Ce va face USL dupa ce va pierde alegerile (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 18:37
9109 citiri
Ce va face USL dupa ce va pierde alegerile (Opinii)
Foto: Antena3

Nu neaparat pentru a exprima vreo corectitudine si nici de dragul esteticii, nu pentru vreun echilibru al binelui si raului, cat mai degraba dintr-o dorinta de a epuiza toate posibilitatile logice, e cat se poate de interesant sa ne gandim o clipa si la acest aspect.

Am scris ieri - "Ce va face PDL dupa ce va pierde alegerile". Gandindu-ma la Opozitia cea vesela, ma intrebam ce va face si USL in cazul in care va pierde alegrile (comasate) de la sfarsitul anului.

Lucru, dupa toate probabilitatile, deloc imposibil. Ba chiar destul de probabil. Inainte de orice ipoteza, sa spunem ca este posibil sa piarda alegerile si PDL si USL. Deopotriva. Veti spune ca nu se poate ca PDL si USL sa piarda in acelasi timp. Nimic mai fals. Si nimic mai adevarat. Dimpotriva, ar trebui ca toti romanii sa stie ca cel mai mare pericol la adresa democratiei si viitorului acestei tari este chiar urmatorul scenariu:

USL aduna (cel mult) in jur de 40-45% dintre voturi, PDL un (cel putin) 15-20%, iar restul merge la toti para-electoralii momentului: Fetita cu Chibrituri, Mos Craciun, Dan Diaconescu in Direct cu Partidul Poporului, la Miron Cozma disidentul si eliberatorul golanilor din Bucuresti si alti scamatori mai mult sau mai putin comici din Noua Republica.

Ei bine, ce vom castiga? In primul rand, un circ interminabil, infinit mai mare decat cel din prezent, intre diferitele grupari de interese ale unor personaje atat de diverse si de opuse unele fata de altele. Nimic in afara de dorinta de putere nu leaga o eventuala coalitie intre PDL si restul. Va imaginati cum se va impaca Miron Cozma cu Gigi Becali si Dan Diaconescu si Partidul Poporului cu Noua Republica si Miscarea Populara?

Din atatia populari si demagogi nu se va putea naste decat un cataclism politic si mai mare in viitor. Poate ca aceasta majoritate va vota Guvernul pe care Traian Basescu il va propune, poate ca vor sustine cele mai importante actiuni ale sale. Insa ce fel de strategii de guvernare va putea oferi aceasta struto-camila, aceasta adunatura de strigoi fara nicio ideologie, aceasta armata de zombi fara un alt scop decat propria capatuire?

Nu este de ajuns ca avem deja un salvator, un tatuc? Ca presedintele este inca privit drept omul de la care se asteapta sa vina solutiile in locul Executivului si dincolo de premier?

Avem imaginea unei jumatati din tabloul in care USL va pierde alegerile. Ce sanse sunt sa le piarda? Destul de multe. Vacanta cvasi-eterna in care se afla cei trei lideri ai Uniunii, impasibilitatea cu care asteapta sa se reverse asupra lor doar votul negativ, de sanctionare a guvernarii Basescu - Boc, si pierderea continua a oamenilor din teritoriu s-ar putea sa conduca USL la infrangere aproape sigura. Si, dupa?

Chiar si asa, ramane inca sansa de a atrage de partea lor un UDMR sau chiar si un UNPR. Exista un argument logic pentru care ambele partide ar alege sa se alature unei formatiuni stabile, care a adunat un 45% la alegeri, decat sa se duca dupa un PDL care abia a adunat un 18%. Cate alte resturi nu ar mai trebui sa se uneasca in cazul acestui ultim scenariu? Si, oricat de "compromitatoare" ar fi o astfel de alianta, ea este inca mai putin nociva decat cumetria resturilor fara nicio ideologie.

In cazul in care presedintele va refuza sa desemneze orice alt nume de premier care nu vine din partea PDL, indiferent de rezultatul obtinut in alegeri, pe principiul ca "vedeti voi apoi ce majoritate alcatuiti dupa...", iar majoritatea se va naste in functie de aceasta propunere, atunci nu va mira pe nimeni cand USL va plesni la prima rabufnire a marilor frustrati din umbra. Pentru ca nici ei nu sunt uniti decat de un singur gand - puterea.

Abia atunci se va arata adevarata fata a tuturor politicienilor, principiile lor si in ce valori cred. Eu pariez ca niciunii nu vor rezista tentatiei de a-si vinde tot ca apoi sa se salveze. Mai ales cand vor avea de ales intre totul sau nimic.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#alegeri parlamentare 2012, #alegeri locale 2012, #alegeri PSD PNL , #alegeri parlamentare 2012