Cine sunt jucatorii cheie la alegerile parlamentare din 9 decembrie? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 18:36
7480 citiri
Cine sunt jucatorii cheie la alegerile parlamentare din 9 decembrie? - Sondaj Ziare.com

Romanii se vor indrepta catre urne, duminica, pentru a-i alege pe cei 470 de membri ai Parlamentului, insa exista unii actori politici care sunt considerati drept "jucatori cheie" pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.

EU Business publica o lista si o scurta analiza a celor cinci "jucatori politici" importanti din fosta tara comunista din Balcani, reamintindu-se ca Romania a aderat la UE in 2007 si ca este al doilea cel mai sarac membru al Uniunii, dupa Bulgaria. Printre acestia nu se afla insa si presedintele PDL, Vasile Blaga.

Victor Ponta

Prim-ministru din luna mai, Ponta este liderul PSD si copresedinte al coalitiei de centru-stanga aflata la guvernare - USL. In varsta de 40 de ani, fostul procuror a condus eforturile de suspendare a rivalului sau, presedintele Traian Basescu, miscare criticata aspru de Uniunea Europeana sau Statele Unite ale Americii, din cauza ingrijorarilor ca democratia tarii ar putea fi pusa in pericol. Ponta a negat acuzatiile ca ar fi plagiat mari parti ale tezei sale de doctorat din 2003, urmand sa candideze pentru inca un mandat de deputat, intr-un colegiu din judetul Gorj.

Alegeri parlamentare Gorj 2012

Crin Antonescu

Presedinte al Senatului si lider al PNL, dar si copresedinte al USL, Crin Antonescu va fi si candidatul Uniunii la alegerile prezidentiale din 2014. In varsta de 53 de ani, fostul profesor a fost presedinte interimar in perioada de suspendare a lui Traian Basescu, in lunile iulie si august. Criticat pentru remarcile sale considerate anti-europene, inclusiv de membri ai propriei sale tabere, Antonescu va candida pentru un mandat de senator intr-un colegiu din judetul Teleorman.

Alegeri parlamentare Teleorman 2012

Mihai Razvan Ungureanu

Prim-ministru intre lunile februarie si aprilie, Mihai Razvan Ungureanu si-a vazut guvernul de centru-dreapta demis in urma unei motiuni de cenzura. In varsta de 44 de ani, istoricul are un masterat obtinut la Oxford, fiind fostul sef al Serviciului de Informatii Externe. A fost ministru de Externe in perioada 2004-2007 si vorbeste limbile engleza, franceza si germana. A fondat partidul Forta Civica si este copresedinte al principalei formatiuni politice din Opozitie, Alianta Romania Dreapta. MRU va candida pentru un post de senator intr-un colegiu din judetul Arad.

Alegeri parlamentare Arad 2012

Dan Diaconescu

Un mogul de televiziune si fondator al populistului Partid al Poporului (PP-DD), in 2011, acesta este un om extravagant care conduce un Rolls-Royce alb si care planuieste sa candideze la alegerile parlamentare din 2014. Dan Diaconescu va candida la alegerile parlamentare impotriva premierului Victor Ponta, intr-un colegiu de deputat din judetul Gorj.

Traian Basescu

Presedinte inca din 2004, fostul capitan de vas in varsta de 61 de ani a condus Romania in Uniunea Europeana in 2007, un pas istoric pentru fosta dictatura comunista. A fost reales pentru inca un mandat de cinci ani, in 2009, trecand peste doua referendumuri de demitere, in anul 2007 si in 2012.

Nu este un operator politic conventional, parand mai in largul sau in multimile de oameni decat printre omologii sai din fruntea altor state. Presedintele de centru-dreapta pozeaza in artizan al reformelor din sistemul de justitie si al luptelor impotrica coruptiei. Insa oponentii sai il eticheteaza drept tiran, in timp ce criticii il acuza de polarizarea societatii, intr-o perioada in care Romania - democratie de doar putin peste doua decenii - are nevoie de stabilitate.

Candva unul dntre cei mai populari politicieni ai tarii, cota sa de incredere a scazut odata cu anuntul masurilor de austeritate din 2010, cand au fost reduse salariile si pensiile cu 25 la suta. Sondajele arata insa ca va continua sa imparta puterea cu USL.

Alte nume importante

Pe langa cei cinci politicieni inclusi in lista EU Business, mai sunt si alti cativa lideri politici care au fost in prim-planul acestei campanii electorale si care pot fi unii dintre cei mai importanti jucatori ai alegerilor parlamentare din 9 decembrie.

Vasile Blaga, presedinte al PDL si copresedinte al ARD, a fost presedinte al Senatului intre noiembrie 2011 si iulie 2012, fiind revocat din fruntea Senatului la cateva zile dupa ce a fost ales in fruntea democrat-liberalilor, pe 30 iunie. In varsta de 56 de ani, inginerul va candida pentru un post de senator intr-un colegiu din judetul Timis.

Alegeri parlamentare Timis 2012

Liviu Dragnea, secretar general al PSD si presedinte pentru a patra oara consecutiv al Consiliului Judetean Telerman, urmeaza sa candideze pentru prima data pentru un post de parlamentar. In varsta de 50 de ani, fostul ministru al Administratiei si Internelor, timp de doua saptamani, in Cabinetul Boc I, va candida pentru un loc in Camera Deputatilor intr-un colegiu din Teleorman.

Calin Popescu Tariceanu, fost premier in perioada 2004-2008 si fost lider al PNL, a avut cateva declaratii in contradictie cu actualul presedinte liberal, Crin Antonescu, in ultimele saptamani. In varsta de 60 de ani, inginerul va candida pentru un mandat de senator intr-un colegiu din sectorul 1 al Capitalei.

Alegeri parlamentare Bucuresti 2012

Gigi Becali, europarlamentar, presedinte al PNG, om de afaceri si patron al clubului de fotbal FC Steaua Bucuresti a primit derogare pentru a putea candida din partea PNL pe listele USL, la alegerile parlamentare, el fiind in centrul unei dispute in PNL, intre Crin Antonescu si mai multi liberali care s-au opus acestei idei, printre care si Calin Popescu Tariceanu. In varsta de 54 de ani, omul de afaceri vizeaza un mandat de parlamentar in Camera Deputatilor, intr-un colegiu din sectorul 6 al Bucurestiului.

Ziare.com va invita la dezbatere si va intreaba cine va fi jucatorul cheie la alegerile parlamentare din 9 decembrie, dintre actualii lideri politici ai tarii.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#jucatori cheie alegeri parlamentare, #politicieni cheie alegeri parlamentare, #politicieni influenta alegeri parlamentare 2012, #Traian Basescu alegeri parlamentare 2012, #Victor Ponta alegeri parlamentare 2012, #Crin Antonescu alegeri parlamentare 2012 , #alegeri parlamentare 2012