Romanii ar vota o alianta PSD-PNL-UDMR

Duminica, 09 Noiembrie 2008, ora 12:56
4421 citiri
Romanii ar vota o alianta PSD-PNL-UDMR

Romanii isi doresc o guvernare de dreapta in proportie de 52%, in timp ce partidele de stanga sunt agreate in viitorul guvern doar de 35% dintre alegatori, potrivit unui sondaj de opinie reaizat de Centrul de Monitorizare a Alegerilor Parlamentare.

Pe de alta parte, cea mai buna alianta de guvernare in viziunea romanilor include un partid de dreapta, (PNL), unul de stanga (PSD) si UDMR. Coalitia dintre cele trei partide este preferata de 29% dintre respondenti, iar cea dintre PDL, PSD-PC si UDMR de 26%.

Printre variantele de raspuns nu s-a regasit si o formula care sa reuneasca cele doua formatiuni ale defunctei aliante DA, PNL si PDL.

Dintre partide, PD-L este creditat cu 34,5%, PSD-PC cu 30%, iar PNL cu 16,5%. Partidul lui Gigi Becali ar urma sa obtina 6,5% dintre sufragii, UDMR 5%, in vreme ce candidatii PRM vor fi votati doar de 4% dintre romani.

In acest context, pentru functia de premier sunt preferati Theodor Stolojan (30%) si Mircea Geoana (23%). Actualul prim-ministu, Calin Popescu Tariceanu este vazut in fruntea viitorului guvern de 18% dintre respondenti.

Ca o surpriza, fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu, este considerat cel mai potrivit pentu a conduce Executivul de catre 15,5% dintre romani.

Pe 30 noiembrie se vor prezenta sigur la urne 43% dintre cei intervievati, un procent de 20% nestiind inca daca isi va exercita dreptul de vot.

Desi 76% dintre respondenti considera ca votul uninominal va aduce multe beneficii, doar 36% dintre participantii la studiu sunt de parere ca Romania se indreata intr-o directie buna.

La intrebarea daca sunt de acord cu modificarea Constitutiei in sensul adoptarii parlamentului unicameral si a republicii prezidentiale, participantii la studiu au raspuns afirmativ in proportie de 81%, cu toate ca doar 16% dintre ei au incredere in institutia prezidentiala si 11,5% in Legislativ.

Citeste mai jos, in format PDF, rezultatele sondajului realizat de Centrul de Monitorizare a Alegerilor Parlamentare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
#sondaj electoral, #PSD PNL, #aliante politice, #nominalizati, #premieri, #modificare Constitutie , #alegeri parlamentare 2008