Facem alegeri. Pentru alt sistem ticalosit (Opinii)

Autor: Lucian Lumezeanu
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 08:01
4924 citiri
Facem alegeri. Pentru alt sistem ticalosit (Opinii)

USL va castiga alegerile. Si va institui inca un "sistem ticalosit".

Inainte sa sara postacii platiti de partide pe mine si sa ma acuze ca sunt in slujba lui Basescu (desi saptamana trecuta eram sclav USL cand ii torpilam pe ARD-isti), sa clarific un lucru. PDL a condus, la randul sau, un sistem ticalosit. PNL, la fel. PSD-ul lui Nastase, la fel. Toata lumea.

Si asa vor fi toate, pana cand sistemul nu se reformeaza din temelii. Pana nu schimba structura care isi bate joc de banii oamenilor si imbogateste un lung sir de politruci incompetenti. Pana nu vom rupe gura sistemului, nu vom avea nicio sansa la o reforma profunda.

Cat timp nu vom schimba felul in care se face alocarea de bani pentru autoritatile locale, primarii vor ramane pur si simplu cersetori la usile ministerelor, asa cum plastic se exprimau uselistii.

Si nici ca au facut ceva sa schimbe situatia. Fondurile se aloca discretionar, asta se stie bine. Te intelegi bine cu ministrul de resort, cu premierul sau cu vreun sef de prin partidul de guvernare, iei bani pe ochi frumosi, pentru toate tampeniile posibile. Udrea a dat fonduri pe criteriul asta pana n-a mai putut sa respire.

Pana nu se face depolitizarea functiilor din administratie, macar partiala, vom avea o multime de sefi si sefuleti care n-au habar de meseria lor si nu o merita.

Poate mai important, atat timp cat raman aceleasi legi ale achizitiilor publice, tot se vor irosi banii oamenilor pe aiureli. E inadmisibil sa dai milioane pe firul de floare, cum fac 95% din primarii Romaniei, sa cumperi lucruri de care nu are nevoie nimeni doar de la firmele rudelor si prietenilor, toate fara licitatii adevarate.

Cat nu vom avea o reforma a cheltuirii banilor, vom fi tot o tara bogata plina de oameni saraci.

Eliminarea birocratiei absurde, alaturi de reforma administratiei in sensul definirii clare a responsabilitatilor functionarului public si a rolurilor fiecarei institutii sunt de asemenea vitale daca vrem ca cetateanul sa nu priveasca statul precum pe un urias absurd si ostil.

Reformele sistemelor de control, incepand cu ANAF si toate vamile si terminand cu Politia, sunt si ele lucruri pe care trebuie sa le facem, pe care le auzim promise dar niciodata realizate.

In fine, reforma politica. Avem, probabil, cel mai stupid mix de alegere a politicienilor din Europa. Alegerile parlamentare se desfasoara dupa un sistem cel putin nedrept, care afecteaza insasi democratia si reprezentativitatea. Cum sa intre in Parlament ala de pe locul 3?

Alegerile pentru primar si presedinte de consiliul judetean sunt la fel de nedrepte. Poate castiga unul care ia 30% din voturi, chiar daca 70% sunt impotriva lui. De ce nu se mai organizeaza un tur 2? Pentru ca asa a vrut PNL si PSD in 2008, la consiliile judetene, si PDL in 2012, la primarii. Rezultatul? Perpetuarea multor dinozauri, impotriva dorintei poporului. Bun.

Eliminarea avizelor Parlamentului pentru urmarirea penala a ministrilor face parte din aceeasi reforma, poate mai importanta ca partea electorala.

Problemele sunt cunoscute si recunoscute. Doar ca nu se schimba nimic atat timp cat cei care ar trebui sa schimbe ceva sunt cei care ar avea de pierdut din schimbare, am mai spus-o. Care sunt sansele sa avem o schimbare, ceva?

Una ar fi sa asteptam. A doua, sa avem cu adevarat o presiune publica. Ce ar fi sa avem un protest cu zeci de mii de oameni care sa strige in strada impotriva cheltuielilor nesimtite? Cum ar fi sa se ceara insistent depolitizarea? Ar fi frumos, dar e putin probabil. Poate la urmatoarea generatie sa stim si noi sa ne cerem drepturile.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...