Redistribuirea voturilor, pe intelesul tuturor

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 13:42

   

Redistribuirea voturilor, pe intelesul tuturor
Potrivit legii, toti candidatii care nu au obtinut majoritatea voturilor in colegiile in care au candidat vor putea sa-si obtina mandatele de parlamentat doar in urma redistribuirii.

La redistribuire participa doar competitorii (partidele sau aliantele politice sau electorale) care au reusit sa depaseasca pragul electoral la nivel national.

Astfel, desi intr-o circumscriptie electorala (judet) PSD, PDL, PNL sau UDMR nu au intrunit 5% din voturile exprimate, acestea vor participa totusi la redistribuirea din circumscriptia respectiva datorita depasirii pragului la nivel national.

Prima redistribuire - la nivelul circumscriptiilor electorale

Numarul total al voturilor valabil exprimate pentru competitorii care au trecut pragul la nivel national se imparte la numarul de parlamentari pe care rebuie sa-i dea circumscriptia respectiva, rezultand un coeficient electoral.

Acest coeficient electoral se imparte la numarul total de voturi castigate de fiecare formatiune politica, valoarea intreaga a catului rezultat echivaland cu numarul de mandate castigate de competitori.

Spre exemplu, in circumscriptia Alba, care coincide cu judetul Alba, numarul total de voturi exprimate este 128.921, dintre care 119.665 au fost obtinute de cele patru formatiuni care au depasit pragul de 5%.

Coeficientul electoral al circumscriptiei electorale Alba pentru Camera Deputatilor este 23.933, rezultat in urma impartirii celor 119.665 voturi obtinute de PSD-PC, PDL, PNL si UDMR la 5 - numarul de deputati pe care trebuie sa-i dea judetul. Coeficientul electoral al circumscriptiei electorale Alba penru Senat este 59.832,5.

PD-L-ului, care a obtinut cele mai multe voturi la nivel de circumscriptie, urmeaza sa-i revina un numar de 2 deputati si un senator, rezultati in urma impartirii celor 61.005 voturi obtinute in judetul Alba la coeficientul electoral al circumscriptiei pentru Camera Deputatilor, respectiv la cel aferent Senatului.

PNL si PSD+PC - care au obtinut 27.830 de voturi, respectiv 25.786 voturi, vor obtine in urma acestei redistribuiri cate un deputat si nici un senator.

Acesti parlamentari vor fi desemnati din randul celor care au obtinut cele mai multe voturi.

Cel de al cincilea deputat si cel de al doilea senator pe care judetul trebuie sa-i dea vor fi mandatati in urma unei noi redistribuiri, efectuate de data aceasta la nivel national.

La aceasta redistribuire, circumscriptia Alba va trimite la Biroul Electoral Central un numar de 23.933 voturi neutilizate pentru Camera Deputatlor si 59.833 pentru Senat.

Acestea se vor aduna cu cele neutilizate si trimise Biroul Electoral Central de toate celelalte circumscriptii electorale din tara si strainatate, unde se vor calcla coeficienti electorali pe tara pentru fiecare partid in parte.

A doua redistribuire

Fiecarui competitor electoral care a depasit pragul electoral i se repartizeaza atatea mandate de deputati sau, dupa caz, de senatori, de cate ori coeficientul electoral pe tara se cuprinde in numarul total al voturilor valabil exprimate pentru partidul politic, alianta politica sau alianta electorala respectiva.

Mandatele se vor acorda candidatilor din fiecare partid politic in ordinea descrescatoare a voturilor pe care le-a obsinut in colegiu in care a candidat.

Presupunand ca la a doua redistribuire trebuie impartite 40 de mandate de deputati, din care 15 revin PSD-PC, 14 PDL, 7 PNL si 4 UDMR, acestea vor fi obtinute de primii 15 candidati din PSD care au obtinut cele mai multe voturi, dar care nu au obtinut un mandat la distribuirile anterioare, respectiv primii 14, 7 si 4 din PDL, PNL si UDMR.

