2012: Ghidul alegatorului furios - Partea II: Impozitele fac diferenta (Opinii)

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 23:45
3089 citiri
2012: Ghidul alegatorului furios - Partea II: Impozitele fac diferenta (Opinii)

Ar fi timpul ca alegerile din 9 decembrie 2012 sa produca, in sfarsit, un guvern legitim care sa distruga "traditia" ipocritelor vaicareli mioritice, specifica tuturor guvernelor Romaniei din 1989 incoace, si sa abandoneze stilul orientalizant al plangerii de mila. Un guvern adevarat face rost de bani pentru a guverna, nu se lamenteaza patetic la televiziuni ca "nu are buget".

2012: Ghidul alegatorului furios - Partea I: Banii vorbesc

Un mare mit al politicii romanesti din ultimele doua decenii este ca "Statul nu are bani". Este un mit pentru ca are un sambure de adevar: bugetul de Stat nu are bani, dar multi indivizi, care sunt cetateni ai Statului roman, au bani, chiar foarte multi. Unii le-au pierdut socoteala ("fara numar!", ar zice manelistii) si nici macar nu se sfiesc sa afiseze asta in public.

Un guvern care se plange ca "nu are bani" ar trebui demis pe loc, la fel ca un guvern care afirma ca "nu are baza legislativa necesara" pentru a lucra. Orice guvern are in spate o majoritate parlamentara, care l-a investit si cu care comunica si coopereaza permanent. NU este treaba cetatenilor sa asigure aceasta comunicare si cooperare, ci a celor care au castigat alegerile si au format majoritatea.

In Romania, de 23 de ani, lucrurile se petrec altfel: un partid sau o coalitie castiga alegerile prin promisiuni bombastice si imprecise, apoi, odata instalati in functii, castigatorii scrutinului incep sa intoxice electoratul cu "explicatii" televizate stupide privind "motivele" pentru care nu pot face nimic.

Un astfel de "stil" de a face politica, dincolo de faptul ca echivaleaza cu recunoasterea publica din partea guvernantilor ca sunt incompetenti si impotenti, poate induce si o concluzie periculoasa in opinia publica: ca Parlamentul este terenul de joaca al oligarhiei, unde diferiti indivizi "de incredere" sunt trimisi cu lopatica si galetusa sa se joace de-a "organul reprezentativ suprem al poporului", iar Guvernul de paie se face ca "guverneaza" cu maruntisul ramas de la ospetele bogatasilor si latifundiarilor Romaniei.

Cel mai inteligent lucru pe care alegatorii il pot face inainte de 9 decembrie este sa ignore tsunami-ul de insulte si vorbe goale care va urma si sa urmareasca ce au de spus USL si ARD privind finantarea Romaniei in legislatura 2012 - 2016.

Pe langa finantarea externa (care va continua daca PSD, si mai ales PNL, nu vor distruge relatiile cu UE si SUA), Romania va fi obligata sa se finanteze si din surse interne. Care pot fi patru la numar, in diferite combinatii: lichidarea pierderilor intreprinderilor "de stat", inflatia, cresterea impozitelor pe avere si cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor. Restul sunt vorbe.

3. Taxe si impozite mai mari, pentru cine trebuie

Dupa VORBELE politicienilor din 1990 incoace, sistemul politic romanesc este puternic inclinat la stanga. Majoritatea "partidelor" care au guvernat de atunci s-au declarat "de stanga", "centru-stanga", "sociale", "democrate", "de centru", "progresiste", "social-liberale", "civice" etc. Cuvantul "dreapta" a starnit adevarate spaime si fobii, si chiar asumarea publica de catre unele partide a identitatii de "centru-dreapta" s-a facut cu ezitari si sughituri vizibile.

Natura REALA a sistemului politic romanesc nu rezulta insa din logoreea insipida a politicienilor care isi petrec viata in studiourile televiziunilor. Criteriul infailibil este analizarea politicilor de taxare si impozitare. Banii sunt sangele oricarui sistem politic si, odata localizata inima care ii pompeaza, natura sistemului respectiv se dezvaluie clar, pe baza de FAPTE, nu de vorbe.

In Romania reala, imensa majoritate a banilor care sunt stransi la bugetul de Stat provine din impozite directe asupra muncii (pe salarii si profit) si din impozite indirecte asupra comertului (TVA). Este un sistem de impozitare care arunca poverile fiscale pe spinarea categoriilor sociale cu venituri mici sau medii: salariatii la stat si privat, micii intreprinzatori, consumatorii de produse si servicii de baza sau medii.

Concomitent, sistemul EVITA cu incrancenare de 23 de ani exact politica de impozitare care ar putea ameliora rapid situatia finantelor publice ale Romaniei si, implicit, soarta saracilor ei: impozitarea directa a averilor private acumulate dupa 1989 si a marelui capital. A auzit cineva vreodata un singur "partid" din cele multe care au umplut urechile romanilor cu tampenii, venind in campanie cu propunerea clara de crestere viguroasa a impozitelor DIRECTE?

Dupa toate standardele politice, economice si istorice, politica de taxare si impozitare din Romania este, in esenta ei, una de DREAPTA: jupoaie clasele populare si nucleele in formare ale clasei de mijloc, protejandu-i pe latifundiari ("baronii locali"), pe "aristocratii" bugetofagi ("baietii destepti" in a face contracte cu Statul) si pe marii detinatori de capital. O politica fiscala aproape identica cu cea existenta in Franta inainte de izbucnirea revolutiei din 1789. Aviz celor interesati.

Romanii care s-au mobilizat la vot pe 29 iulie ar trebui sa-si puna cateva intrebari fundamentale inainte de 9 decembrie: este corect ca ei sa plateasca 24% TVA la alimente, haine, energie etc., iar indivizi care cheltuie fara sa clipeasca jumatate de milion de euro la nunta odraslelor lor sa plateasca impozite directe derizorii la Stat?

Este corect ca impozitul pentru o vila cu 15 camere, piscina, sauna, crama (plus alte optiuni, pentru "premianti") sa fie doar putin mai mare decat impozitul pentru un apartament de bloc? Sau impozitul pentru un Logan doar putin mai mic decat pentru un Audi A8 sau un BMW X6?

Este foarte bine ca romanii sa fie furiosi din punct de vedere electoral, cu conditia sa stie exact pe CINE sunt furiosi, si DE CE.

Sunt nunti in Romania (nu doar "minoritare") la care suma artimetica a valorii limuzinelor de lux parcate afara de "barbati bine" si valorii bijuteriilor purtate in interior de "femei mondene" depaseste lejer bugetul unui oras mediu. Fiscul, desigur, nu observa niciodata nimic, iar despre "partidele de stanga" din Romania ce sa mai vorbim? "Social-democratul" Victor Ponta se lupta cu "fascisti" fantomatici si cu Viviane Reding, iar "progresistul" Gabriel Oprea clipeste des si...cam atat.

Cifrele seci arata ca in Romania impozitele directe, pe avere, care sunt cel mai "social", "de stanga" si democratic instrument legal si legitim de atenuare a inegalitatilor si inechitatilor sociale, sunt de 3 - 4 ori mai mici decat in celelalte state foste comuniste din Europa centrala si de est, si sunt triviale fata de cele din Europa de vest.

Politicile fiscale din ultimii 23 de ani arata cat se poate de clar ca sistemul politic apara interesele oligarhiei, plasandu-se pe pozitii fundamental retrograde si reactionare, de DREAPTA in raport cu realitatile Romaniei post-comuniste. Cifrele sunt clare, iar bogatasii care isi etaleaza bogatiile fara teama de Fisc sunt vizibili in toata tara. Ar fi interesant de auzit ce au de spus Ion Iliescu si Victor Ponta despre problema impozitelor directe percepute intre 1990 si 2012.

Iar pentru alegatori, un sfat simplu pentru campania in care vor privi, nauciti, la USL si ARD: dupa pozitia lor fata de impozitele directe ii veti (re)cunoaste cine sunt de fapt!

4. Cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor

Politica fiscala este una, colectarea taxelor si impozitelor, alta. Cea mai buna si echitabila politica de impozitare poate esua in a pompa bani la Ministerul de Finante daca Fiscul si Politia dorm pe ele sau sunt in cardasie cu evazionistii si infractorii.

Aici, lucrurile sunt aparent mai simple, dar in realitate chiar mai complicate. Trimiterea imediata este la coruptie. Marea problema este ca majoritatea romanilor, supusa unui bombardament media pervers timp de 20 de ani, are astazi o atentie tabloidizata. Orice aberatie eliminata de vreun "politician" patetic sau de vreo blonda artificiala de notorietate capteaza imediat atentia si starneste pasiuni, in timp ce o problema precum coruptia vamesilor sau a angajatilor Garzii Financiare trece drept fapt banal, nu intereseaza mai pe nimeni.

In realitate ar trebui sa fie exact invers. Coruptia din Vami si Fisc are un impact urias asupra vietii cotidiene a romanilor, pentru ca de acolo ar trebui sa vina grosul banilor pentru cresterea salariilor si pensiilor, pentru investitii in scoli, spitale, autostrazi etc.

Incarcerarea la all-inclusive a blogerului de lux Adrian Nastase este un exemplu didactic si pedagogic pentru clasa politica romaneasca, dar nu va creste, in sine, incasarile la bugetul de Stat. Nici elucubratiile Elenei Udrea nu vor alimenta bugetul, cel mult vor "ajuta" PDL (si ADR) sa piarda la scor alegerile din 9 decembrie.

Solutii exista, mai ramane ca cineva sa le si vada. Una dintre ele ar fi "metoda Rudolf Giuliani". Primar la New York intre 1994 si 2001, Giuliani a redus infractiunile grave, inclusiv coruptia "gulerelor albe" de 3-4 ori, a redus la valori reziduale infractiunile marunte si a crescut spectaculos bugetul orasului. Politica sa a fost una simpla: "toleranta zero" fata de infractori si anularea distictiei intre "pestii mari" si cei "mici". Politia si Justitia au intrat in forta peste "micii" corupti (care in Romania ar fi chiar "simpatici" la Antena 3), rezultatul fiind ca in scurt timp "pestii mari" n-au mai gasit executanti dispusi sa incalce legea pentru ei.

Daca "metoda Giuliani" este prea occidentala pentru gusturile dambovitene, se mai poate incerca, alternativ, si "metoda Mikhail Saakashvili", presedintele Georgiei ex-sovietice, care in 2005 a concediat intr-o singura zi toti politistii de la circulatie si ordine publica (30.000 de persoane), a caror coruptie "legendara" era incurabila. A angajat apoi altii, tot georgieni, dar cu asistenta SUA la recrutare, carora le-a crescut masiv salariile, in paralel cu instituirea pedepselor cu ani grei de inchisoare pentru luare de mita. Echipe de politisti sub acoperire au fost "imprastiate" in tara, pentru a incerca coruperea noilor angajati, verificandu-le astfel loialitatea fata de noul sistem.

Daca metoda a functionat in Georgia, cu siguranta ar functiona si in Romania. Daca Fiscul si Vamile nu sprijina Statul alimentandu-i bugetul, atunci Statul le poate desfiinta, reinventa si reinfiinta intr-o singura zi, pe baza dreptului sau suveran. Cu asistenta Comisiei Europene si IRS-ului american, un nou Fisc ar face minuni in colectarea de taxe si impozite la buget. Dar majoritatea politicienilor actuali ai Romaniei s-ar simti oare confortabil intr-un Stat roman puternic si bine finantat?

Alegatorii carora le pasa de banii din propriile buzunare ar face bine sa urmareasca atent ce au de spus, si pe aceasta tema, USL si ARD inainte de 9 decembrie.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#alegeri parlamentare 2012, #strategie alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2012