Noua lista de candidati incompatibili, in viziunea ONG-urilor

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 16:17
3279 citiri
Noua lista de candidati incompatibili, in viziunea ONG-urilor

Asociatia Pro Democratia si Agentia de Monitorizare a Presei au dat marti publicitatii lista candidatilor pentru Camera Deputatilor din jumatatea de vest a tarii care sunt socotiti de cele doua organizatii incompatibili cu statutul de parlamentar.

Printre cauzele pentru care acestia au fost trecuti pe lista sunt traseismul politic, colaborarea cu Securitatea, conflictul de interese sau averea insuficient justificata, informeaza Newsin.

Cele doua organizatii neguvernamentale, impreuna cu Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, au elaborat o lista care cuprinde 130 de persoane care aspira la un mandat de deputat, dar nu corespund unor criterii de integritate, criterii care, cu mici variatii, au fost folosite si in 2004 de catre Coalitia pentru un Parlament Curat.

Printre cei 130 se regasesc numele a numerosi actuali parlamentari, dar si ale unor persoane care au avut functii importante la nivelul administratiei locale.

In judetul Alba, sunt printre cei nominalizati seful AVAS Teodor Atanasiu, caruia i se imputa faptul ca si-a angajat cumnatul in institutie si are o avere nejustificat de mare, dar si deputatul Nicolae Popa care are la activ trecerea succesiva prin PDSR, ApR, PUR si PNL. De la PSD, este pomenit deputatul Emilian Cutean, care a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si deturnare de fonduri.

In Arad, candideaza actualul senator Danut Ungureanu care a fost inclus pe lista deoarece este autorul amendamentelor care au exceptat de la controlul CNSAS pe fostii activisti de partid, preotii, juristii etc. Deputatul Lakatos Peter, ce candideaza pentru UDMR la Arad, a obtinut o vila de la primaria Oradea, pe 10 ani, cu o chirie de 150 de lei pe luna, in mod ilegal, sustin autorii documentului.

La Bistrita-Nasaud candideaza Ioan Oltean (PD-L) si Ioan Aurel Rus (PRM). Oltean este suspectat ca a ajutat afaceristi locali sa obtina energie ieftina de la stat, iar Rus a fost trimis in judecata pentru constituire de grup infractional, racolare, si calauzire a unor persoane pentru trecerea frauduloasa a frontierei, complicitate la fals privind identitatea si fals material in inscrisuri oficiale.

In Brasov, cel mai mult spatiu ii este rezervat penelistului Dumitru Puchianu. Autorii cercetarii sustin ca, inainte de 1989, a fost condamnat pentru furt de brazi, ia apoi cercetat pentru implicare in rapire, inselaciune, santaj si concesiuni ilegale. Puchianu ar fi facut afaceri cu mafiile din Iasi care furau tabla de la Sidex si teava de la Targoviste si cu mafia ucraineana. A fost asociat, mai spun cele doua organizatii, cu Vasile Mares, fost lider al tineretului pedist, condamnat la inchisoare pe viata in 2007 pentru omor deosebit de grav.

In Caras Severin candideaza deputatul PRM Marius Iriza care a locuit ilegal intr-un camin al Facultatii de Medicina, cu o chirie de 200 de lei pe luna desi Camera ii deconta 1.000 de lei.

Pedelistul clujean Daniel Buda este mentionat pentru implicarea sa in dosarul "Gazeta". Tot din Cluj, este mentionat pesedistul Vasile Soporan care, in 1971, a devenit colaborator al Securitatii.

La Dolj, candideaza ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Mihai Voicu, caruia i se imputa ca a cumparat o vila de la ANL desi nu indeplinea criteriile cerute.

Pesedistul Mugurel Surupaceanu, candidat in Gorj, a fost inclus pe lista deoarece a vandut catre Romsilva un tanc cu 300.000 de dolari, unealta pe care o cumparase anterior cu 6.250 de dolari. In acelasi judet, candideaza si liberalul Dan Ilie Morega, cercetat in dosarul "Bani pentru partid" si in cel in care este cercetat si fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru.

