4 blaturi care se vor face la alegeri (Opinii)

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 19:33
6366 citiri
4 blaturi care se vor face la alegeri (Opinii)

Cuvantul blat a fost folosit intens cu ocazia acestor alegeri. Venind de la diversi politicieni - "suntem o natie de blatisti", vorba lui Paleologu, dar mai ales din mediul online.

Si pe buna dreptate. Nu vom avea blat la alegerile astea. Vom avea blaturi in straturi (fie-mi iertata rima stangace). Toate au devenit deja clasice, mai ales cu sistemul asta absurd de vot creat in 2008.

Unele sunt de-a dreptul banale, aproape fortate de realitatea matematica a redistribuirii. Altele sunt deja clasice, de pe vremea cand omenirea inventa politica si prostitutia. Hai sa dam si noi 4 exemple.

1. Blatul sefilor

Se spune ca liderii ARD si USL s-au inteles pentru candidaturi, pe principiul "tu imi pui mie un contracandidat slab, sa ma asigur ca ies parlamentar, eu iti intorc favoarea in acelasi fel". Se spune si asa si este. Hai sa ne gandim de ce e logic. Pentru ca, in caz contrar, unii risca sa nu intre in Parlament, chiar daca vor castiga colegiile. Iei 49%, poti sa ratezi.

Si atunci de ce sa nu te intelegi tu frumusel? Nu pentru rezultatul alegerilor, ci pentru cateva colegii, acolo, sa stie oamenii.

2. Blatul baronilor si baronasilor

Realitate: Sefii filialelor judetene ale partidelor stabilesc aproape toti candidatii la parlamentare. Asa e regula. De exemplu, din ce stiu, la USL, conducerile judetene acceptau un candidat impus de la centru, fara legatura cu localul. In unele parti sunt mai multi, insa aproape niciodata nu sunt mai multi decat cei impusi de baronii locali.

Asa ca oamenii, ca si sefii, isi aleg adversarii. Mereu, nu doar la parlamentare. Hai sa va dau un exemplu.

Ma uitam la niste postere din orasul meu si nu intelegeam de unde a ales PDL un asemenea contracandidat pentru primarul in functie, unul care ia constant 70-80% din voturi. Vechi pesedist. Omul, contracandidatul, avea o figura total nefotogenica, de grasut lenes si parea transpirat chiar pe bannerele electorale, cu o privire piezisa. "Cum naiba sa te prezinti asa?", m-am gandit.

Mai mult, acelasi pedelist era aproape absent in campania electorala, in timp ce primarul - batran, cu vorbire taraneasca, dar extrem de harnic - era peste tot.

M-am lamurit mai apoi. Am iesit o data la o bere cu un parlamentar USL, am aflat ceva informatii care ma interesau pe moment (problemele lui cu conducerea) si am mai discutat si despre lucrurile care ma intereseaza si mai mult - bucataria interna a partidelor si jocurile pentru putere.

Parlamentarul, din categoria celor care nu tin secrete nici daca sunt obligati, mi-a povestit cum stau lucrurile (mai ales ca era suparat pe conducere) si mi-a explicat cum se face "blatul".

Primarul e "om de inteles", la fel si liderul PDL local. Se mai inteapa in declaratii, dar oamenii "se inteleg". Primarul are grija mereu de partidul de opozitie. Ii ajuta cu sediul, cu probleme pe care le are partidul in sine sau liderii pe plan local. In niciun caz nu-i vaneaza salbatic. Ii protejeaza. Ii respecta, oficial pentru ca e un om de onoare, decent.

De fapt, pentru ca e convenabil sa-ti cumperi principalul adversar, conservandu-ti astfel puterea. In schimb, pedelistii pun mereu candidati foarte slabi, care nici macar nu-si fac prea multa campanie. Primarul nostru castiga mereu, cu unele din cele mai mari scoruri din tara.

Fiind si liderul filialei judetene, nu pune cel mai greu adversar pentru liderul PDL la parlamentare. Totul e foarte rezonabil, nu credeti?

Asta s-a intamplat si in sens invers, cat PDL a avut multe judete sub conducere. Presedintele de CJ sau mare oras pedelist se intelegea cu liderul local PSD sau PNL, daca nu cu ambii. Daca nu-i pastra in functii in institutii de stat - cum a fost o vreme la Timis - le mentinea rudele sau prietenii sau imparteau contractele banoase de stat. Asa merg lucrurile.

Batalia e mai mult la centru, in multe locuri din teritoriu lucrurile stau altfel, oamenii sunt vechi prieteni si parteneri, indiferent daca ar trebui sa fi adversari.

3. Te sustin primarii. Chiar si ai adversarilor

Veti vedea in alegerile astea multi primari care sustin adversarii politici ai propriului partid. In zona rurala, e deja o obisnuinta. Chiar si orase mai mari, ca Hunedoara si Suceava, conduse de PDL, au edili care acum sustin USL.

In 2009, pesedistul Ontanu il sustinea pe Basescu. Oamenii fac blatul din oportunism sau de frica. Din nou, sistemul absurd ii obliga pe multi.

Partidul aflat la putere ii santajeaza sau atrage constant pe astia, fie ca vorbim de PDL, fie de USL. Asa ca primarii, in loc sa-si sustina partidul, ii sustin pe candidatii adversarilor.

In multe, foarte multe cazuri, oamenii n-au alternativa. De puterea centrala sau judeteana - acum in mana USL - depind banii pe care pot sa-i primeasca pentru comunitatile lor, imunitatea in fata hartuielilor institutiilor de stat si asa mai departe. Oamenii merg la mai bine.

4. Preferatele mele - blaturile interne

Credeti ca blaturile si tradarile sunt doar intre adversari? Nu. Sunt si intre aliati. Sunt multe adversitati si nemultumiri. Fata de centru sau fata de realitatile locale.

Puternicii lideri locali nu-i vor scoate parlamentari pe toti cei implantati cu forta de la centru. Credeti, spre exemplu, ca presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu de la PNL, va trage din rasputeri pentru colegul Ioan Ghise, dupa ce a refuzat sa-l puna pe liste si doar conducerea centrala l-a fortat sa accepte?

Credeti ca toti liberalii vor trage pentru candidatii pesedisti si toti pesedistii vor trage pentru toti liberalii? Unii se urasc de-a dreptul, de ce ar face-o? Credeti ca toti pedelistii vor trage pentru toti candidatii veniti din randurile aliatilor sau chiar pentru pedelistii lor? Nici gand.

Nu e deloc exclus sa avem si savuroase auto-blaturi. De ce? Inca o data - in Parlament intra cei care iau peste 50%, apoi urmatorii din judet, in functie de numarul de voturi. Oare un tanar caruia i s-a dat un colegiu va trage ca un leu, desi asta ar insemna ca un coleg s-ar putea sa obtina mai multe voturi decat acesta si sa-i ia locul?

Calin Popescu Tariceanu era s-o pateasca in 2008, cand a luat mai putine voturi decat alt liberal dintr-un colegiu vecin al judetului Ilfov, Stefan Thuma, si era sa rateze intrarea in Parlament. Doar redistribuirea nationala l-a salvat.

In halul asta e sistemul nostru de vot! Si astia sunt oamenii pe care-i avem!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#blaturi alegeri parlamentare, #alegeri parlamentare 2012 , #alegeri parlamentare 2012