Vaccin electoral pentru alegatorul bolnav

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 23:13
2606 citiri
Vaccin electoral pentru alegatorul bolnav

Sanatatea e bolnava in Romania. O demonstreaza in fiecare zi bolile nevindecate de pe patul spitalelor, mortile accidentale din salile de operatie, plicurile cu spaga puse langa periuta de dinti, din bagajul de internare.

Metastaza care macina lumea medicala s-a tratat doar cu bunavointa si promisiuni pe hartie. Atunci cand a venit vorba de facut bilantul, realizarile au fost palide.

Sa amintim cateva dintre cazurile de neglijenta crasa care au marcat opinia publica numai in ultimele luni.

Trei asistente de la Institutul Clinic Fundeni, care s-au fotografiat langa patul unui bolnav, au demisionat, in luna mai, dupa ce imaginile au aparut in presa.

Femeile isi facusera poze, in ianuarie 2007, langa patul unui pacient aflat in stare grava.

Mai multi bebelusi au fost arsi pe fata, in luna septembrie, la Maternitatea Giulesti din Capitala, pentru ca personalul medical a incurcat borcanele, la propriu.

O femeie a fost ucisa de ata chirurgicala din China folosita la operatia de cezariana, in luna octombrie.

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a cerut verificarea loturilor de ata chirurgicala importata din China, dupa ce femeia din judetul Arges a decedat din cauza unei infectii.

Femeia din Calinesti a murit in chinuri la cateva zile dupa ce a nascut, din cauza unei infectii provocate de ata chirurgicala nesterilizata cu care a fost cusuta, produsul facand parte din lotul importat din China.

Tot in octombrie, un sucevean de 21 de ani a facut septicemie in ziua in care a fost externat.

Tanarul a fost internat la Falticeni cu amigdalita purulenta. Dupa ce a fost externat, i s-a facut rau si, ajuns la Iasi cu septicemie, a murit.

Bogatii se opereaza in strainatate

Cand demnitarii de top au probleme de sanatate, prefera sa se vindece in strainatate.

Este cazul operatiilor facute de Calin Popescu Tariceanu, la genunchi, in vara lui 2006, dupa accidentul de motocicleta.

Premierul a ales bisturiul medicilor unei clinici din Franta.

In acelasi timp, cand a avut nevoie de o interventie chirurgicala la coloana vertebrala, presedintele Traian Basescu a mers intr-un spital din Austria.

Ce putem intelege din aceste decizii? Ca atunci cand vine vorba de cel mai de pret bun al lor, politicienii nu risca sa stea in spitalele murdare si in salile de operatii nesigure din tara.

Ce semnal primeste, in acest mod, romanul de rand, cocosat de dureri si cu asigurarile de sanatate platite la zi? Ca risca sa nu se mai ridice in viata de pe patul de spital.

Alianta avea o speranta, spitalele private

In 2004, Alianta D.A. promitea pentru 2005-2008 sa incurajeze dezvoltarea unui sistem privat de asigurari de sanatate.

Sa intelegem, asadar, ca sansele pentru un spital public, modern si sigur sunt tot mai reduse si ca singura speranta trebuie s-o avem in clinicile private.

Alianta portocalie a mai anuntat, acum patru ani, ca sistemul sanitar va beneficia de o finantare sporita, urmand ca pana in anul bugetar 2008 sa se ajunga la utilizarea unor sume pentru sanatate care sa reprezinte cel putin 6% din PIB.

La acest procent tot nu s-a ajuns, iar PNL ni-l mai promite o data, dar abia pentru 2010.

PNL: 32 de spitale de urgenta si calculatoare pentru toti doctorii

Liberalii se angajeaza, in toamna lui 2008, la ceea ce ei numesc "continuarea reformei in asistenta medicala primara". Medicii de la sate si calculatoarele din cabinetele medicale sunt alte cateva prioritati ale PNL.

"Cresterea calitatii infrastructurii sanitare cu precadere in mediul rural, facilitarea informatizarii unitare si integrate a cabinetului medicului de familie", suna promisiunile lui Tariceanu si ale partidului sau.

PNL anunta, daca va ramane la putere, cresterea finantarii sistemului de sanatate, ajungand la 7% din PIB in 2012, astfel: 5,5% din PIB in 2009, 6% in 2010, 6,5% in 2011 si 7% in 2012.

"In 2012 se va asigura un minimum de 6% din PIB finantare din bugetul de stat din fondul unic de asigurari sociale de sanatate", se angajeaza liberalii.

