Cine-si va adjudeca parlamentarele? (Opinii)

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 22:54
6335 citiri
Cine-si va adjudeca parlamentarele? (Opinii)

Peste aproximativ doua luni si jumatate se va pune punct electoral unui agitat an politic. Cam cate voturi puse in ghete de popularul Mos Nicolae vor gasi aspirantii la galoane si fireturi legislative nu se stie, dar pot fi facute estimari.

Sunt suficiente variabile, insa, in linii mari, polii de incarcatura se contureaza, iar calculul probabilitatilor indica permutari, aranjamente si combinari ce nu pot influenta major viitoarea configuratie a hartii politice romanesti.

USL pleaca in cursa din pole position, avand cateva argumente in acest sens. Admise tacit si de adversarii sai. Are de partea ei atributul de spectator, intrucat nu a detinut statutul de formatiune decizionala in perioada de recesiune care a afectat tara. Cele cateva luni de cand a preluat puterea nu intra deocamdata intr-un calcul, dar pana in decembrie timp mai este.

Propunerile de redresare economica apartinand fostei Opozitii au fost razlete, lipsite de consistenta si oricum ignorate de regimul pedelist. PSD a avut intotdeauna un segment fidel, stabil si destul de mare in Romania.

Mai cu seama in cea postrevolutionara. Masurile cu iz populist au gasit priza la o majoritate formata, in genere, din oameni nevoiasi. Pe de alta parte, fostii politruci cosmetizati in fecioare- mame nascatoare de odrasle democrate au aderat, cu simtul lor innascut, la ginta politica cea mai apropiata: social democratia.

O importanta parte din sustinatori a admis stupida cugetare- "chiar daca fura, ni se da si noua." Asa a devenit posibil acel "boom" economic personal atins de catre baronii rasfirati mai pretutindeni in tara. Apogeul a fost atins in vremurile bune de sub bagheta tandemului Iliescu-Nastase.

Liberalii, cu ineditele lor "aripi" (Patriciu-Cerveni), au fost in mai multe escadrile politice pestrite, ultima evoluand in actualul triumvirat. Totusi, e de amintit ca Tariceanu a rezistat indelungatei batalii cu Traian Basescu. In timpul cabinetului sau exista crestere economica, lumea cumpara "doar cu buletinul." Iar asta nu se uita. Se poate vorbi de o nostalgie privitoare la acea perioada.

Conservatorii sunt pe ultima pozitie ca importanta in USL, fiind cooptati mai mult gratie trustului media din inventarul lui Voiculescu si nicidecum performantelor fostului demnitar Codrut Seres.

USL mai beneficiaza de frustrarea multor milioane de "referendisti". Acestia s-au simtit inselati in asteptari prin esuarea demersului demiterii lui Traian Basescu. Drept urmare, vor avea motive suplimentare de indarjire, razbunare,ura-daca vreti- pe care le vor activa asupra oricarui numitor comun cu formatiunea inamicului #1.

Fiindca veni vorba, PDL are pozitia cea mai ingrata la "concursul" electoral din decembrie. Erodarii inevitabile oricarui partid din lume i s-au atasata asprele masuri de austeritate puse in opera pe fondul crizei.

Perceptia publica cavsigenerala este ca vede oranjul mai negru decat ultima treapta a infernului, iar cine e vazut ca tartor, nu mai este cazul sa amintim

Acum, formatiunea lui Vasile Blaga nu mai poate boicota scrutinul. Trebuie sa iasa la bataie. Constient ca luptand singur in arena, cu un procentaj estimat egal degetelor de la bratul unui ciung, are mari sanse de intrare in moarte clinica, PDL va participa la alegeri incognito.

Sub camuflajul unor grupari politice conduse de Neamtu, Ungureanu si neotaranistul Pavelescu. Un bloc, de fapt un aisberg in deriva, deoarece batranul timonier nu mai are gradele de libertate necesare evitarii unei "topiri."

UDMR isi va relua panda la doua capete, asa cum o va face si partidul cetatenesc nascut odata cu moartea Elodiei.

Despre recompensele ulterioare, se va vorbi si le vom vedea "live." Conservatorii nu se vor inghesui la cereri de locuri dregatoresti, pentru ca nu stau rau la capitolul vizibilitate. Nu se poate spune acelasi lucru despre trupa generalului cu patru stele in cinci colturi, Gabriel Oprea.

UNPR are o cota de 2-3 procente, asa ca va intinde cascheta spre PSD, partid vazut ca locomotiva USL, solicitand vreo 30-35 de locuri in viitorul Parlament.

Ramane de vazut cui ii vor fi adresate felicitari de tipul "O Tannenbaum" si "Merry Christmas" sosite hat, tocmai de la Berlin, respectiv Washington DC. Pun prinsoare ca se vor auzi urari de bine si in spaniola.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#alegeri 2012, #alegeri parlamentare 2012 , #alegeri parlamentare 2012
Comentarii