Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: De ce trebuie sa castige dreapta alegerile parlamentare?

Duminica, 02 Septembrie 2012, ora 11:51
6579 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: De ce trebuie sa castige dreapta alegerile parlamentare?

Romania este intr-o situatie tulbure si dificila. Contextul economic european si mondial tocmai desfiinteaza mitul statelor sociale, asistentiale, (Grecia, Spania, Portugalia, Italia) si valideaza modelul statelor capitaliste pur-sange, prudente, bazate pe productii importante de bunuri si servicii vandabile, pe meritocratie, pe respectul individului si dreptului sau de a-si decide destinul (Canada, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Germania).

Romanii nu s-au despartit integral de nostalgia statului comunist, care avea "grija" cetatenilor sai, in sensul in care traiau prost, dar toti, cu exceptia conducatorilor care dijmuiau, fraudau banul public, beneficiau de avantajele puterii totale. Statele de acest tip s-au si prabusit unul dupa altul, rezista doar Coreea de Nord, unde foametea este problema principala a societatii.

Avem de ales, inclusiv la viitoarele alegeri parlamentare, intre cele doua viziuni: un tip de societate capitalista pur-sange sau un stat social, asistential, care sa redistribuie cetatenilor ce nu are, din imprumuturi care si-au atins limita maxima a rezonabilitatii. Astfel de imprumuturi nu mai sunt posibile, pentru ca nu mai exista "substanta reala" a creditarii.

USL este promotorul statului social, asistential. In plus, vrea puterea totala ("avem guvernarea, dar nu avem puterea" - Victor Ponta), exact ca in statul comunist. Cu toate institutiile (in special din justitie) subordonate, pentru ca hotii sa nu da socoteala cand fraudeaza si se infrupta din banii publici, spre indestularea si imbogatirea activului si clientelei de partid. Exact paradigma comunista a statului.

Recenta incercare de lovitura de stat, decapitarea conducerii statului in trei zile, blocarea legislativa a CCR, incalecarea unor institutii fundamentale (Avocatul Poporului, Monitorul Oficial, ICR, Consiliul National de Etica, 500 de numiri in functii de conducere ale deconcentratelor) ilustreaza exact intoarcerea la paradigma comunista a organizarii statale. Victor Ponta a si cerut ministrului Justitiei sa inceapa procedurile de schimbare a sefilor DNA si Parchetului General, Daniel Morar si Laura Codruta Kovesi.

Ultima rectificare bugetara a Guvernului Ponta a aratat filosofia bugetara a acestuia: oprirea lucrarilor de infrastructura, oricum putine, (Metroul Dr. Taberei, Centura Bucurestiului, autostrada Soarelui), in favoarea pomenilor electorale care sa duca la castigarea alegerilor din decembrie.

Lovitura de stat a fost stopata, din fericire, cu ajutorul institutiilor europene si din tara (in special din justitie), a celor 11 milioane de romani care n-au dat crezare si credit pucistilor, a elitei intelectuale si presei interne si internationale, care au reusit sa dejoace planurile pucistilor. Democratia si statul de drept au fost salvate. De data aceasta. Victor Ponta a devenit "persona non grata" la Bruxelles.

Avem nevoie, insa, de un stat modern, functional, care sa genereze un cadru legal si institutional in care cetatenii sa-si poata dezvolta abilitatile si resursele, fiecare dupa propriile inclinatii si talente. Fara a fi furati, jecmaniti si terorizati de o clasa politica iresponsabila. Aparati de institutii ale statului care sa functioneze in parametrii europeni.

Ce s-a intamplat in vara aceasta ne arata doua lucruri

Importanta apartenentei la un club de tari cu valori si principii democratice certe, care sa-ti sara in ajutor cand esti la ananghie, politica sau economica, si importanta unor institutii nesubordonate politic, care sa-si faca datoria indiferent de presiunile la care sunt supuse de catre factorul politic.

In urmatorul ciclu electoral avem nevoie de consolidarea acestor castiguri fragile.

1. Integrarea in structurile fiscale, financiare, economice, politice ale UE si NATO. Avem dovada protectiei acestora in caz de nevoie, a proiectelor lor in care Romania sa devina parte;

2. Consolidarea, ramforsarea in continuare a propriilor institutii, care sa reziste atacurilor impotriva statului de drept, din orice parte ar veni;

3. Modernizarea statului roman, care functioneaza incremenit in tiparele de acum 30-40 ani. Reducerea cheltuielilor de functionare ale statului, desfiintarea structurilor birocratice si de conducere ce pot fi inlocuite cu aplicatii informatice (ministere, agentii, institutii birocratice nenecesare, reducerea aparatului bugetar). O noua reimpartire administrativa, desfiintarea primariilor avand sub 10.000 de locuitori in grija, desfiintarea directiilor judetene de tot felul, care nu-si justifica existenta.

4. Punerea sub contract direct, fara intermedierea financiara a statului, a furnizorilor si beneficiarilor de servicii educationale, de sanatate, etc.;

5. Relocarea resurselor financiare astfel disponibilizate spre infrastructura si modernizarea, informatizarea, sistemelor sociale importante;

6. Privatizarea ultimelor active ale economiei de stat, a invatamantului superior, simultan cu functia de solidaritate sociala a statului, adresata exclusiv celor care au nevoie in mod obiectiv de aceasta solidaritate;

7. Adoptarea, prin lege, a unui Cod de Integritate extrem de dur, valabil in toate institutiile statului, centrale si locale, inclusiv in administratia locala. In prezent cei care manuiesc bani publici, in special primarii, raspund pentru legalitate, si aceea indoielnica, nu si pentru modul viciat de nepotisme, incompatibilitati, oportunitati incerte (standarde de cost, de procedura si de calitate). Evaluare pre si post-finantare, de terta parte, pentru investitiile importante ale statului;

8. Sprijinirea mediului privat, prin concesionari de spatii, terenuri, active de stat, masuri fiscale si altele, pentru ca statul sa ramana doar arbitru, garant al legalitatii si calitatii bunurilor si serviciilor din piata, nu si jucator in piata.

9. Atragerea investitorilor, prin mediu fiscal prietenos, predictibil, cu taxare si impozitare minime, prin formare profesionala in meserii cerute de catre acestia;

10. Investitii in infrastructura rurala, pentru a reduce diferentele dintre urban si rural.

11. Reforma constitutionala, care sa permita cetatenilor revocarea alesilor locali sau parlamentari care nu-si merita investitura pe care au primit-o;

12. Dezvoltarea prin diferite cai a democratiei si guvernarii participative, dupa modelul altor tari.

Dreapta politica trebuie sa propuna cetatenilor o schimbare dramatica, din temelii, a statului roman, chiar daca unii cetateni s-ar speria si ar avea retineri. O incercare de edulcorare a acestor schimbari va conduce doar la un absenteism masiv, nu la votul asteptat pentru dreapta politica.

Timpul nu mai are rabdare cu noi, iar istoria nu-i iarta pe cei care nu si-au luat masuri de adecvare si adaptare la realitatile lumii actuale.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...