Craciun vs Voiculescu - confruntarea simbolica a Romaniei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 13:14
16090 citiri
Craciun vs Voiculescu - confruntarea simbolica a Romaniei (Opinii)
Foto: iuliancraciun.com

Se incheie cea mai anosta si mai inutila dintre campaniile electorale din cate a vazut Romania in ultimii 22 de ani. Ii inteleg pe cei, majoritari, care nu se vor duce la vot pentru ca nu au ce alege si au obosit sa dea voturi negative, de ura sau de teama.

Exista totusi si o exceptie.

Exista o batalie intr-un colegiu bucurestean care poate fi considerata simbolica pentru situatia actuala a Romaniei. Exista un candidat pe care eu cel putin l-as vota cu toata inima si cu toata bucuria, fara a ma interesa macar sub ce sigla candideaza. Pentru ca el ar trebui sa fie un exemplu viu si zguduitor pentru o intreaga Romanie.

In colegiul 8 din Bucuresti, pe feuda lui Piedone, Iulian Craciun il infrunta pe Dan Voiculescu. Iulian Craciun este un tanar cu grave dizabilitati. Sufera de atrofie spinala musculara de tip 3, ceea ce inseamna ca are sub 10% din abilitatile fizice ale unui om obisnuit. O mana de om, intr-un scaun cu rotile, dar cu niste ochi in care stralucesc o bucurie de viata si o inteligenta magnetice.

Barbatul acesta al carui destin parea a fi unul marginal si-a invins nesansa si si-a croit o viata nu numai normala, ci chiar fericita. Are o firma de succes in domeniul IT (printre clientii sai se numara, spre exemplu, Automobile Bavaria), are o sotie si un copil.

Pana sa fie lovit pe trecerea de pietoni de Genica Boerica era un anonim. Dar nici atunci nu a pozat in victima, ci in cetatean care-si apara drepturile in fata unui "barosan". Este ceea ce face si acum in campania electorala. Nu mizeaza pe compasiune.

Are idei, are solutii, are umor si replica, posteaza pe Facebook articole din The Economist. Este simplu, direct, uman, bate din usa in usa, este absolut atipic pentru politica romaneasca, inclusiv pentru partidul care are onoarea sa-l aiba sub sigla sa. Deviza lui este - Nu exista "nu se poate".

Va ofer o mostra din mentalitatea lui Iulian Craciun: "Eu sunt MANDRU ca nu promit sa se dea nimic. Eu promit ca o sa ma zbat, asa cum am facut pana acum in mediul privat si non-guvernamental, sa creez premizele ca oamenii sa se poata ajuta singuri, sa devina puternici, independenti. Eu vreau LOCURI DE MUNCA mai sigure, mai multe si mai bine platite, dar nu vreau in stilul politicienilor (...) care vor sa 'DEA'.

Eu vreau sa ajut economia asta sa creasca si sa avem locuri de munca organice. Eu vreau sa educ oamenii, sa ii motivez, sa le arat CUM anume se poate creste personal, prin forta exemplului, asa cum fac la StartEvo!

Ce sanse am eu in fata celor care DAU si Promit ca DAU? Statistica arata ca 21%. Dar nu imi incalc principiile in care cred doar ca sa mai pacalesc o parte din cei care vor sa se lase pacaliti. Si asta e una din problemele cu oamenii buni din tara asta.

Ca daca fac lucrurile CORECT, cei 79% vor alege promisiunea mai colorata. Daca vor sa fie ipocriti, hoti si sa fie ALESI, promit, ca nu ii doare gura! De aceea sunt mandru ca sunt om de dreapta, desi micile probleme de sanatate pe care le-am avut m-ar fi incadrat in categoria celor 79%. Pentru ca eu am demonstrat ca 'NU EXISTA NU SE POATE'!"

Iulian Craciun este dovada vie ca destinul poate fi invins, ca forta psihica este mai importanta decat toate datele fizice, ca mintea poate compensa muschii, ca reusita este in fiecare dintre noi, ca fiecare are sansa sa, oricat de putin aparenta si pana la urma nu depinde decat de noi daca valorificam acesta sansa.

Candidand impotriva lui Dan Voiculescu sunt ferm convinsa ca Antenele i-au cautat cu disperare si cu lupa cea mai mica eroare, cea mai mica bresa de integritate, cea mai palida pata. Niciun contract cu statul, nicio colaborare dubioasa, nicio amenda neplatita, niciun derapaj. Si atunci au preferat sa-l ignore cu desavarsire.

Iulian Craciun nu merita ignorat. El este un simbol al Romaniei actuale, aflata intr-o situatie grea, aparent fara iesire, din care trebuie si poate sa iasa insa prin propriile puteri, gasind resorturile unei reinventari, ale unei aparent imposibile reusite.

De partea cealalta avem simbolul, reprezentatul celor care au adus Romania in starea aceasta. Felix securistul sulfuros, varanul feroce, miliardarul de carton, siluitorul presei, penalul judecat pentru devalizarea unor active publice. Felix securistul, ale carui obsesii si interese distorsioneaza viitorul Romaniei.

Infruntarea dintre ei depaseste limitele colegiului 8 din sectorul 4. Este infruntarea dintre trecutul sinistru si viitorul dificil al Romaniei. Ratiunea nu imi permite prea mult optimism. Nu stiu daca Iulian Craciun va reusi sa infranga masinaria pe care Piedone o va pune probabil in miscare pentru victoria patronului sau politic.

Dar sper din tot sufletul ca acest tanar absolut remarcabil si demn de tot respectul sa obtina un scor cat mai bun (din nefericire nu pot sa contribui la el pentru ca nu domiciliez in colegiul 8).

Scorul acesta va masura in fond sansa pe care romanii insisi sunt dispusi sa o dea viitorului, determinarea noastra de a iesi din prizonieratul trecutului sufuros si de a merge pe un drum nou, greu, plin de obstacole, dar spre lumina.

Iar daca Iulian Craciun il va invinge pe Felix, indiferent de rezultatul national al acestor alegeri, eu una voi socoti ca ele nu au fost degeaba si ca indiferent de apatia generala, Romania chiar are o sansa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iulian Craciun alegeri parlamentare 2012, #candidat alegeri parlamentare, #Iulian Craciun candidat , #alegeri parlamentare 2012