Campania despre nimic (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 11:40
4137 citiri
Campania despre nimic (Opinii)

Toata campania aceasta, cata a fost ea, s-a concentrat pe doua mari teme, una mai falsa decat cealalta: Traian Basescu si viitorul premier. Impreuna sau separat. Isteric si deformat.

Lideri USL au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a transforma aceasta campanie si votul din 9 decembrie intr-o prelungire a referendumului din 9 decembrie. Pe de-o parte, este cea mai comoda campanie cu putinta. Nu presupune niciun proiect, nicio solutie, nicio viziune, ci doar mentinerea si atatarea periodica a urii.

In plus, USL se adreseaza astfel unei mase cu mult mai mari de alegatori decat electoratul uniunii. La referendum au votat impotriva presedintelui si multi romani care nu sunt convinsi de superioritatea USL. Si ca sa nu-si dea silinta sa-i convinga (nici n-ar avea prea multe argumente, de altfel), e mai simplu sa-l introduca pe Traian Basescu in ecuatia electorala si, odata cu el, voturile antiprezidentiale.

Este o tema falsa, o manipulare extrem de periculoasa a unor resentimente. Traian Basescu plateste cu cota sa foarte mica de popularitate nu atat masurile de austeritate, ci multe alte pacate, de la tristele figuri pe care le-a promovat si cu care este asociat, in frunte cu Elena Udrea, pana la faptul ca, in pofida cuvintelor pe care le-a adresat romanilor de 1 Decembrie, criza nu a fost resimtita de toti romanii. Clientela PDL, protejatii Guvernului Boc si ai baronilor portocalii nu au avut de suferit si au continuat sa dreneze bani publici.

Dar Traian Basescu nu candideaza. Traian Basescu nu va mai fi in functie decat cel mult jumatate din mandatul celor pe care ii vom alege in 9 decembrie. Despre ei, despre ce au ei in cap, despre proiectele si integritatea lor ar trebui sa vorbim, pentru ca de ele depinde viitorul Romaniei in mult mai mare masura decat de finalul de mandat al unui presedinte ramas cu foarte putine atributii importante si foarte putine parghii serioase.

Dar despre candidatii din 9 decembrie nu vorbim decat foarte putin, parca intrati intr-o transa nationala. Ca dovada, 75% dintre romani nu stiu cine candideaza in colegiul lor.

In mare masura, diversiunea Basescu a si prins, cu ajutorul neprecupetit al presedintelui insusi. Traian Basescu iese cu mult mai des decat ar fi recomandabil si normal cu declaratii publice si interviuri, unele pe un ton extrem de agresiv la adresa liderilor USL. A devenit actor in campanie si declaratiile sale sunt interpretate ca electorale.

Nu ajuta cu nimic PDL, pentru ca presedintele are o credibilitate atat de mica incat loviturile pe care i le aplica lui Victor Ponta nu tin decat la cei care inca il mai crediteaza pe presedinte si care oricum nu ar vota USL. Dar nu cred ca Traian Basescu a cazut pur si simplu in capcana USL.

Mesajele sale tot mai agresive nu se adreseaza atat electoratului, despre care stie ca ii este ostil, deci nu il mai poate influenta cine stie ce. Traian Basescu se adresaza USL pentru a-i transmite ca Victor Ponta este o varianta exclusa si ar face bine sa se gandeasca la alta varianta de premier.

Mesajele lui Traian Basescu nu sunt atat electorale, cat sunt de strategie cu bataie post electorala.

In acelasi timp, Traian Basescu pune astfel in prim plan o alta tema, in principiu esentiala, insa derapata si ea intr-o abordare total irelevanta. Este esential cine va fi premierul Romaniei, demnitarul cu cele mai importante atributii executive. Dar nu daca privim desemnarea din perspectiva razboiului presedinte-USL, ci doar daca analizam de ce sa fie cineva sau altcineva prim ministru.

Ce il califica sa fie premier, ce profil profesional si moral trebuie sa aiba, ce competente trebuie sa vadeasca?

O competitie a premierilor pe aceste coordonate ar fi mai mult decat benefica. Traian Basescu a incercat sa schiteze un portret al premierului, insa insistenta cu care apoi a personalizat toata dezbaterea, centrand-o practic pe Victor Ponta, a pus in umbra acest portret, aruncand dezbaterea in derizoriu.

Ma tem ca lumea a perceput mai mult epitetele zoo de tipul "pisic" si "porc", decat imperativul ca viitorul premier sa aiba un proiect pentru Romania. Dezbaterea se reduce acum la o singura dilema: il razbeste Basescu pe Ponta sau invers? Iar dilema aceasta e falsa.

Vom vota asadar impotriva presedintelui care nu candideaza sau a unui premier care nu e ales direct de electorat si ne vom trezi cu un parlament sulfuros care va genera un guvern pe masura si ne va duce spre victoria finala.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#campanie electorala 2012, #alegeri parlamentare 2012 , #alegeri parlamentare 2012