PNL mai sustine ca va ieftini medicamentele, prin scaderea TVA, dupa ce a revizuit si lungit lista medicamentelor compensate, chiar in vara acestui an:

"Reducerea TVA la produsele medicamentoase la 5%, cu efect pe reducerea preturilor de vanzare cu amanuntul si cresterea accesului cetatenilor la medicamente, indiferent ca sunt sau nu eliberate pe baza de prescriptie medicala".

Liberalii spun ca vor continuarea programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, dupa ce o prima etapa s-a derulat in ultimul an si la el au participat 11 milioane de romani. Dintre acestia 89,9% sunt asigurati.

Liberalii mai anunta ca vor construi 32 de spitale de urgenta, 8 regionale, 20 judetene, 3 municipale, 4 orasenesti, 3 comunale.

PNL promite ca va reabilita 15 spitale judetene de urgenta, ca va finaliza 10 spitale municipale si orasenesti incepute in perioada 1994 -2004 si ca va dota cu aparatura de inalta performanta unitatile sanitare.

In ceea ce priveste medicina de la sat, PNL promite ca va construi 3.000 de cabinete.

PSD vrea sa le dea medicilor prime de fidelitate

Pesedistii spun ca vor aloca, incepand cu 2009, 6% din PIB si ca vor dezvolta asistenta medicala din mediul rural.

PSD se lauda ca va elimina plafoanele la medicamente din farmacii si ca va introduce medicamente compensate si gratuite pentru persoanele cu venituri reduse.

Ca sa nu mai plece medicii in strainatate, PSD promite ca va introduce un spor de fidelitate pentru cei care continua sa lucreze in sistem, de exemplu un spor de 10% din salariu in cazul in care un cadru medical ramane 5 ani in aceeasi unitate medicala.

Doctorii de la sate sunt si dragostea pesedistilor, care se lauda ca vor infiinta centre multifunctionale in special in mediul rural si vor informatiza total sistemul sanitar.

PSD sustine ca va dota cu autosanitare centrele de permanenta comunale aflate la o distanta mai mare de 25 de km de un oras sau municipiu.

Mai mult, pesedistii se angajeaza sa achizitioneze aparate de zbor pentru transportul de urgenta al bolnavilor si sa construiasca 8 spitale regionale ultramoderne.

PD-L crede in asigurarile private de sanatate

In termen de 12 luni, PD-L promite ca toate spitalele din Romania vor incheia prima faza de evaluare in vederea acreditarii.

Astfel, alocarile bugetare ale anului 2010 in domeniul sanatatii vor asigura indeplinirea "standardelor de buna functionare".

Solutia tratamentului in clinici private este preferata de pedelisti, care sustin ca vor stimula asigurarile private de sanatate , prin delimitarea neta dintre ingrijirile medicale garantate de stat si cele private.

PD-L mai propune infiintarea Comisiei Nationale de Dezvoltare in Profil Teritorial a Infrastructurii Medicale.

Probabil in algoritmul de dupa alegeri, daca PD-L le va castiga, este nevoie de inca un mandat, pentru un favorit din randul clientelei.

PNG-CD: Spitale noi in fiecare capitala de judet

PNG-CD isi propune "asigurarea accesului neingradit al tuturor romanilor la sistemul medical si la ingrijirile de baza".

Pentru PNG-CD, "o prioritate zero" este oprirea exodului medicilor si al asistentelor medicale catre Occident.

PNG-CD mai vrea alocarea, anual, a cel putin 6% din PIB pentru sanatate.

Fiecare municipiu-resedinta de judet va avea un spital nou prevazut cu utilitati dintre cele mai performante si, in acest sens, se vor dezvolta parteneriate cu organizatiile sau fundatiile de profil din mediul privat.

Gigi Becali, in fruntea PNG-CD, isi mai asuma "reducerea birocratiei pentru eliberarea medicamentelor compensate si inlaturarea barierelor pentru accesul la medicamentele gratuite si compensate", daca partidul sau ajunge la guvernare.

Reteta se compenseaza doar electoral?

Sanatosi sa fim, in nadejdea acestor promisiuni care arata ca o reteta medicala excelenta pentru care, insa, nu avem bani.

Cel mai bun test pentru vindecarea sistemului sanitar din Romania va fi ziua in care presedintele si premierul vor alege, din prima si fara ezitare, spitalele de acasa.

Daca si la capul bolnavului, si in farmacii lucrurile ar fi la fel de clare si eficiente ca in ofertele electorale, am fi chiar de maine mai sanatosi si mai fericiti.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#oferta electorala, #alegeri parlamentare 2008, #partid, #PSD, #PNL, #PDL, #PNGCD, #sanatate, #spital , #alegeri parlamentare 2008