Francezii ne comenteaza alegerile: Nu se vede iesirea din criza, premier nou cu scandal

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 18:00
4316 citiri
Francezii ne comenteaza alegerile: Nu se vede iesirea din criza, premier nou cu scandal

Presa franceza acorda spatii largi alegerilor parlamentare de duminica, notand ca nu este avuta in vedere o iesire din criza politica, odata cu scrutinul din 9 decembrie, dar si ca legislativele din tara noastra sunt sub presiune "intr-o Romanie aflata in pana".

Coalitia prim-ministrului Victor Ponta pare sigura de o mare victorie dupa scrutinul legislativ de duminica, insa cu toate acestea criza politica pe care o traverseaza Romania nu va fi rezolvata, noteaza Le Courrier des Balkans.

BBC, despre alegerile parlamentare: Scena e pregatita pentru spectacol

Intrebarea care se pune este "Ce va face presedintele Traian Basescu, singurul abilitat sa numeasca seful Guvernului?". Va risca seful statului o lovitura, numind unul dintre apropiatii sai, il va reconfirma in post pe inamicul sau declarat, Victor Ponta, ori va incerca sa provoace o explozie in coalitia de guvernamant?

Mobilizare politica a romanilor - scazuta. Cine sunt combatantii principali

Candidatii pentru cele 137 de posturi de senator si 315 de deputat isi rafineaza ultimele discursuri, odata cu apropierea inchiderii campaniei electorale. In timp ce atacurile se ascut, mobilizarea politica a romanilor ramane foarte scazuta.

Circa 30 de partide si aliante politice participa la scrutinul de duminica, insa foarte putine dintre ele au sanse reale de a obtine un loc in Parlament. Adevarata batalie se duce intre ARD, al carei principal partener este PDL - apropiat de presedintele Traian Basescu - si USL, o coalitie dirijata de prim-ministrul Victor Ponta. Alti doi pretendenti importanti sunt Partidul Poporului, fondat de magnatul media Dan Diaconescu, dar si UDMR, reprezentand minoritatea maghiara destul de numeroasa cu precadere in regiunea Transilvaniei, noteaza sursa citata.

Temele dezbatute: integrarea in spatiul Schengen, adoptarea euro, cresterea salariilor si pensiilor, lupta impotriva coruptiei

In absenta unei dezbateri politice substantiale, campania electorala s-a jucat mai degraba pe sloganuri usoare decat pe adevarate programe. Pe agenda aproape tuturor candidatilor se afla integrarea Romaniei in Spatiul Schengen, adoptarea monedei euro, favorizarea cresterii economice, cresterea salariilor si a pensiilor, dar si lupta impotriva coruptiei.

Candidatii ARD sunt mult mai prudenti in ceea ce priveste promisiunile economice. Acestia insista totusi pe apararea institutiilor anticoruptie create in Romania in ultimii opt ani - ANI si DNA. De altfel, criticile care se aduc actualului Guvern condus de Victor Ponta se bazeaza in principal pe numarul mare de de ministri pe care Agentia Nationala de Integritate i-a desemnat "incompatibilii".

Ecaterina Andronescu "ascunde sub pres" plagiatul lui Ponta

Insusi Victor Ponta este acuzat de plagiat in teza sa de doctorat - o frauda pe care actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu inceteza sa o ascunda sub pres. In plus, ARD imputa prim-ministrului Ponta ca a controlat institutiile democratice pentru a conduce "lovitura de stat parlamentara" din aceasta vara, cand USL a incercat, fara succes, sa-l demita pe presedintele Traian Basescu.

Revista Nature, despre plagiat, plagiatori si alegerile parlamentare din Romania

La randul sau, prim-ministrul Victor Ponta este un critic acerb al masurilor de austeritate intreprinse de predecesorii sai - PDL. Promisiunea sa: cresterea economica bazata pe "mai multe angajari, investitii si fonduri europene, mai putine taxe si mai putina birocratie".

In acelasi timp, partidul lui Dan Diaconescu - PPDD - s-a angajat sa ofere ofere o prima de 20.000 de euro intreprinzatorilor care demareaza o noua afacere. Diaconescu este inculpat in doua dosare, aici incluzand si cazul privatizarii esuate a Combinatului Oltchim.

Ce spun sondajele?

Toate sondajele de opinie indica USL drept favorit al acestor alegeri, avand un scor intre 48 si 57 la suta, in functie de institutia care a efectuat sondajul. ARD, formatiunea politica pro-Basescu, ar urma sa obtina intre 16 si 24 de procente la alegerile parlamentare de duminica, in timp ce UDMR are sanse mici de a intra in Parlament: sondajele arata un scor de 5,5 la suta, cel mai mic nivel din istorie al acestui partid.

In ceea ce priveste ziua alegerilor, pana si starea vremii va reprezenta "un agent" electoral, mai ales in zonele izolate ale tarii, unde oamenii nu vor iesi din casa sa voteze in cazul in care va ninge.

