Alegeri parlamentare 2012: UDMR si-a numit candidati in toate cele 452 de colegii

Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 08:20
4572 citiri
Alegeri parlamentare 2012: UDMR si-a numit candidati in toate cele 452 de colegii
Foto: udmr.ro

Uniunea Democrata Maghiara din Romania si-a finalizat listele de candidati pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie si a inregistrat candidaturile la Biroul Electoral Central. Astfel, UDMR are 452 de candidati - 406 in tara, 40 in Bucuresti si 6 in colegiile din diaspora - adica in toate colegiile posibile.

De altfel, UDMR este singura formatiune politica din Romania care va avea candidati in toate cele 452 de colegii disponibile, conducerea sa luand astfel decizia de a nominaliza in toate judetele tarii, in Capitala si in diaspora.

Kelemen Hunor a prezentat candidatii UDMR si programul electoral

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat miercuri ca Uniunea a depus listele candidatilor pentru alegerile parlamentare, acoperind toate colegiile uninominale din tara, si a precizat ca in acest an candideaza mai multe femei si mai multi tineri maghiari decat in alti ani.

Alegeri parlamentare 2012: Vezi candidatii USL la nivel national

Alegeri parlamentare 2012: Vezi candidatii ARD la nivel national

Kelemen a explicat ca pe listele UDMR se regasesc 89 de femei care candideaza la alegerile parlamentare din 9 decembrie - adica aproape 20 la suta - din care 59 se lupta pentru un mandat la Camera Deputatilor, iar 30 pentru Senat. De asemenea, liderul UDMR a precizat ca 122 de candidati sunt reprezentanti ai organizatiei de tineret ai Uniunii, ceea ce reprezinta 27 la suta din numarul total al candidatilor.

Din 31 de deputati si senatori alesi in 2008 pentru o functie in Parlamentul Romaniei - dintre care in prezent au ramas 27 -, 11 nu mai candideaza la alegerile din 9 decembrie - sapte de la Camera Deputatilor si patru de la Senat.

Unde candideaza liderii UDMR

Kelemen Hunor isi va pastra acelasi colegiu 2 pentru Camera Deputatilor din judetul Harghita, judet pe care il reprezinta ca deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2000. El ii va avea drept contracandidati pe Mitica Ducu, de la PDL si Cristina Vaida, de la PNL.

Fostul lider al UDMR Marko Bela isi pastreaza si el colegiul uninominal 2 pentru Senat din judetul Mures, vizand al saptelea mandat consecutiv de senator. Marko Bela este parlamentar al Senatului Romaniei din 9 iunie 1990. In cursa pentru un nou mandat, acesta ii va avea de infruntat pe Ladislau Schwartz, din partea PDL si pe Ioan Cosmin Duma, din partea PNL.

Vicepresedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely, candideaza in colegiul 5 pentru Camera Deputatilor din judetul Mures, dupa ce in actualul mandat a fost ales in colegiul 1 din acelasi judet. Pentru a obtine al saselea mandat de deputat, el ii va avea drept contracandidati pe Victor Meleg, de la PDL, si pe Gheorghe Dinu Socotar, de la PC.

Tot in judetul Mures, in colegiul uninominal 1 pentru Senat va candida si senatorul Gyorgy Frunda. Asemenea lui Marko Bela, Frunda isi va mentine colegiul si va incerca sa obtina al saptelea mandat consecutiv de parlamentar, impotriva lui Emil Marius Pascan, din partea PDL, si a lui Stefan Somesan, candidat al PSD.

Cei mai importanti absenti de pe listele Uniunii

In acelasi timp, liderul grupului parlamentar al deputatilor, Mate Andras-Levente, va candida din acelasi colegiu 10 pentru Camera Deputatilor din judetul Cluj, ca in urma cu patru ani. In schimb, liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras-Levente, nu se mai regaseste pe listele inaintate de Uniune, acesta fiind unul dintre cei 11 parlamentari UDMR ai actualei legislaturi care nu va mai candida. Ales in 2008 in colegiul 1 Senat din judetul Salaj, Fekete a fost inlocuit cu Vegh Alexandru, pentru alegerile parlamentare din 2012.

