Mai mult de 75% dintre parlamentari au fost stabiliti in urma redistribuirii

Joi, 04 Decembrie 2008, ora 16:23
2572 citiri
Mai mult de 75% dintre parlamentari au fost stabiliti in urma redistribuirii

Alegerile de duminica releva ca doar 21% dintre senatori si doar 26% dintre deputati au intrat in Parlament prin vot direct (cu peste 50%), in vreme ce restul candidatilor au beneficiat de un sistem de redistribuire care a creat mari diferente intre perdanti si castigatori.

Redistribuirea succesiva, la nivel de judet si la nivel de tara, colegiile cu dimensiuni inegale intre ele au determinat o mare diferenta intre numarul de voturi cu care s-a intrat in Parlament si cel, adesea si mai mare, care a lasat inafara Legislativului candidati, in unele cazuri importanti pentru partide, informeaza NewsIn.

Norica Nicolai, vicepresedinte PNL, a pierdut locul in Senat la Calarasi cu 12.375 de voturi, in timp ce Cristian Topescu a obtinut , dupa etapa de redistribuire, scaunul de senator in Bucuresti primind doar 6.598 din voturile alegatorilor.

Penelistul Bogdan Olteanu a obtinut 3.793 de voturi, clasandu-se pe locul trei in Colegiul 1 Bucuresti, dar si-a adjudecat locul in Camera Deputatilor dupa redistribuire, in timp ce de pilda, Ingrid Zaarour a pierdut in colegiul in care a candidat, desi avea 5.195 de voturi.

Unul dintre pesedistii care au pierdut la scrutinul de duminica avand un numar mare de voturi, 19.248, este candidatul la Senatul Romaniei Serban Nicolae. In acelasi timp, redistribuirea i-a adus colegului sau de partid Cordos Alexandru, care obtinuse doar 8.520 de voturi, un loc de senator de Cluj.

Horia Grama, candidatul pesedist in Covasna, a reusit sa prinda un loc la Camera Deputatilor, avand 3.045 de voturi, dar Adriana-Larisa Antipa, candidata PSD intr-un colegiu din Bucuresti, a pierdut cu 8.093 de voturi.

Mandatele PD-L in urma redistribuirii

In Hunedoara, pedelistul Dorin Paran a primit 13.691 de voturi si este proaspat senator de Hunedoara. In acelasi timp, Aurel Ardelean din PD-L a pierdut in cursa pentru un loc la Senat din circumscriptia Arad, desi a obtinut 20.116 voturi. Octavian Bot a devenit deputat PD-L de Bihor cu 5.331 de voturi, dar intr-un colegiu din Arad, colegul sau de partid, Gheorghe Petre Feies, a pierdut mandatul obtinand 11.274 de voturi.

Din partea partidului UDMR, candidatul la Camera Deputatilor Vasile Beres a obtinut 1.770 de voturi si a devenit deputat de Maramures, dar in Targu Mures Benedek Imre nu a reusit sa obtina un loc in Camera, desi obtinuse 12.769 de voturi.

Rezultatele oficiale prezentate de Biroul Electoral Central releva faptul ca doar 30 de senatori dintr-un total de 137 au obtinut mandatul prin vot direct, primind mai mult de 50%+1 din voturile alegatorilor din colegiile in care au candidat. Din punct de vedere procentual, acest lucru arata faptul ca doar 21,89% dintre senatori au intrat prin vot direct in Parlament.

Totodata, in Camera deputatilor doar 26,89% din totalul de deputati alesi au obtinut un procent mai mare de 50% din voturile alegatorilor. Astfel, doar 85 din totalul de 316 deputati au fost alesi prin metoda uninominala, restul de 231 primind mandatul dupa etapa de repartizare. La numarul de 316 de deputati se adauga si cele 18 ocupate de minoritati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#alegeri parlamentare, #redistribuire voturi, #mandate parlamentari , #alegeri parlamentare 2008