Alegeri parlamentare 2012: Spaga electorala - prezervative, chiloti si pizza

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 12:28
6627 citiri
Alegeri parlamentare 2012: Spaga electorala - prezervative, chiloti si pizza
Foto: Ziare.com/Facebook

Vestea despre cadourile electorale, care nu trebuie sa depaseasca 10 lei, nu le-a picat tocmai bine candidatilor, care nu mai pot imparti geci, carne de pui sau telefoane mobile chinezesti.

Totusi, ca sa iasa in evidenta, au inlocuit calendarele, pixurile si magnetii de frigider cu prezervative, chiloti, lipici sau analize medicale.

Alegeri parlamentare 2012: Liberali saltati de politie pentru... analize medicale

Stafful de campanie al USL din colegiul Ramnicu Valcea-Nord s-a ales cu dosar penal pentru mita electorala.

Alegeri parlamentare Valcea 2012

Membrii PNL Liviu Boban, Elena Preoteasa si Mariana Anghelescu au amplasat trei corturi de campanie, unde localnicii erau invitati sa isi faca ...analizele medicale. Cei trei liberali risca acum inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.

In Timisoara, pe de alta parte, candidatul ARD Timisoara la un loc in Camera Deputatilor, Cornel Samartinean, a impartit chiloti si ciorapi de dama cu numele si figura sa pe ambalaj.

Candidatul a fost director al Aeroportului din Timisoara, insa are si o firma de confectii, locul de und provin de altfel si produsele impartite.

Alegeri parlamentare Timis 2012

La Targu Jiu, Dan Diaconescu a vrut sa le daruiasca potentialilor votanti fulare si caciuli cu inscriptia partidului, dupa ce a organizat un spectacol la care au cantat Irina Loghin, Like Chocolate si Pepe. N-a mai apucat, insa, caci oamenii au dat navala la corturi si s-au luat la bataie pentru a apuca un fular mov.

Si dupa ce s-au echipat de iarna, votantii PP-DD pot sa isi spele gratuit si masinile. Catalin Zamfira, candidat PP-DD in colegiu 2 Senat Gorj, a ales o metoda originala de a atrage voturi. El a semnat un contract cu o spalatorie auto pentru a presta servicii gratuite, evident cu publicitatea necesara.

In Capitala, ARD a intrat in campanie parlamentara cu prezervative, un cadou electoral insotit de un mesaj pe masura. "ARDe-i in cabina".

Alegeri parlamentare Bucuresti 2012

"Vrei sa te eliberezi de stresul provocat de USL?", este intrebarea tiparita pe un pliant ce are atasat un prezervativ. "Protejeaza-te si ARDe-i in cabina!", vine si indemnul electoral care insoteste "spaga" de campanie.

Pliantul cu pricina, a carui fotografie a facut valuri pe Internet, nu este privit cu ochi buni de catre liderii aliantei, care il catalogheaza drept "o prostie".

Candidatul ARD intr-un colegiu din sectorul 3 al Capitalei, Cristian Petrescu, a precizat insa ca pliantele cu prezervative vor fi distribuite doar tinerilor.

Pentru restul electoratului, Petrescu a pregatit batiste si lipici. Un alt pliant, cu un pachet de servetele atasat, transmite mesajul: "Iti dau lacrimile vazand tara distrusa de USL, ia o BATISTA!".

In alt pliant electoral, impartit tot de candidatul ARD, gasesti un tub de Superglue cu mesajul "Ti-a distrus viitorul guvernarea USL? REPARA-L!".

"Romanul mai stie inca de gluma si un pic de umor nu strica, iar pe spate sunt informatiile bine detaliate. Nu cred ca e un lucru rau, in nici un caz nu e ilegal. Costa sub 10 lei si e inscriptionat", s-a justificat Petrescu.

Avand parca piramida lui Maslow in minte, ARD-ul ne loveste direct pe partea nevoilor de baza: dupa prezervative si sex, urmeaza mancarea.

O campanie ce a constat in impartirea de cutii de pizza "cu de toate", care de fapt contin cate o felie de paine, pentru a ilustra promisiunile neindeplinite de USL, s-a derulat zilele acestea in Bucuresti.

Materialele de campanie au fost distribuite si redactiilor din presa centrala. Pizza "USL cu de toate" adica "pensii mari, inflatie mica, locuri de munca, educatie buna, justitie corecta, fonduri europene", asa cum scrie pe cutie, este de fapt o felie de paine.

In interiorul cutiei de pizza, alaturi de felia de paine era si mesajul: "Gandeste-te bine la ceea ce isi vinde USL-ul! Asa arata in realitate promisiunile aliantei Ponta-Antonescu-Voiculescu. Niciodata respectate".

Cadourile electorale, sub 10 lei

Guvernul Ponta a adoptat, la inceputul lunii, o ordonanta prin care sunt interzise cadourile ce pot fi percepute ca mita electorala. E vorba de produse ce depasesc ca pret 10 lei.

Pomana electorala - fara alcool si mancare, in valoare de cel mult 10 lei - afla sanctiunile

Nu sunt permise alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice, tigari sau marfuri nealimentare.

Potrivit listei venite de la Palatul Victoria, candidatii la parlamentare pot oferi in campania electorala doar carti postale, DVD-uri, pixuri, cani, tricouri, sepci, pelerine si jachete inscriptionate cu insemnele electorale.

Mita electorala se pedepseste cu inchisoarea intre sase luni si cinci ani.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...