Alegerile parlamentare sa fie comasate cu cele locale - sustine Cristian Preda

Miercuri, 24 August 2011, ora 11:38
1811 citiri
Alegerile parlamentare sa fie comasate cu cele locale - sustine Cristian Preda
Foto: Arhiva

Eurodeputatul PDL Cristian Preda sustine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, din 2012, deoarece costurile vor fi micsorate in aceasta perioada de austeritate.

"Sunt de acord cu organizarea viitoarelor alegeri locale si legislative in aceeasi zi. Nimeni nu va risca, de altfel, sa ceara date diferite, adica importante costuri suplimentare intr-o perioada in care resursele bugetare sunt dramuite. Sunt, desigur, mai multe probleme legale de rezolvat. Niciuna nu e majora. Sunt si cateva probleme de ordin tehnic ce vor trebui abordate", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Printre problemele pe care crede europarlamentarul ca trebuie rezolvate se regaseste stabilirea numarului de parlamentari si desenarea colegiilor.

"Una este cea a numarului de parlamentari. Cel mai probabil, consensul va fi realizat in jurul pastrarii bicameralismului si al reducerii insemnate a numarului de deputati si senatori. Sper ca Opozitia a inregistrat nuanta din discursul presedintelui de acum cateva saptamani.

O alta chestiune strict tehnica va fi desenarea colegiilor. Pe langa faptul ca ea va fi impusa de diminuarea numarului total de alesi, mai exista un aspect relevant: e vorba despre numarul de cetateni inregistrati la recensamantul din toamna. Legea in vigoare cere de altfel o asemenea retrasare dupa fiecare recensamant. E logica, daca vrem sa avem un echilibru al corpului electoral din fiecare unitate electorala", explica democrat liberalul.

Cristian Preda anunta si ca aceasta comasare a alegerilor nu va putea fi realizata pana cand nu se va stabili modul in care se va vota.

"A treia problema va fi modul de vot sau, cum i se spune in manuale, formula electorala. E rezonabil sa credem ca pe masa se vor afla trei variante: actualul sistem, votul majoritar intr-un tur si cel majoritar in doua tururi. Cel din urma a fost propus de presedintele Basescu la referendumul din 2007 si probabil din aceasta pricina Opozitia il va refuza. Raman celelalte doua. PSD si PDL au anuntat ca ar prefera votul majoritar intr-un tur. UDMR se teme de renuntarea la orice dimensiune proportionalista. PNL nu a spus nimic relevant in aceasta privinta", scrie democrat liberalul.

Preda crede ca, daca se ajunge la vot majoritar intr-un tur, cum s-a stabilit de fapt si pentru presedintii de consilii judetene si pentru primari, ar fi rational sa se renunte la pragul electoral.

"In 2008, pe langa cel exprimat procentual, s-a inventat si pragul alternativ: daca un partid castiga 6 colegii la Camera si 3 la Senat capata reprezentare parlamentara chiar daca nu face 5% la nivel national", mai noteaza eurodeputatul PDL.

Cristian Preda sustine ca o asemenea reforma ar avantaja mici formatiuni si ar democratiza scrutinul.

"Sustin, de aceea, cu multa caldura ideea. Mai sunt, in fine, cateva probleme de ordin strict politic pana sa se ajunga la un calendar si la un minim consens asupra regulilor", conchide Preda.

I.U.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Cristian Preda comasare alegeri, #acord comasare alegeri 2012 , #alegeri parlamentare 2012