Financial Times: Alegerile parlamentare din Romania - tot la fel?

Desemnarea premierului - marea provocare a alegerilor

Marea provocare a alegerilor este cine va fi urmatorul prim-ministru. Aceasta problema este cea care ii preocupa pe cei mai multi deocamdata, la sfarsitul campaniei electorale. Candidatul USL pentru postul de premier va fi presedintele PSD, Victor Ponta, insa presedintele Traian Basescu, aflat in coabitare si in razboi permanent cu Victor Ponta, dupa tentativa esuata de demitere a presedintelui, din vara, nu pare sa-i incredinteze aceasta functie.

Aflat aproape de finalul mandatului, presedintele ar dori o persoana mai putin agresiva si, mai ales, mai credibila pentru acest post: un om al unui partid apropiat, chiar si un tehnocrat capabil sa adune o echipa competenta. Insa Traian Basescu nu are prea multe optiuni, iar aici apare intrebare "Ce poate face pentru a evita nominalizarea lui Victor Ponta?".

Optiunile presedintelui: Victor Ponta, Andrei Chiliman, George Maior, Ioan Rus

Basescu poate forta nota si poate nominaliza un lider al Opozitiei apropiat de el, insa Parlamentul ar putea refuza sustinerea unui asemenea candidat. Daca sunt respinse doua nominalizari facute de presedinte, cele doua Camere sunt dizolvate si se impun alegeri legislative anticipate - un risc pe care noii parlamentari nu vor vrea probababil sa si-l asume.

Insa Basescu poate de asemenea sa numeasca eventual "un obscur membru" al USL, un prim-ministrul "acceptabil", in sensul constitutional, dar fara profil politic si fara autoritate in interiorul coalitiei. La fel de bine, presedintele poate, pentru a razbuna lovitura de stat din vara, sa aranjeze cu unul dintre disidentii taberei guvernamentale.

Numele vehiculate de presa sunt premierul sectorului 1, Andrei Chiliman, seful Serviciului Roman de Informatii, George Maior, sau fostul ministru de Interne Ioan Rus. Fiecare dintre acestia sunt nume grele in partidele lor, iar fiecare a avut conflicte mai mult sau mai putin accentuate cu seful Guvernului. "Inamicii inamicilor mei sunt amicii mei", ar putea spune Traian Basescu.

Surprizele vor fi la intrarea in Guvern, nu la iesirea de la urne

La randul sau, Victor Ponta ar putea jucat o carte a unui nou referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, care este foarte slabit si in criza de credibilitate. Daca nu va fi numit prim-ministru, in ciuda sustinerii populare de care se bucura coalitia sa, Ponta va initia procedurile de suspendare. De aceasta data, insa, liderii europeni care inainte l-au aparat pe presedinte, nu vor mai avea argumentele pentru a o face inca o data.

Acesta este un motiv in plus pentru care configuratia viitorului guvern nu depinde prea mult de rezultatul scrutinului de duminica, care este aproape cunoscut. Nu vor fi surprize la iesirea de la urne, ci la intrarea in Guvern. Jocurile nu sunt deci deloc facute.

Cine sunt jucatorii cheie la alegerile parlamentare din 9 decembrie? - Sondaj Ziare.com

In acelasi timp, cotidianul francez Les Echos noteaza ca "legislativele sunt sub presiune intr-o Romanie aflata in pana" si ca partidul prim-ministrului Victor Ponta porneste ca favorit la alegerile parlamentare.

Este putin probabil ca orizontul Romaniei sa se clarifice dupa alegerile parlamentare de duminica, iar coalitia de guvernare USL este creditata in sondaje cu o victorie coplesitoare, insa exista riscul unei noi coabitari conflictuale cu presedintele de centru-dreapta, Traian Basescu.

Ce implicatii financiare au rezultatele alegerilor parlamentare

Dupa taierile salariilor si pensiilor din 2010, masuri de austeritate cerute de FMI in contul imprumutului de 20 de miliarde de dolari, care a contribuit la evitarea falimentului tarii, romanii ii trag la raspundere pentru saracia lor pe predintele Traian Basescu si Alianta Romania Dreapta, a carei guvernare, marcata de asemenea de coruptia obisnuita din Romania, a fost inlocuita in primavara, in favoarea USL.

Cu toate acestea, viitorul guvern va avea de ales: daca va vrea o extindere a ajutorului FMI sau daca va atrage investitii straine, care s-au ridicat la doar 1,9 miliarde de euro in 2011.

Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania, a vizitat Bucurestiul la jumatatea lunii noiembrie si a anuntat ca isi va pronunta verdictul asupra politicii economice romanesti doar dupa formarea unui nou Guvern. Semnele nu sunt insa favorabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#criza politica alegeri parlamentare Romania, #confruntari politice Romania, #alegeri parlamentare presa externa, #criza politica Romania, #Traian Basescu numire Victor Ponta, #suspendare Traian Basescu alegeri parlamentare , #alegeri parlamentare 2012