Este posibil ca, un candidat care s-a clasat pe locul 3 in colegiul sau, dar s-a clasat in primii x candidati din partidul pentru care a candidat ce urmeaza sa intre in Parlament, sa-l devanseze pe ceilalti doi contracandidati directi care nu s-au clasat in primii y in partidul lor.

Concret, Bogdan Olteanu, desi s-a clasat pe locul 3 in colegiul unde a candidat, va putea sa castige mandatul de deputat daca se claseaza in primii 7 ca numar de voturi obtinute pentru PNL, iar primii doi din colegiul respectiv nu se incadreaza in primii 15, respectiv 14 in functie de numarul de voturi obtinute pentru PD-L, respectiv PSD-PC.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20670 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Victor Pitigoi
rank 5
INCURCATE SUNT CAILE DOMNULUI
* Imi cer scuze pentru limbaj, dar, la asemenea complicatii, este loc de orice smecherie.
* Iar smecheri, se gasesc, la noi, berechet.
* Ramane de vazut de care parte a baricadei sunt mai smecheri smecherii.
fara nickname
rank 1
Parlamentarii culeg roadele
Nu-s incurcate caile ci SUNT PUTINI NEURONII PARLAMENTARILOR!!!! Aceste alegeri si noua lege, sunt dovada QI-ului celor care s-au numit parlametarii Ro in ultimii 4 ani!! Pai este evidnt ca daca imparti coeficentul la un numar, citul va fi cu atit mai mare cu cit numarul este mai mic (deci cu cit te-au ales mai putini). PROBABIL CA ACEL COEFICIENT TREBUIA INMULTIT SI NU IMPARTIT!!!! Dar cum legea votului nominal nu este legea salarizarii parlamentarilor, probabil ca acestia se mas-turbau cind au votat legea uninominalului pentru a fi satisfacuti .....
opus9
rank 5
Uninominalul listacilar ...se schimba pe ici, pe colo, inpartile esentiale, cu conditia sa ramana la fel !
.
STUDENTUL PRAPADIT
rank 1
CONCRET...
...tucalarul lui Tariceanu,recte bogdan olteanu,ma reprezinta pe mine in Parlament!Ma bucur ca n-am votat, ca ma ofticam si mai tare...Sincer, buletinul meu alb chiar n-a avut nici o valoare...Efectiv ii doare la basca pe alde nastase,hrebenciuc,mihailescu,olteanu,orban,voiculescu, sulfina,udrea,mitrea s.a. ca am fost 300.000 de fraieri care am bagat buletinele nestampilate in urne...Tot puscariabilii sunt la putere si n-au invatat nimic din procentajul prezentei la urne!Trai usor si afaceri hulpave ca fraierii iar ne-au dat 4 ani de imunitate...Somn usor,POPOR ROMAN...
delta
rank 1
ei ...uite ca se trezesc unii
tehnic vorbind ...acel vot in alb , echivaleaza cu a nu vota deloc. Rezultatul este identic .
Nu trebuie sa te amarasti...calea spre o democratie adevarata e lunga se pare in Romania .
Toate-s vechi si noi sunt toate ....dar multi sunt inca care nu vad acest lucru .
STUDENTUL PRAPADIT
rank 1
DOMNULE DELTA...
