Alegerile parlamentare, pe 2 decembrie - Ponta ar fi preferat alta data

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 10:53
4180 citiri
Alegerile parlamentare, pe 2 decembrie - Ponta ar fi preferat alta data

Guvernul s-a reunit in sedinta, sambata dimineata, pentru a decide data exacta cand vom merge la vot pentru a ne alege deputatii si parlamentari. Ministrii au stabilit ca, "in principiu", alegerile parlamentare vor fi organizate pe 2 decembrie, desi premierul Ponta sustine ca "este o data proasta".

Victor Ponta le-a transmis colegilor sai din Guvern ca "2 decembrie este o data proasta, este liber de Sfantul Andrei, apoi urmeaza festivitatile de 1 decembrie, oamenii nu vor veni la vot".

"Eu sunt foarte nemultumit pentru ca, din pacate, avand o opozitie politica oarba, am ajuns in situatia in care cea mai proasta lege electorala posibila ramane in vigoare. Asa au vrut cei de la PDL. Tot cei de la PDL nu au fost de acord sa avem alegerile in luna noiembrie. Suntem obligati sa adoptam data de 2 decembrie. E o data rea. Ar fi fost mult mai bine sa fie pe 25 noiembrie", a spus liderul PSD, la inceputul sedintei de guvern.

De asemenea, premierul le-a trasat o sarcina clara ministrilor din Cabinetul sau: sa negocieze cu democrat-liberalii, pentru a-i convinge ca "este mai bine pentru toata lumea" ca parlamentarele sa fie organizate pe 25 noiembrie.

"Ei au intrat in logica boicotului si sa gandesc ca e mai bine sa nu vina lumea la vot. Va rog sa aveti un dialog cu PDL si sa ii convingeti ca 25 noiembrie ar fi o data mult mai buna, poate asa ii voteaza si pe ei cineva", a declarat Ponta.

Alegeri parlamentare cu dureri de inima

In timpul aceleiasi sedinte, ministrul Culturii, Puiu Hasotti, a acuzat dureri cardiace. Hasotti a parasit sala, dupa ce i-a spus premierului Victor Ponta ca "merge sa faca un control la inima", potrivit Antena 3.

Hasotti, probleme cu inima in sedinta de guvern - a fost dus la spital

O ambulanta SMURD a sosit la Piata Victoriei si medicii l-au consultat pe ministru in curtea Guvernului.

Ulterior, Hasotti a plecat spre Spitalul Floreasca, in masina lui Victor Ponta, insotit insa si de o ambulanta SMURD.

Constrangeri constitutionale pe alegeri

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, avansa, recent, tot data de 2 decembrie pentru alegerile parlamentare.

Seful de la MAI a declarat ca exista o constrangere constitutionala privind data alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat, iar scrutinul nu poate fi organizat mai devreme de luna decembrie.

Mircea Dusa: Alegerile parlamentare se vor desfasura pe 2 decembrie

"Exista acea constrangere tot constitutionala, actualul Parlament a fost validat pe 19 decembrie, ori exista acea constrangere de 20 de zile, adica atunci cand se realizeaza alegerile, presedintele este obligat de Constitutie ca in 20 de zile sa convoace Parlamentul in sedinta de constituire. Nu ai cum sa ajungi la o data din luna noiembrie, deci data va fi 2 decembrie, chiar daca e dupa doua zile de sarbatoare", a explicat, in urma cu o saptamana, social - democratul.

Cristian Preda: Parlamentarele, pe 2 sau pe 9 decembrie

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a explicat sambata, pe blogul personal, ca, potrivit Constitutiei, Guvernul poate stabili data urmatoarelor alegeri legislative in perioada 2 decembrie 2012-17 martie 2013.

"Intervalul e impus de articolele constitutionale care prevad ca de la data alegerilor nu pot trece mai mult de 20 de zile pana se reuneste noul Parlament si ca alegerile trebuie tinute in maximum 3 luni de la expirarea mandatului in curs", argumenteaza democrat-liberalul.

Luand in seama cele doua prevederi, ca si faptul ca mandatele actualilor senatori si deputati au inceput pe 19 decembrie 2012, rezulta ca scrutinul nu poate fi organizat inainte de 2 decembrie si nici mai tarziu de 17 martie, subliniaza Cristian Preda.

"E foarte probabil ca Victor Ponta sa se grabeasca, crezand ca USL are mai multe sanse de a castiga daca face alegeri cat mai devreme. Asa ca, daca data nu va fi 2 decembrie, in mini-vacanta de Sfantul Andrei si Ziua Nationala, e foarte posibil sa fie 9", a mai scris Preda sambata dimineata, chiar inaintea sedintei de guvern.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...