Guvern anticriza de la Fundatia Romania 2000: premier, Florin Georgescu

Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 23:11
2469 citiri

Fundatia Romania 2000 a inaintat presedintelui Traian Basescu si partidelor politice o propunere prin care se sugereaza ca solutie crearea unui guvern de uniune nationala anti-criza, al carui sef sa fie Florin Georgescu, in prezent prim-viceguvernator al BNR.

Texul a fost redactat de Florea Dumitrescu, fost Ministru al Finantelor si Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, Gheorghe Stroe, fost prim-vicepresedinte al Bancii Nationale a Romaniei si Cristian Apostol, expert financiar.

"Cauza nationala urgenta a Romaniei o constituie infruntarea crizei economice si iesirea din ea, cu costuri si sacrificii cat mai reduse. Criza economica este mondiala si globala. Ea afecteaza grav toate tarile, inclusiv tara noastra", se arata in documentul inaintat presedintelui.

Initiatorii propunerii aduc ca argumente declaratiile presedintelui american George Bush si pe cele ale presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso cu privire la masurile radicale ce trebuie luate pentru a combate criza economica.

"Presedintele SUA dl. G.W. Bush a caracterizat criza ca fiind 'fara precedent', necesitand actiuni si masuri 'fara precedent', iar Presedintele Comisiei Europene Dl. J.M. Barroso a subliniat de asemenea, ca la o 'situatie exceptionala de criza' se impun 'masuri exceptionale' in fata acestei crize economice, partidele politice parlamentare trebuie sa dea dovada de intelepciune si sa realizeze o unire a tuturor fortelor si energiilor natiunii", mai precizeaza documentul.

De asemenea, se face un apel catre partide sa fie lasate deoparte orgoliile si aspiratiile politice in beneficiul poporului, care este si va fi afectat de criza.

"In acest moment crucial, este absolut necesar sa se lase la o parte orgoliile si confruntarile politice partizane. Este nevoie de UNITATE, de conceperea si punerea in aplicare imediata a unor politici si masuri exceptionale similare celor adoptate de tarile dezvoltate cu economie de piata si tinand seama, totodata, de conditiile noastre specifice", se mai arata in scrisoare.

Guvernul anticriza ar trebui sa functioneze timp de doi ani, iar prim-ministrul ar trebui sa fie o persoana cu vaste cunostinte economice si cu experienta in acest domeniu.

"Aceasta actiune unitara sa se materializeze intr-un program anti-criza cuprinzator pe termen de 2 ani, cat se apreciaza ca va dura criza. Consideram potrivit ca acest Guvern sa fie condus de un prim-ministru cu inalte cunostinte economice si cu o vasta experienta, capabil sa valorifice propria expertiza in probleme economice interne si internationale si sa utilizeze expertiza specialistilor din toate domeniile de activitate economice si sociale", mai arata documentul.

Astfel, acea persoana ar fi Florin Georgescu, in prezent prim-viceguvernator al BNR.

"Propunerea noastra pentru functia de Prim-ministru - are in vedere pe Dl. Profesor Doctor Florin Georgescu, in prezent prim-viceguvernator al B.N.R., care este angajat in miezul problemelor economice si financiare ale tarii, interne si externe, este pe deplin informat, putand asigura adoptarea de solutii adecvate si rapide in conditii de criza si pentru relansare economica. Are avantajul ca in ultimii ani a fost departe de confruntarile politice partizane, dar, totodata, are si experienta politica necesara care-i permite sa realizeze reconcilierea si climatul de conlucrare in problemele economice si sociale fundamentale ale tarii".

De asemenea ar mai trebui infiintat si un Consiliu Economic care sa reuneasca specialisti din toate domeniile de activitate.

"Pentru a sprijini Guvernul anti-criza, ar fi utila crearea unui Consiliu Economic, din cel putin 100 de specialisti din toate domeniile de activitate si cu participarea reprezentantilor Patronatelor si Sindicatelor - ca organism consultativ de analiza si propuneri de solutii", se incheie scrisoarea catre presedinte.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Florin Georgescu, #premier, #Fundatia Romania 2000, #guvern anticriza , #alegeri parlamentare 2008