Alegeri parlamentare: Peste 50.000 de politisti si jandarmi asigura paza si ordinea

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 00:09
1974 citiri
Alegeri parlamentare: Peste 50.000 de politisti si jandarmi asigura paza si ordinea

Peste 50.000 de politisti si jandarmi asigura masurile de ordine, precum si paza si protectia celor 18.751 de sectii de votare organizate pentru alegerile parlamentare care au loc in 9 decembrie.

Asigurarea ordinii publice la nivel national pe intreaga perioada a campaniei pentru alegeri si, in mod deosebit, in ziua votarii va fi facuta in baza Planului General de Masuri, pentru coordonarea activitatii structurilor Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Peste 50.000 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera, lucratori ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si angajati ai altor structuri ale MAI sunt mobilizati pentru desfasurarea scrutinului electoral din 9 decembrie.

Ministerul Administratiei si Internelor asigura protectia sectiilor de votare si a dosarelor intocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile de circumscriptie, respectiv la Biroul Electoral Central, precum si pe timpul tiparirii, transportului si depozitarii buletinelor de vot si a celorlalte materiale necesare votarii.

Structurile MAI vor prelua paza sectiilor de votare in 8 decembrie, incepand cu ora 18.00.

Jandarmii vor asigura ordinea si siguranta publica, precum si protectia participantilor la adunarile publice care vor fi organizate in perioada campaniei electorale. Jandarmeria va stabili impreuna cu organizatorii masurile ce trebuie luate pentru desfasurarea adunarilor publice in conditii de legalitate.

Politia locala va asigura integritatea panourilor si a afiselor electorale amplasate legal.

Politia Romana va dispune masurile necesare pentru asigurarea exercitarii dreptului la vot de catre persoanele incarcerate, aflate in centrele de retinere si arest preventiv ale unitatilor de politie.

Sub aspect preventiv, Ministerul Administratiei si Internelor va desfasura campania de prevenire a infractiunilor electorale "Tu decizi! Voteaza legal!".

Potrivit MAI, campania are ca scop responsabilizarea alegatorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot in mod legal, "neinfluentat de mita electorala indiferent de formele ei de manifestare". Pentru aceasta campanie au fost realizate 60.000 de afise, 500.000 de fluturasi, un spot video si un spot audio, un banner web precum si o pagina speciala de Internet - www.votlegal.ro.

Contraventii

MAI a precizat ca, potrivit Legii 35/2008, constituie contraventii:

- semnarea listei de sustinatori cu incalcarea dispozitiilor legii

- distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice mod a listelor electorale, a platformelor program afisate sau a oricaror alte afise ori anunturi de propaganda electorala tiparite

- refuzul de a se primi si inregistra o sesizare scrisa inaintata in conformitate cu prevederile legale

- refuzul nejustificat de a inmana buletinul de vot si stampila de votare alegatorului care a semnat in lista electorala, inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul de identitate ori care refuza sa semneze pentru primirea acestora in lista electorala in care este inscris

- continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea, in ziua votarii, a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale sau un candidat independent

Amenzile sunt cuprinse intre 1.000 de lei si 10.000 de lei, in functie de tipul contraventiei.

Potrivit Ordonantei de Urgenta privind modificarea articolului 55 al Legii 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.

Prin bunuri interzise in sensul legii se intelege acele obiecte care au valoare economica semnificativa precum si marfuri de utilitate alimentara precum alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

Nu intra in categoria acestor tipuri de bunuri materialele si obiectele de propaganda electorala, precum: afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, cani, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete, inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participa la alegeri. De asemenea, sunt exceptate si alte obiecte inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participa la alegeri a caror valoare depaseste 10 lei fara TVA pentru fiecare articol.

Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de vot sau de a fi ales, precum si fapta unei persoane de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.

Introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele la care are dreptul un alegator constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la doi la sapte ani.

Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la doi la sapte ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: MEDIAFAX