...sunt treaz de 21 de ani,mai exact din 15 NOIEMBRIE 1987,cand urlam ca apucatul in fata judetenei de partid din Brasov alaturi de alte cateva mii de oameni...am urlat de foame si de disperare si printr-un miracol am scapat de arestare si represiune,dar pot sa-ti spun ca au fost 3 ore in care m-am simtit mai liber decat vei fi dumneata vreodata - atunci am fost mandru cu adevarat ca sunt ROMAN...ERAM CU ADEVARAT INTR-O DEMOCRATIE PE CARE IN ACELE ORE N-A PUTUT NIMENI SA NE-O FURE...Tehnic vorbind, votul meu in alb a reprezentat ultima forma de exprimare a dezgustului meu vis-a-vis de onorabilitatea si legitimitatea candidatilor din toate partidele...am obosit si chiar nu mai am puterea sa-i detest pe toti acesti puscariabili decat prin acest mod-apropo,in Spania, la orice meci spectatorii isi exprima nemultumirea fata de favoriti nu prin insulte si injuraturi , ci prin fluturarea unei batiste albe...Acest buletin nestampilat reprezinta batista mea alba...Am si eu favoriti in lumea politica din ROMANIA,dar pe lista din buletinul meu de vot erau nume prea patate ca sa merite respectul meu si increderea mea...Asa ca nu-mi da tu mie lectii de democratie ...Iar viziunea mea despre politica chiar nu vreau sa ti-o expun tocmai dumitale!
delta
rank 1
ptr studentul Prapadit
te-ai inervat degeaba ....n-ai inteles .
Din contra am fost in totalitate de acord cu modul tau de a vota .
In special ,( ca sa ma intelegi ) pentru faptul ca am avut onoarea sa-i cunosc pe doi dintre cei 3 studenti arestati la Brasov care au iesit cu o pancarta , dupa demonstratie , pe care scria "Muncitorii arestati nu trebuie sa moara ".
Nu vreau sa-ti dau nici o lectie ....am confirmat doar cele spuse de tine ....iar procentul de 60% de nonvot este chiar primul raspuns al romanilor la adresa unei clase politice existente .
Nu fi atit de infiebintat ....
STUDENTUL PRAPADIT
rank 1
STUDENTII ACEIA MI-AU FOST COLEGI...
...si sunt modelul meu de curaj si dorinta de libertate ...au iesit ei trei in data de 22 noiembrie(la o saptamana dupa revolta stegarilor) in fata cantinei din Memorandului si strigau la noi ,colegii lor, sa avem curaj sa venim alaturi de ei...AU VENIT 5 CAMIOANE CU PESTE 100 DE MILITIENI TORTIONARI,IAR NOI ERAM 500 SI N-AM FACUT NIMIC-LIBERTATEA NOASTRA SE CONSUMASE CU O SAPTAMINA INAINTE,DEJA DOMNEA TEROAREA SI FRICA...
delta
rank 1
ei vezi
atunci vorbim aceeasi limba silvicultorule .
Din respect pentru unul dintre ei care e in Canada acum ( si am copilarit cu el )si pentru altul care a fost prefect al PNTCD ( cred ca sti de ce judet vorbesc ) , ....incearca sa intelegi ca ceea ce ti-am spus legat de lungul drum al democratiei in Romania ...nu a a fost din dorinta de a-ti da "lectii" ...
E o realitate .....din pacate .
Ma bucur pentru tine si pentru modul in care gandesti .
Respecte
Vot
rank 1
complicat si cu ambiguitti
ce cinstit ar fi fost votul in doua ture : in primul tur se clasifica primii doi si in cel de al doilea se alege castigatorul, electoratul revotatnd.
CS
rank 1
da, dar romanii
nu s-au deranjat sa voteze pentru acest uninominal ... Culegem roadele cxand nu ne cunoastem interesul
Lucian Hainarosie corecteaza articolul gresit
rank 1
Lucian Hainarosie
Lucian Hainarosie stimate domn te rog mai documenteazate , PD-L a obtinut din prima 3 deputati care au avut peste 50 %
AmVotatSiSuntMandru
rank 1
E un sistem foarte bine gandit. Sistemul cu 2 tururi si cu restu e depasit de situatie.

