Harta politica a Romaniei

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 10:44
17064 citiri
Harta politica a Romaniei
Foto: Adevarul

PD-L, PSD, PNL si UDMR, cele patru partide care au reusit sa intre in Parlament, au colorat harta politica a Romaniei in portocaliu, rosu, albastru si verde.

Astfel, Ardealul a fost cucerit de PD-L. Democrat-liberalii nu au lasat niciun judet adversarilor lor. De la Hunedoara la Maramures, PDL s-a situat confortabil in fruntea cursei electorale, informeaza Adevarul.

Judetele secuiesti Harghita, Covasna si Mures au revenit UDMR. In aceste colegii, multi candidati maghiari si-au asigurat mandatele cu o majoritate de peste 50%. UDMR a castigat, la o diferenta mai mica, si in Bihor, Satu Mare si Salaj.

Si in Banat au dominat democrat liberalii. In Arad, Timis si Caras-Severin, PD-L s-a situat pe primul loc. De asemenea, nordul Moldovei este fief PD-L, care a castigat Suceava si Neamtul.

In schimb, Botosaniul a revenit social-democratilor. Litoralul este impartit. Tulcea merge cu PD-L, Constanta cu PSD. Muntenia are trei culori. La Giurgiu si la Calarasi au invins liberalii. Prahova si Dambovita au revenit pedelistilor. Ilfovul, Argesul, Teleormanul si Ialomita sunt social-democrate.

Cu exceptia judetului Mehedinti care a revenit PD-L, Oltenia are culoarea rosie. Valcea, Oltul, Gorjul si Doljul apartin politic de social-democratie. Capitala a fost castigata de PD-L.

PSD ramane pe primul loc in preferintele electoratului din Moldova, atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor, cu exceptia judetului Suceava, conform Romania libera.

Social-democratii au surclasat partidele de dreapta in Moldova, dar diferenta dintre PSD si PD-L, ocupantul locului al doilea, este departe de a fi semnificativa: in majoritatea judetelor, aceasta abia depaseste un procent.

Testul uninominalului a adus si foarte multe surprize in judetele Moldovei. Doar cativa dintre "baronii" care s-au supus uninominalului au trecut testul, cele mai elocvente exemple in acest sens fiind Culita Tarata - PSD, care a candidat in judetul Neamt, Miron Mitrea - PSD, care a candidat in judetul Vrancea, si Viorel Hrebenciuc, care a candidat in judetul Bacau.

Din Moldova, cea mai mare surpriza a venit de la Iasi, unde nici unul dintre candidati - indiferent de culoarea sa politica - nu a trecut pragul de 50%. Trei dintre ministrii Guvernului Tariceanu care au candidat in Iasi - Relu Fenechiu, Cristian Adomnitei, Varujan Vosganian - nu au reusit sa obtina decat putin peste 40% din voturile electoratului.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#alegeri parlamentare 2008, #harta politica Romania , #alegeri parlamentare 2008