor): "Sigur ca merg la vot. Merg la vot din '90 si tot din '90 stiu cu cine sa votez. Sunt consecvent".

Nicolae Aurel Alexi: "Sunt scarbit de toata clasa politica"

Nicolae Aurel Alexi (artist plastic): "Imi pare rau, dar e primul an in care am decis sa nu merg la vot. Motivat! Sunt scarbit de toata clasa politica. E prima oara cand nu voi vota si e prima oara cand am impresia ca votul meu nu mai conteaza. Am regrete mari, desi la randul meu am fost fondatorul unui partid. Insa clasa politica actuala... As indemna la un boicot national, un antivot".

Tudor Octavian: "Cred ca ma voi indrepta spre PSD"

Tudor Octavian (scriitor): "Voi merge la vot, dar ce pot sa spun sigur este ca, dintre toti cunoscutii mei, de la vecini si prieteni pana la oameni cu care intru in contact zilnic, circa 90% nu mai vor sa mearga la vot. S-ar putea sa fie ca un fel de revolta impotriva votului, pentru ca oamenii acestia votau pana acum. Cu cine voi vota?! PD-L ma sperie, ma sperie, de fapt, ideea de a vota cu niste oameni care nu au dovedit nimic. Cred ca ma voi indrepta spre PSD. Cel putin, pe cei din PSD ii cunosc si pentru mine par credibili".

Monica Anghel: "Important este sa mergem cu totii la vot"

Monica Anghel (actrita, cantareata): "Votul meu este strict secret. Important este sa mergem cu totii la vot. Pentru asta au murit niste oameni in 1989!"

Emilia Popescu: "Nimeni nu-mi inspira incredere"

Emilia Popescu (actrita): "Nu votez cu nimeni pentru ca nimeni nu-mi inspira incredere. E parerea mea personala!"

Dragos Mostenescu: "Nu ma mai intereseaza politica"

Dragos Mostenescu (actor): "Nu mai merg la vot din 1996. Nu ma mai intereseaza politica. Nu le mai acord nici macar acea ora din duminica mea libera! Vreau sa precizati asta".

Marcel Iures: "Votez cu cei mai buni"

Marcel Iures (actor): "Cu cine votez? Votez cu cei mai buni!"

Maria Dinulescu: "Ma mandresc cu Theodor Paleologu"

Maria Dinulescu (actrita): "Imi place Theodor Paleologu, dar nu am cum sa-l votez. Mi se pare foarte neinspirata decizia de a vota numai in sectorul tau, cand, de fapt, votezi pentru o tara. Ma mandresc cu Theodor Paleologu si le recomand celor care au incredere in mine si pot sa-l sustina sa mearga la vot".

Silviu Gherman: "Votez cu PD-L"

Silviu Gherman (scriitor): "Votez cu PD-L. De ce? Din prostie, ca de la inceput am votat cu ei si merg in continuare pe mana lor. La urma urmei, cu cine altcineva? PNL? Nu ma intereseaza. PSD? Nu m-am tampit".

Gianina Corondan: "Nu m-a convins nimeni pana acum"

Gianina Corondan (prezentatoare TV): "Nu sunt hotarata daca merg la vot. Las totul pe inspiratia de moment. Nu m-a convins nimeni pana acum, totul e ca un spectacol".

Thomas Ciulei: "Politica romaneasca mi se pare mai mult decat jenanta"

Thomas Ciulei (regizor): "N-am sa votez. E pentru prima oara cand nu ma duc la vot. Politica romaneasca mi se pare mai mult decat jenanta si in deplina contradictie cu nevoile reale ale Romaniei. Din pacate, pe biletele de vot va lipsi posibilitatea ca alegatorul sa-si exprime aceasta optiune, adica a nevotului".

Mitos Micleusanu: "Nu sunt decis"

Mitos Micleusanu (scriitor): "Nu sunt decis. Ca toata lumea, sunt si eu foarte schizo, rupt intre prea multe chestii. Nu ma pot concentra asupra politicii fiindca nu am timp sa ma informez incat decizia mea sa iasa pe bune, in cunostinta de cauza. Daca nu o sa apuc sa ma documentez, o sa vorbesc cu niste oameni care se pricep, sa ma lamureasca".

Alexandru Tomescu: "Nu va pot spune"

Alexandru Tomescu (violonist): "Sigur ca voi merge la vot. Si stiu si cu cine voi vota, dar asta nu va pot spune".

Gyuri Pascu: "As dori sa votez sincer, dar tot sincer... nu am cu cine"

Ioan Gyuri Pascu (actor si muzician): "Nu stiu daca merg, sper sa ajung la vot. Ar trebui sa ajung, dar nu cunosc inca cine candideaza in colegiul meu. Am primit niste porcarii la posta, de la PSD parca, un fluturas pe care era o poza a lui Basescu incercuita si un text de genul << Voi ne-ati votat, noi v-am furat >>. Nici nu stiu sa-si faca o campanie clara. As dori sa votez sincer, dar tot sincer... nu am cu cine".

Serban Marinescu: "Sa dea Dumnezeu sa avem toti o mana buna!"

Serban Marinescu (regizor): "Sigur ca merg la vot. Am deja o optiune, dar nu pot sa v-o dezvalui. Este un moment extrem de important si sa stiti ca eu nu am mai votat din '90, atunci cand m-au cucerit decenta si limbajul domnului Campeanu. Dar de-atunci nimeni nu a reusit sa ma determine sa mai votez. Situatia actuala dezastruoasa insa ne determina sa ne facem datoria civica. Sa dea Dumnezeu sa avem toti o mana buna!"

Ioana Pavelescu: "Nu ma prea pricep la noul mod de votare"

Ioana Pavelescu (actrita): "Nu merg la vot pentru ca nu voi fi in tara. Si daca nu as fi fost plecata, nu m-as fi dus pentru ca nu ma prea pricep la noul mod de votare, nu am avut timp sa ma informez. Vin in tara pentru teatru. Iar cu lucrurile acestea nu-mi permit decat sa fiu cinstita, adica numai daca stiu despre ce e vorba ma implic. Nimeni nu ma poate convinge altfel. Nici pe vremea lui Ceausescu nu m-a convins nimeni".

Dorel Visan: "M-as duce in zona de stanga"

Dorel Visan (actor): "Nu sunt la Cluj, sunt la Calimanesti si nu cred ca voi ajunge la timp. Daca o sa ajung, o sa votez pentru pace si pentru popor. N-am inca o preferinta, nu sunt hotarat, dar probabil ca m-as duce in zona de stanga, pentru ca noi, artistii, suntem mai de stanga".

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#vot, #alegeri, #vedete, #scriitori, #muzicieni, #optiune, #Monica Anghel, #Oana Sarbu, #Anca Turcasiu, #Marcel Iures , #alegeri parlamentare 2008