O sa vedeti ca o sa fie bine.

Vreti sa iasa cine trebuie la alegeri iesiti la vot si lasati ideile cu nu merg la vot ca n-am cu cine sa votez, votezi cu ala care ti se pare ok, daca nu te duci e mai rau ca ies unii care chiar nu-i vrei in parlament.
Nicolae Popeiiii
rank 1
Lucian Hainarosie
Lucian Hainarosie era vorba despre PD-L ALBA care a obtinut din prima trei deputati, saraci liberali plang acum in special traseistul politic
delta
rank 1
este un sistem din punct de vedere democratic - gresit
aceasta redistribuire incalca , de fapt , vointa electoratului .
Cei ce au votat intr-un colegiu ....au votat degeaba pentru ca si cel clasat al treilea poate deveni reprezentantul unui partid in parlament .
Se pune intrebarea .....acest candidat la fotoliul ,platit de impozitele votantilor , pe cine reprezinta de fapt ?
Asa se poate explica poate si "apatia" cuprinsa in cei 60% de nonvotanti .Iar ca sa ii raspund unui "coleg " de forum ce facea apologia pregatirii universitare a votantului , respectiv ca doar 16 % din votantii care au fost , au studii superioare , ....pot spune ca este normal sa fie asa .
Vrea sau nu vrea el sa accepte , cei cu studii superioare au mai mult acces la informatie ( despre candidati )si au un alt criteriu de analiza . Asta e tot , restul sunt balacareli ieftine .
IULIU
rank 1
prm + vadim tudor = 0
RASISMUL,SOVINISMUL,UTOPIA SI INTOXICAREA NU DA ROADE IN RANDUL UNEI NATIUNI INTELIGENTE.NE-AM TREZIT DUPA 18 ANI.FIECARE A OBTINUT LOCUL POTRIVIT SI MERITAT.CEI CARE LIPSESC DE PE HARTA POLITICA A TARII,SUNT APRECIATI DUPA ACTIVITATEA LOR.
Jan
rank 1
citeste BIBLIA!
evreii l-au ales pe banditul Baraba si nu pe ISUS. Troienii nu au crezut-o pe CASANDRA..o stii, nu? Oamenii nu prea vad unde-i adevarul, pot fi usor de inselat. Si tu te inseli in privinta lui Vadim, sau poate vrei sa ne inseli pe noi. Parlamentul e mai sarac fara Ilie Ilascu, cel mai mare erou roman in viata, fara Paunescu(e mare... ) iar tu,sugepulalanationalisti.
neluta
rank 1
te felicit
te felicit pe tine si pe toti care au mers la vot,,,,, mai bine sa ai dreptul de a te felicita ca ai intuit bine sau de a te autocritica ptr. alegerea ta decat sa stai pe margine si sa chibitezi uneori chiar in necunostinta dea cauza cum fac altiii
Toma.
rank 5
Incalceala
Adica e un fel de izbanda uninominala pe spezele partidului dupa principiul "Celui care are i se va mai da!"
Roman1
rank 1
Tara tuturor posibilitatilor!
.....suntem din epoca de piatra...dar nu ne dezmintem in a gasi cele mai frumoase forme pentru impotenta noastra...de ce oare normalitatea nu ne este cunoscuta noua....iar pentru noi cuvantul "ordine" este haos....sunt mandru ca sunt roman....am de ce sa fiu mandru?
vot alb
rank 1
Proportionalitate
La nivel national partidele trebuie sa aiba un numar de mandate proportional cu scorul electoral obtinut. Daca nu s-ar intampla asa, optiunile politice regionale sau minoritare nu ar putea fi regasite in parlament. In situatia actuala nu pierde niciun partid care trece pragul, atata tot ca sunt candidati favorizati in dauna altora.
ultimul roman destept
rank 1
la noi ca la nimenea....
Daca e ceva putred in Romania atunci socoteala asta cu redistribuirea pute...
-Votul uninominal generalizat
-Reducerea numarului de mandate
-contopirea intr-o singura camera sau separarea raspunderilor intre cele doua existente
-aplicarea legii lustratiei
-votul in zi de marti (prima zi de marti din luna stabilita prin legea de convocare a alegerilor)
-vot preliminar sau in avans (cu cel mult 3 zile)
-luati exemplu din Canada sau Quebec
Domnilor care va-ti facut politicieni daca nu faceti ceva cred ca va vor vota la sesiunea urmatoare doar familiile

...sau chiar asta a-ti urmarit?

Cu voi orice e posibil....
Utilizator sters
La democratiea originala e vot uninominal original
La fel ca si "democratia originala" aristocratia bolsevica din Romania a reinventat votul un inominal original.Ca la noi la nimeni.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor