AFP: Romania alege Parlamentul - se intrevede o noua criza

Autor: Ana Ilie
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 18:34
5173 citiri
AFP: Romania alege Parlamentul - se intrevede o noua criza

Romanii, epuizati de masurile de austeritate, au votat, duminica, pentru un nou Parlament. Coalitia de centru-stanga aflata la Putere este creditata cu cele mai multe sanse pentru a obtine victoria, ceea ce va declansa, cel mai probabil, noi tensiuni cu presedintele Traian Basescu.

Electorii au fost nevoiti sa se lupte cu ploaia in capitala Bucuresti si caderi puternice de sapada in Carpati, pentru a ajunge la sectiile de votare, scrie AFP, intr-un amplu articol dedicat alegerilor parlamentare din Romania.

Sursa citata remarca faptul ca votul de duminica este primul vot national in Romania dupa incercarea esuata din vara a aliantei premierului Victor Ponta (USL) de a-l indeparta pe presedintele Basescu, incercare ce a atras critici dure din partea UE si a SUA.

USL, care se afla la putere din luna mai, va castiga intre 48 si 61% din voturile exprimate, potrivit sondajelor de opinie, ceea ce ar conferi aliantei o majoritate de doua treimi im Parlamentul cu 470 de membri, permitandu-i sa schimbe Constitutia.

Cu toate acestea, coalitia va fi fortata sa coabiteze cu rivalul sau Basescu, pana in 2014, cand i se termina manatul.

"Se intrevede o noua criza", spune Jean-Michel de Waele, specialist in Europa de Est la Universitatea Bruxelles.

Basescu a dat de inteles in mod repetat ca va refuza sa il numeasca premier pe Ponta, pe care il numeste "mitoman", chiar daca USL castiga duminica.

Miscarea, considerata "abuz al puterii" de multi analisti, ar putea atrage o noua suspendare a presedintelui, ameninta USL.

Alianta Romania Dreapta (ARD), care aduna partide apropiate taberei lui Basescu, se situeaza in spatele USL in sondaje, cu 16-23% din voturi. Alianta de centru-dreapta s-a aflat la putere din 2008 pana in mai 2012.

"Votantii vor sa ii pedepseasca pentru ca au taiat salariile bugetarilor cu 25% in 2010, in cadrul programului de austeritate", explica sociologul Vasile Dancu.

In pofida faptului ca se afla la putere din mai, USL simbolizeaza schimbarea in ochii multor votanti, mai ales ca a promis sa dea inapoi banii taiati.

"Astazi, Romania va inchide un capitol al istoriei si va deschide unul nou, mai bun", a spus Ponta dupa ce a votat la Targu Jiu.

"Eu am votat pentru USL pentru ca Romania are nevoie de o schimbare. Guvernele de centru-dreapta de dinainte au fost necinstite", spune Mihai, un membru al politiei militare in varsta de 31 de ani, care a votat in Bucuresti. "Am suferit de pe urma taierilor. Salariul meu a fost redus si nu mi-am putut plati ratele la banca", a adaugat acesta.

Tanarul intervievat mai spune ca "daca noii parlamentari dau dovada ca nu le pasa de noi, asa cum se intampla des aici, voi vota impotriva lor peste patru ani".

Costel Bivol, un roman care vinde mere din livada sa in piata Gemeni din Bucuresti, spune ca voteaza ARD, intrucat "nu putem sa dam vina pe ei pentru masurile de austeritate. Romania se afla intr-o criza economica profunda si trebuiau sa faca ceva".

Dan Diaconescu, milionar populist anchetat pentru santaj, spera sa profite de pe urma dezamagirii votantilor fata de partidele traditionale. Si-a facut campanie la volanul masinii Rolls Royce, promitand 20.000 de euro fiecarui roman care incepe o noua afacere. Partidul sau este creditat de sondaje cu 14%.

Investitorii si analistii economici avertizeaza cu privire la riscul de de turbulente politice dupa vot, intrucat Romania, al doilea cel mai sarac membru al UE dupa Bulgaria, se lupta sa-si revina dupa una din cele mai severe austeritati din Europa.

Salariul mediu este in jur de 350 de euro si aproximativ trei milioane de romani au emigrat in cautarea unui trai mai bun.

"Fara stabilitate politica, nu va exista motor pentru crestere", a subliniat recent consiliul investitorilor straini din Romania.

Anul acesta, Romania a avut parte de proteste in strada impotriva lui Basescu si a austeritatii, trei guverne diferite si cea mai grava criza politica de la instaurarea democratiei. Perspectiva de crestere pe 2012 a fost redusa de la 1,7% la 0,7%.

Romania spera sa negocieze o noua intelegere cu FMI in lunile urmatoare, incheie sursa citata, amintind ca tara noastra a obtinut un imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro in 2009 si un imprumut de cinci miliarde de euro in 2011.

Lasconi susține că nu Curtea Constituțională trebuia să respingă candidatura Dianei Șoșoacă: "Ce facem dacă decide că nu mai candidează nimeni, în afară de Ciucă şi Ciolacu"
Lasconi susține că nu Curtea Constituțională trebuia să respingă candidatura Dianei Șoșoacă: "Ce facem dacă decide că nu mai candidează nimeni, în afară de Ciucă şi Ciolacu"
Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale din partea USR, a comentat controversa legată de respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către Curtea Constituțională a României...
Nicușor Dan ar putea pierde astăzi funcția de primar general. Este așteptat verdictul în procesul cu Agenția Națională de Integritate
Nicușor Dan ar putea pierde astăzi funcția de primar general. Este așteptat verdictul în procesul cu Agenția Națională de Integritate
După ce Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a acuzat primarul general Nicușor Dan de incompatibilitate și conflict de interese, edilul Capitalei a contestat raportul ANI în instanță....
#alegeri parlamentare 2012 Romania, #AFP Romania alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2012
  1. Lasconi susține că nu Curtea Constituțională trebuia să respingă candidatura Dianei Șoșoacă: "Ce facem dacă decide că nu mai candidează nimeni, în afară de Ciucă şi Ciolacu"
  2. Nicușor Dan ar putea pierde astăzi funcția de primar general. Este așteptat verdictul în procesul cu Agenția Națională de Integritate
  3. Iohannis își decorează liceul la care a predat și cel la care predă soția sa. Ce unități școlare vor mai primi distincții
  4. Șoșoacă cere ajutor de la cei care ”au distrus România”. ”NU am dreptul la apărare. Deţineam primul loc în sondaje pentru preşedinţia României”
  5. Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
  6. De ce nu poate candida Șoșoacă la prezidențiale: "A proferat amenințări la siguranța națională, implicată în propaganda rusă”. MOTIVARE
  7. „Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici", anunță Nicolae Ciucă. Ce se întâmplă cu Guvernul și de ce spun liberalii că PSD a comis abuzuri VIDEO
  8. Alin Nica (CJ Timiș) a anunțat cu cine ține la prezidențiale: ”Este candidatul cu cele mai mari șanse în această cursă electorală”
  9. Victor Ponta, ironic la adresa Elenei Lasconi: „Exact ca lacrimile lui Băsescu după Stolojan”. De ce nu-i crede politicianul pe candidații care o compătimesc pe Diana Șoșoacă
  10. Ce impact poate avea respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă asupra partidului său. Șefa SOS ar putea ceda mandatul de la Bruxelles. Politolog: „Este posibil să fi fost influențe de la servicii secrete”