In Hunedoara, candideaza deputatul PNL Ioan Timis, fost membru FSN, PD, ApR si PSD. Fostul presedinte al CJ Maramures in perioada 2000-2004, Alexandru Cosma, ar fi favorizat, in cadrul licitatiilor din bani publici, firma la care era actionara fiica sa. Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea (PSD), este suspectat ca detine o avere prea mare in raport cu veniturile sale din salariul de deputat si un SRL.

Lui Laszlo Borbely, candidat in Mures, i se reproseaza faptul ca, in calitate de ministru, a secretizat abuziv numele beneficiarilor de locuinte ANL.

In cazul lui Dumitru Dragomir, candidat PRM in Olt, este mentionat dosarul pentru care a fost trimis in judecata de catre DNA, in mai 2008, pentru diverse fapte de coruptie.

Subprefectul UDMR de Satu Mare, Rudolf Riedl, a fost cercetat penal de catre DNA pentru abuz in serviciu, fiind acuzat ca a directionat sume provenite de la rectificarea de buget spre comunele cu primari ai Uniunii.

Deputatul PSD Filonas Chis, ce aspira la un nou mandat in Salaj, a fost activist de partid si fost secretar UTC in judet. In dreptul senatorului Ilie Stoica este trecuta lovirea cu circumstante agravante a unui adversar politic in campania de la alegerile locale din 2004.

Pedelistul din Valcea Sorin Zamfirescu are la activ sase partide: PNTCD, UFD, PUR, PNL, PLD si PD-L. Ca inginer la regia publica de apa Acvarim, si-a luat concediu de boala de acum doi ani, primind o remuneratie de 800 de euro lunar.

Pentru judetele Harghita si Covasna, jurnalistii locali nu au transmis nici un nume de candidat asupra caruia planeaza suspiciuni. Autorii cercetarii au descoperit ca ineficienta ziaristilor din cele doua judete se datoreaza faptului ca presa locala este aservita fie unor lideri ai UDMR, fie unor organisme ale adminstratiei locale.

"Harghita si Covasna sunt azi condamnate la monopolul informational UDMR. Un asemnea control al accesului la informatia de interes public este precursor al unei societati totalitare. O societate inchisa, de limba maghiara", se arata in studiul "Actiunea pentru un vot uninominal curat".

Autorii au afirmat ca acest studiu este destinat alegatorilor pentru a putea vota in deplina cunostinta de cauza. "Cei care s-au implicat in aceasta initiativa nu-si doresc un Parlament care sa fie un paradis penal, pentru ca Parlamentul a aparat suspecti de coruptie prin votul unor legi si blocara cercetarii penale a unor demnitari", a declarat Mircea Toma (AMP).

La randul sau, Cristian Parvulescu (APD) a mentionat ca deja o serie din cei mentionati in liste au inceput sa sune si sa recurga la amenintari cu procese, insa Parvulescu a reamintit demersul similar din 2004 al Coalitiei pentru un Parlament Curat, cand toti cei care au dat in judecata APD pentru incalcarea dreptului la propria imagine au pierdut procesele.

Peste o saptamana urmeaza sa fie publicata lista candidatilor cu probleme din estul tarii, urmata de lista celor ce candideaza la Senat, dar nu corespund criteriilor selectate. Informatiile au fost culese de catre jurnalisti din presa locala si verificate de catre APD si AMP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reședința lui Netanyahu, printre țintele atacului lansat de Iran. Lista celorlalte obiective vizate
Reședința lui Netanyahu, printre țintele atacului lansat de Iran. Lista celorlalte obiective vizate
În seara zilei de 13 aprilie, Iranul a lansat rachete și vehicule aeriene fără pilot deasupra teritoriului Israelului. Ziarul britanic The Telegraph scrie despre obiectivele ce au fost vizate...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#deputati incompatibili, #APD, #Agentia Monitorizare Presei, #lista, #Coalitia Parlament Curat , #alegeri parlamentare 2008