Dar noi cu cine votam? (Opinii)

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 08:06
3333 citiri
Dar noi cu cine votam? (Opinii)

Pe agenda parlamentarilor romani, care se pregatesc de o noua sesiune, stau cateva proiecte importante pentru zona de reforma politica, precum Constitutia si Legea electorala.

Daca prima tema este doar un lighean cu apa de ploaie, pe care Puterea si Opozitia si-l vor arunca in cap stiind ca in actuala legislatura reprezinta o imposibilitate, a doua, cu potential de spectacol la fel de generos, va fi materializata.

Pe scurt, trebuie decis daca se revine la votul pe liste, asa cum doreste Ion Iliescu, se merge pe un uninomimal pur, ca la primari si sefii de consilii judetene, asa cum viseaza PDL - degeaba, pentru ca UDMR nu-si pune in pericol faptura - si PNL, sau se trece la un sistem mixt, sustinut de Uniune si conducerea PSD, dar acceptat si de PDL.

Asa ca ostile stau fata in fata si isi ascut coltii. Si, vorba lui Toparceanu, "au martori puii speriati". Pentru ca desigur, din tot aranjamentul, care-o fi el, gandit exclusiv pentru a-si maximiza nasoii rezultatele electorale, se va pierde din vedere un detaliu: pe noi cu ce ne ajuta indiferent care combinatie?

Uninominalul pur suna teribil de frumos, deoarece va bloca accesul in Parlament al celor iesiti pe locul trei si va rezolva in buna masura aspectul reprezentativitatii, insa va favoriza candidaturile celor care-si pot sustine campaniile. Niste neica-nimeni - asa se cheama astia care nu au reusit sa fure tot ce le-a iesit in cale - pot sa aiba minti sclipitoare, dar daca n-au malai, la revedere!

La liste nu se poate reveni, deoarece se pitesc in dansele incapabili, spun unii. Asa-i, dar nimeni nu garanteaza ca altii, genialii, vor fi chemati in templul democratiei pe baza de certificat Mensa.

Indiferent cum va suna procedura votului, pe spatele alergatorilor va sta tot un numar de concurs cu antetul partidul. Nu risca nimeni sa aduca in bancute insi harnici, cu tarie de caracter, cu idei, cu imaginatie, deoarece s-ar putea trezi ca, la a 147-a asumare de raspundere a lui Emil Boc, sa se trezeasca aruncand biluta.

Celor mai neincrezatori ni se spune, din cand in cand, ca exista si o veste buna, deoarece de la legislatura la legislatura, media de varsta a alesilor a scazut. Da, am vazut! Tineretul promovat in pozitii de deputati si senatori cucereste tot mai multe pozitii, dar din nefericire, creste la umbra stejarilor batrani, parte dintre ei bolnavi de bolsevism, cealalta parte hoti de cariera sau nulitati cu pretentii. Exceptii putine, spre deloc.

In oastea politica, singurul indicator de performanta este docilitatea, e riscant sa mai aduci la inaintare niste Cristi Preda, de pilda, pentru ca obisnuit fiind cu corul antic, nu-ti trece prin minte ce inseamna un cap liber.

Am, totusi, o propunere: sa avem drept de veto cand vom merge la urne. Asa rezolvam si problema lui Traian Basescu - daca nu-i putem face mai buni, sa-i facem mai putini. Desigur ca vor foaaarte putini. Dar cum partidele canta pe o singura voce, nicio paguba!

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#alegeri parlamentare 2012, #parlament 2012, #legea electorala alegeri , #alegeri parlamentare 2012