Campania derizoriului national (Opinii)

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 22:50
2949 citiri
Campania derizoriului national (Opinii)
Foto: puterea.ro

Campania electorala actuala balteste in plictiseala. Nici macar reanimarea "interesului national" nu mai trezeste fiori alegatorilor. De 23 ani, decredibilizarea politicienilor si amatorismul candidatilor au reusit sa bagatelizeze cu totul mesajul politic, asa ca viitorul natiunii si al Romaniei nu mai constituie principala miza.

Or discursul electoral in democratiile serioase, acelea pe care le-am vrea si noi in Romania, incep fara nicio ingradire cu programe de emancipare nationala.

Motivele acestei situatii nu trebuie cautate inafara granitelor, nici in scenariile nu stiu carei Metropole ori ale ocultei mondiale, ci in felul nostru amatoristic de a face politica, adica de a bine guverna si sluji interesele cetateanului.

Candva, definirea interesului national tinea de elitele intelectuale, stiintifice, militare si politice, iar obiectivele erau fixate pentru una, doua, trei generatii.

De pe o zi, pe alta

Acum traim de azi pe manie, fara sa ne ingrijim decat in vorbe de poporeni, de civilizatia, bunastarea, educatia, sanatatea lor, iar rezultatele sugereaza iminenta unei catastrofe: in jur de 4 (patru) milioane dintre ei au disparut in doar doua decenii, de aprox. 5 ori mai multi decat in Al II-lea Razboi Mondial, iar procesul de e(i)migrare continua in timp ce media de varsta e in scadere.

In plus, perspectivele economice si sociale nu ies din sfera incertitudinilor si asta din pricina lipsei de chef si vointa politica a mai tuturor fostilor diriguitori, a penuriei de harnicie, competente, expertiza... carora li se subscrie eternizarea crizelor de leadership. Absolut toate din vina noastra.

O campanie pentru toti

De aceea, te-ai fi asteptat sa afli raspunsuri la aceste provocari in discursurile electorale, ceea ce nu se intampla. De sus pana jos, vezi o singura dambla: ocuparea grabnica si sigura a unui fotoliu, iar strategia aleasa consta numai si numai in bararea drumului celorlalti competitori spre reusita. Asadar concurenta adesea neloiala, coate, strambe, manipulare, minciuni, mita, injurii, filme compromitatoare, dosare de la Justitie si servicii, campanii murdare de presa..., acestea sunt acuzele principale ale adversarilor. De 23 ani.

Dar, in conditiile de mai sus, sa vii tu, presedinte ales si rasales, suspendat de doua ori si repus in functie de tot atatea ori si sa declari senin ca slujesti interesul national nepunandu-l prim-ministru pe cutare ori pe cutare, fara sa faci macar o evaluare oricat de sumara a programelor de guvernare, ce sa insemne? Grija fata de viitorul si nevoile tarii care te-a ales? Nu cumva inseamna sa promovezi tu insuti derizoriul, sa te intereseze numai propria-ti putere?

Descurajare si plictis

Plictiseala de aici vine: percepand inactivitatea alesilor ca indiferenta, vazandu-se singuri in fata greutatilor, cetatenii isi cauta refugiul in te miri ce, nicidecum in prezenta la urne. Ceea ce va genera mari greutati in vederea cernerii corecte a valorilor umane si a competentelor profesionale. Astfel se inchide cercul vicios al interesului national, perpetuand inapoierea si crizele politice.

Din pacate, alaturi de Finlanda si Polonia, Romania inca nu si-a realizat idealul de unitate nationala si nu poate oferi o patrie unica tuturor cetatenilor ei, nici conditii pentru implinirea personalitatii la ei acasa.

In plus, politicienii nostri inca nu iau in seama interesele cetatenilor romani din afara granitelor: sunt buni numai atunci cand le dau votul si trimit bani acasa. Dar "capsunarii" au invatat ca de la astfel de dregatori n-ai la ce sa te astepti, de aceea, prezenta lor la urne ramane mereu nesemnificativa.

Culoarea derizoriului

Ce punem in locul interesului national? Acuzatii de antinational menite a desfigura challengerul prin manipulare, aceeasi manipulare mostenita de pe vremea Securitatii anilor '50: astfel Crin Antonescu este varful de lance al intereselor rusesti in Romania, este antiamerican si antieuropean, in timp ce presedintele Basescu, Mihai Razvan Ungureanu si ARD se erijeaza in campionii interesului national, ai luptei pentru integrare in Europa si NATO.

Depasindu-si din nou atributele constitutionale, presedintele intervine aproape zilnic cu discursuri in batalia electorala spre a evita dezastrul la urne al formatiunii de care ramane legat ombilical.

Slabita de jocuri politice de culise si politicianism, mereu macinata din interior, cu o populatie imbatranita si dezorientata, Romania nu-si gaseste locul in UE, iar monopolizarea electoralista a interesului national si a viitorului romanesc de catre o singura persoana ori o formatiune politica va cobori si mai mult nivelul campaniei electorale.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#campanie electorala 2012, #alegeri 2012, #parlamentare 2012 candidati , #alegeri parlamentare 2012