Alegeri parlamentare 2012: Prezenta slaba la vot a romanilor din strainatate

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 19:16
4583 citiri
Alegeri parlamentare 2012: Prezenta slaba la vot a romanilor din strainatate

Romanii din strainatate au votat, duminica, in cadrul alegerilor parlamentare 2012, insa prezenta lor era, la jumatatea zilei, destul de redusa.

Participarea la vot a fost destul de slaba la Roma si in zona regiunii Lazio, unde au fost organizate 14 sectii de votare. Prezenta la vot este redusa si in regiunile din nordul Italiei, mai ales in Lombardia (9 sectii de vot, dintre care doua la Milano) si in Veneto (patru sectii). Cea mai slaba prezenta se inregistreaza in sudul Peninsulei, mai ales in Sicilia.

In capitala Italiei, la sectia de votare de la sediul Ambasadei Romaniei, pe strada Nicolo Tartaglia, in primele sapte ore au votat 35 de persoane. Prezenta la vot a fost mai consistenta la sediul Accademiei di Romania, in cartierul Valle Giulia, si mai ales la sectia de votare organizata la centrul comercial "La Strada", din cartierul Tiburtina, unde in primele sapte ore au votat peste 300 de romani. De asemenea, la sediul Consulatului Romaniei, din cartierul Eur, au votat 300 de persoane pana la ora locala 14:00.

Romanii cu drept de vot si care au resedinta in Italia isi pot alege reprezentantii in Parlamentul Romaniei (alaturi de toti ceilalti concetateni stabiliti in statele reprezentate in colegiul uninominal 1 din cadrul circumscriptiei electorale 43), in 56 de sectii de vot, organizate in 17 din cele 20 de regiuni italiene, in 50 de orase din Peninsula.

In Belgia, un numar de 633 de romani au votat pana la ora locala 14:00 in cele patru sectii de votare din Bruxelles, Liege si Anvers, iar in cateva zeci de cazuri oameni care au dorit sa voteze nu au putut sa-si exercite acest drept din cauza ca nu dispuneau de actele necesare pentru a dovedi ca au resedinta legala in Belgia.

Din cei 633 de romani care au votat pana la ora locala 14:00 in intreaga Belgie, 539 au votat la cele doua sectii din Bruxelles, 53 la Anvers si 41 la Liege. La ora locala 10.00 votasera doar 136 de persoane, dintre care 121 la Bruxelles, noua la Anvers si sase la Liege.

Alegatorii romani din Republica Moldova au stat la coada la sectiile de votare din Chisinau pentru a-si exprima dreptul de vot. Oamenii spuneau ca au venit sa voteze pentru un viitor mai bun al Romaniei, exprimandu-si speranta ca aceasta va continua sa ajute Republica Moldova, iar unii voteaza pentru unirea celor doua state.

Cea mai solicitata este sectia de votare 184, care este situata in centrul Chisinaului. Alegatorii au fost nevoiti sa astepte mai mult de o ora, in pofida temperaturilor scazute.

O prezenta foarte slaba s-a inregistrat in Bulgaria, la singura sectie de votare din aceasta tara, organizata la Ambasada Romaniei la Sofia. Pana la ora 11.00 au votat abia 8 alegatori.

Un posibil motiv pentru prezenta slaba este vremea rea de la Sofia. Institutul National de Meteorologie de la Sofia a emis o avertizare de cod portocaliu pentru ninsori abundente, valabila pentru patru districte din sud-vestul Bulgariei, in timp ce pentru Sofia si nord-vestul tarii a fost emisa o avertizare de cod galben.

In Spania, sectiile de votare organizate pe tot cuprinsul tarii pentru alegerile parlamentare s-au deschis duminica la ora locala 07.00. Sectia din Las Palmas de Gran Canaria s-a deschis peste o ora, din cauza diferentei de fus.

Cele mai recente date publicate de Observatorul permanent pentru imigratie, din cadrul Ministerului spaniol al Muncii, arata ca, la 30 septembrie 2012, comunitatea romaneasca numara pe tot cuprinsul Spaniei 913.405 persoane.

Eveniment Quarterly Report

Efectele măsurilor fiscale anunțate de Guvern, în viziunea fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui
Efectele măsurilor fiscale anunțate de Guvern, în viziunea fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui
Foarte multe firme se vor închide, din cauza măsurilor fiscale propuse de Guvern, a avertizat, joi, la RFI, vicepreședintele USR Claudiu Năsui. Fostul ministru al Economiei atrage atenția că...
Cum vor ajunge românii de rând să „plătească” taxele pentru companii decise de Guvern. „Să stea liniștiți cei cărora le-a intrat în cap că-i fură multinaționalele”
Cum vor ajunge românii de rând să „plătească” taxele pentru companii decise de Guvern. „Să stea liniștiți cei cărora le-a intrat în cap că-i fură multinaționalele”
Radu Burnete, directorul confederaţiei Concordia, a analizat, într-o postare pe Facebook, impunerea impozitului minim de 1% pe cifra de afaceri pentru marile companii decisă de Guvern. Radu...
#alegeri parlamentare 2012 vot strainatate, #romani strainatate vot parlamentare , #alegeri parlamentare 2012