Cati romani au drept de vot? Cifrele il contrazic pe Ponta

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 18:07
8529 citiri
Cati romani au drept de vot? Cifrele il contrazic pe Ponta

Dupa controversele de la referendum, legate de numarul de romani cu drept de vot, scandal care a amanat reinstalarea lui Traian Basescu la Cotroceni si a fost transat la CCR, acum Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, oficial, numarul total al alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente.

Astfel, 18.242.414 de romani vor putea vota la alegerile parlamentare care vor avea loc duminica, numar cu 44.050 mai mic decat cel al romanilor care puteau vota la referendumul din vara.

In vara, pe listele electorale permanente se aflau 18.292.464, conform Curtii Constitutionale, care s-a bazat pe datele transmise de Biroul Electoral Central.

Noile liste electorale - Cifrele pe care Guvernul le va trimite la CCR

Numarul a fost sustinut la acea vreme chiar si de ministrul de Interne, Ioan Rus, schimbat ulterior de la sefia ministerului tocmai din cauza acestei declaratii.

USL a contestat vehement in vara faptul ca ar fi 18 milioane de romani cu drept de vot, sustinand ca, in realitate, numarul este cu trei milioane mai mic.

Mini-recensamantul lui Ponta

Pentru ca miza nu era elucidarea misterului "cati mai suntem?", ci validarea referndumului de demitere a lui Traian Basescu, prim-ministrul Ponta a organziat, in vara, un mini-recensamant. Guvernul sau a cerut prefecturilor, printr-o adresa din 7 august, sa actualizeze listele electorale.

Cati romani ar trebui sa scoata USL de pe liste pentru ca referendumul sa fie valid

Scopul urmarit de Cabinetul Ponta era de a scurta listele permanente, astfel incat numarul romanilor care s-au prezentat la urne sa depaseasca pragul de 50% plus unu, impus de CCR pentru validarea referendumului.

Asadar, ca cei 8.459.053 de votanti care s-au prezentat la referendum sa atinga cvorumul, listele permanente trebuiau sa contina 16.918.104 de persoane. Deci Guvernul trebuia sa radieze 1.374.360 de romani de pe liste.

CCR: Basescu revine la Cotroceni - Antonescu si Ponta, furiosi si resemnati

Dupa aproape o luna de tegiversari si controverse legate de numarul de alegatori cu drept de vot, CCR a stabilit ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. Curtea a tinut cont de numarul transmis de BEC - 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente.

Trei zile pana la alegeri

Abia acum, cand mai sunt doar trei zile pana cand romanii sunt chemati la urne, pentru a alege deputatii si senatorii care ii vor reprezenta in Parlament, si doar dupa presiunile societatii civile, dar si ale politicienilor, BEC a transmis, oficial, numarul de romani cu drept de vot.

Potrivit situatiei publicate de BEC, numarul total al alegatorilor este 18.248.414.

Alegeri parlamentare 2012: Vezi cati romani au oficial drept de vot

ARD a cerut, marti, MAI sa comunice oficial numarul alegatorilor cu drept de vot pentru alegerile din 9 decembrie, aratand ca pana la acea ora BEC nu detinea aceste date.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca Guvernul Ponta creeaza conditii de fraudare a alegerilor neanuntand numarul de electori si a amintit Executivului sa nu-i omita pe cei 500.000 de romani cu domiciliul in strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani drept vot, #romani vot parlamentare, #scandal alegatori referendum , #alegeri parlamentare 2012