De ce am vota? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 08:19
5427 citiri
De ce am vota? (Opinii)

Sunt cele mai jalnice alegeri din ultimii 22 de ani.

Cu foarte mici exceptii, raspandite in intreaga tara si nu intotdeauna cu sanse reale de castig, nu prea e nimic de votat.

Cele doua principale blocuri politice, teoretic de stanga si de dreapta, nu au emis niciun proiect interesant, nu au vadit vreun colt de viziune.

Programele electorale sunt mai mult ca niciodata doar declaratii de bune intentii, mai degraba nefezabile pe termen scurt si mediu. Solutii economice nu are nimeni, solutii pentru criza sistemului de pensii in care ne adancim nu emite nimeni, despre solutia pentru despagubirrea fostilor proprietari, impusa printr-o sentinta CEDO, n-a suflat nimeni o vorba, despre fondurile europene stim doar ca exista veto.

Singurul subiect aprins de campanie a fost legat de persoana premierului. Ca nu stim inca cine va fi premier nu e nicio problema, problema e ca nu stim de ce sa fie cineva premier.

In aceste conditii, ma astept la un vot exclusiv negativ in ambele tabere. Unii vor vota impotriva lui Traian Basescu si pentru a se razbuna pe masurile de austeritate, ceilalti vor vota terifiati de asaltul impotriva statului de drept comis de USL in vara si de perspectiva iesirii Romaniei din UE.

Si vor mai fi cei care vota aproape isteric, din razbunare, cu PP-DD, dezamagiti de toata lumea, enervati de intreaga clasa politica. Nu e de neglijat faptul ca mai putin de o treime dintre alegatorii romani cunosc numele candidatilor din colegiul lor, desi votul este, teoretic, unul uninominal.

Asadar, ziua de astazi nu ne va aduce in niciun caz un parlament mai bun decat precedentul, ci, ma tem, unul chiar mai nefrecventabil, un parlament al marilor noastre frustrari si furii.

Lehamitea generala si lipsa de speranta ar putea avea ca efect si un absenteism semnificativ, peste 50%, accentuat de vremea neprietenoasa. Cu o asemenea opozitie anesteziata si inhibata, USL ar fi trebuit sa creasca precum painea pusa la dospit.

Cu o Putere care face asemenea gafe, Opozitia ar fi trebuit sa infloreasca. Si, totusi, USL pare blocat undeva in zona lui 55%, in vreme ce ARD pare sa fi scazut cateva procente in perioada de campanie.

Nicio parte nu a capitalizat cu adevarat pierderile celeilalte. Cea mai mare parte din electorat s-a retras in indiferenta si va ramane probabil acolo pana cand va aparea ceva cu adevarat de votat.

Clasamentul este destul de bine conturat deja de sondaje de opinie, unanime din acest punct de vedere. Procentele sunt insa o necunoscuta pentru ca am ramas cu acelasi sistem de vot absolut inept, pe care il ultimii patru ani toate partidele au promis sa-l schimbe.

Este greu de spus pe cine va avantaja mai mult loteria redistribuirii. Teoretic pe invingator, care isi va mari scorul datorita votului politic. Dar nu e obligatoriu, dupa cum am vazut in 2008. La precedentele alegeri, partidul cu cel mai puternic vot politic, adica PSD, nu a avut si cele mai multe mandate, PDL fiind castigatorul din acest punct de vedere. Iar partidul cel mai avantajat de redistribuire, adica cel care si-a trimis cei mai multi parlamentari de pe locurile 2 si chiar 3, a fost PNL.

E asadar foarte greu de spus daca in urma redistribuirii scorul USL va creste sau nu si daca nu cumva sistemul acesta nu va aduce in Parlament si mai multi parlamentari PP-DD decat va vrea electoratul sa trimita.

Si ne mai putem astepta sa avem un parlament al tradatorilor, ceea ce va pune sub semnul intrebarii orice majoritate. Daca, de exemplu, parlamentarii fosti PDL, dar intrati sub alte sigle in Parlament vor fi cuprinsi de nostalgia partidului muma, daca generalul Oprea va avea o noua revelatie a interesului national, este posibil ca toate socotelile post-electorale sa se faca tandari.

Dupa cum vom avea un parlament impanat cu penali de toate felurile si in toate fazele proceselor penale, al caror principal obiectiv sa fie imunitatea, impunitatea si distrugerea institutiilor anticoruptie.

Nu e un tablou prea vesel si nici prea incurajator pentru a merge la vot. De ce sa-ti pierzi vremea? E o intrebare grea la care in acest moment nu am decat un raspuns: din respect pentru democratie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#vot alegeri parlamentare, #programe electorale USL ARD, #alegere parlamentare 2012 , #alegeri parlamentare 2012
Comentarii
Poza executorul
executorul
rank 5
Vom vota pt cel mai important motiv din lume, SALVAREA ROMANIEI