Printre cei care nu vor mai candida se numara si senatorul Gunthner Tiberiu si deputatul Pal Arpad, fiecare renuntand la candidatura dupa doar un mandat de parlamentar, cel din 2008. Tot o absenta de pe listele UDMR din 2012 o constituie si deputatul pentru diaspora Koto Iosif, ales in 2008 in colegiul 4, reprezentand romanii cu domiciliul in tarile din Africa si din Orientul Apropiat si Mijlociu.

Candidati confirmati, dar si suprize

Senatorul Verestoy Attila urmeaza sa candideze din acelasi colegiu ca si la alegerile din 2008 - colegiul 2 pentru Senat din judetul Harghita -, pentru un al saptelea mandat consecutiv de senator, in timp ce senatorul Cseke Attila, ales din colegiul 5 al judetului Bihor urmeaza sa candideze pentru Camera Deputatilor in colegiul 1 din acelasi judet.

Fostul ministru al Mediului Attila Korodi isi va pastra colegiul 1 pentru Camera Deputatilor din judetul Harghita, in timp ce deputatul Olosz Gergely va incerca sa schimbe Camera Deputatilor cu Senatul, in acelasi judet in care a fost ales si in precedentele doua mandate - Covasna. De data aceasta, va candida in colegiul 2 Senat.

Fostul consilier prezidential Peter Eckstein-Kovacs incearca sa revina in Senat, dupa o pauza de patru ani, in colegiul 1 din judetul Cluj, acelasi judet pe care l-a reprezentat si in principalele mandate.

Astfel, asa cum era de asteptat, in judetele Mures, Harghita, Covasna sau Cluj se concentreaza cea mai mare parte a actualilor lideri sau parlamentari UDMR.

Alegeri parlamentare 2012: Cine sunt candidatii USL in Bucuresti

Alegeri parlamentare 2012: Cine sunt candidatii ARD in Bucuresti

Printre candidatii propusi de UDMR pentru colegiile de deputati sau senatori din Capitala nu se numara niciun actual parlamentar sau lider al Uniunii, semn ca Bucurestiul nu este un teritoriu din care reprezentantii UDMR spera sa obtina vreun mandat de parlamentar.

In schimb, secretarul general al Uniunii, Peter Kovacs, va candida pentru un post de senator pentru diaspora in colegiul 2, unde ii va avea drept contracandidati pe vicepresedintele PSD Diaspora Adrian Anghel, din partea USL, si pe profesorul universitar de matermatica Eugen Roventa, din Toronto, propunerea PDL. In colegiul 2 Senat din diaspora sunt inclusi romanii cu domiciliul in tarile din afara Europei.

Alegeri parlamentare 2012: Candidatii ARD pentru diaspora

Alegeri parlamentare 2012: Candidatii USL pentru diaspora

Eveniment Quarterly Report

Intenția de vot la alegerile parlamentare. PSD și PNL conduc în preferințe, partidul Dianei Șoșoacă trece pragul electoral SONDAJ
Intenția de vot la alegerile parlamentare. PSD și PNL conduc în preferințe, partidul Dianei Șoșoacă trece pragul electoral SONDAJ
PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL - 20,1%, AUR - 19,5%, iar partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S., ar trece de pragul de 5% necesar intrării în Parlament, dacă duminică ar avea loc alegeri...
Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Marcel Ciolacu și-a început vizita în SUA la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Ce mai are premierul în program
Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. El a comemorat duminică, 3 decembrie, victimele...
#candidati UDMR alegeri parlamentare, #alegeri parlamentare 2012 UDMR, #candidati UDMR Bucuresti, #candidati UDMR diaspora, #lista candidati UDMR , #alegeri parlamentare 2012