Analiza IPP: Cati parlamentari traseisti si chiulangii vor sa ramana in functie

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 14:14
3300 citiri
Analiza IPP: Cati parlamentari traseisti si chiulangii vor sa ramana in functie

41 de actuali parlamentari candideaza pentru un nou mandat de senator sau deputat intr-un alt partid decat cel cu care au fost alesi in decembrie 2008, arata Institutul pentru Politici Publice, in cadrul unei analize politice.

27% dintre acestia apartin in acest moment unei formatiuni politice ce nu exista in 2008 si anume Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, partid politic ce in acest moment face parte din USL. Restul candidatilor migratori sunt in proportii relativ egale migrati de la PDL catre PNL respectiv PSD si de la PNL catre PDL, se afirma in analiza remisa vineri Ziare.com.

Pentru alegerile din 9 decembrie 2012 si-au depus candidaturile la Birourile Electorale Centrale 2.457 de candidati. Dintre acestia, doar 19% vor ocupa fotolii in Parlamentul Romaniei, existand 315 mandate de deputati si 137 de mandate de senatori, ceea ce inseamna aproximativ 5 candidati pe un loc de parlamentar.

62% (295) dintre parlamentarii din mandatul 2004 - 2008 recandideaza, (85 de senatori si 210 deputati). Din totalul parlamentarilor care recandideaza pentru un mandat de senator sau deputat, 89% sunt barbati si doar 11% (32) sunt femei. Ponderea femeilor ramane scazuta, partidele nu au o politica de incurajare a paticiparii femeilor pe scena politica.

Partidul cu cei mai multi parlamentarii care au mai ocupat pana acum functii de senatori sau deputati este PSD, aproximativ 78% dintre candidati au mai detinut functii in Parlamentul 2008 - 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidati ce au mai detinut mandate in Parlament (precizam ca in interiorul Aliantei Uniunea Social Liberala dintre parlamentarii care recandideaza - 65 apartin PNL, 101 PSD, 6 - PC si 12 - UNPR). 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandideaza.

In plus, poate fi remarcat faptul ca alianta politica cu cel mai mare numar de candidati noi, ce nu au mai detinut pana acum functia de parlamentar, este Alianta pentru o Romanie Dreapta (ARD), cu 78% candidati noi, in timp ce USL are 57% candidati noi.

Pedelisti importanti si-au schimbat colegiile. Vasile Blaga, presedintele PDL, recandideaza pentru un post de senator in circumscriptia Timis, iar deputata PDL Elena Udrea aleasa in Bucuresti recandideaza intr-un colegiu din circumscriptia Neamt.

Alte nume sonore ce au schimbat circumscriptia sunt si: deputatul PDL de Arges - Cristian Boureanu, care recandideaza in circumscriptia Giurgiu, senatorul PNL ales in Bucuresti - Crin Antonescu, presedinte al PNL, recandideaza in circumscriptia Teleorman, senatorul de Bihor PSD Petru Filip (membru in PDL pana in mai 2012) recandideaza in Vrancea.

Circumscriptiile cu cele mai putine modificari in ceea ce priveste parlamentarii ce recandideaza sunt: Alba, Arad, Gorj, Ialomita, Mures si Valcea.

4 dintre parlamentarii care au fost surprinsi de jurnalisti votand in plen atat cu propria cartela, cat si cu cea a altor colegi si care au fost sanctionati de catre Camera Deputatilor cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei pentru o zi recandideaza: Vasile Berci - PNL candidat in circumscriptia Maramures - colegiul 7, Ciprian-Florin Luca - PSD candidat in colegiul 5 - circumscriptia Arad, Valentin Rusu - PNL (in PDL pana in luna aprilie a.c) in colegiul 4 circumscriptia Caras-Severin si Ioan Stan - PSD candidat in colegiul 5 - circumscriptia Suceava.

Parlamentari cu procente record la absenta, cel putin la nivelul voturilor finale din plen, recandideaza, anume: senatorul PNL Crin Antonescu cu 11% prezenta la voturile finale electronice exprimate in plen pe tot mandatul 2008 - 2012, senatorul PNL Ioan Ghise - 18%, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc cu 30% prezenta sau deputatul PNL Relu Fenechiu cu 36%.

In ce priveste averea, cei mai multi dintre candidatii noi propusi de USL provin din mediul de afaceri, fiind administratori sau directori de companii private. Din contra, candidatii PDL sunt mai degraba persoane din institutii centrale sau locale, fosti prefecti, presedinti sau vicepresedinti de consilii judetene, primari, directori de intreprinderi de stat, consilieri locali etc.

Pe listele cu candidati exista si fosti experti parlamentari, persoane ce au lucrat impreuna cu parlamentarii din acest mandat.

In ceea ce priveste averile declarate de catre candidati am putut constata ca majoritatea detin investitii imobiliare cu precadere in terenuri, case. Sunt declarate de asemenea si un numar mare de datorii fie la banci, fie la persoane fizice.

Analiza IPP se bazeaza pe date oficiale, in cazul de fata listele de candidati disponibile in pagina oficiala a Biroului Electoral Central, respectiv portalul cu declaratii de avere si interese ale candidatilor la alegerile parlamentare din 2012 dezvoltat de catre Agentia Nationale de Integritate, dar si informatii despre activitatea oficiala a deputatilor si senatorilor, asa cum sunt ele afisate pe site-urile celor doua Camere.

M.M.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#profil candidat Parlament 2012, #analiza politica IPP, #studiu IPP candidat, #avere candidati parlamentare , #alegeri parlamentare 2012
Comentarii
Poza NEUTRONU
NEUTRONU
rank 5
Poza Preacuriosul
Preacuriosul
rank 5
CÂŢI VOR ASTA?! PĂI CRED CĂ TOŢI!!!