IPP: Ce NU ne spun actualii candidati in alegerile parlamentare

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 22:01
4052 citiri
IPP: Ce NU ne spun actualii candidati in alegerile parlamentare
Foto: schooljotter.com

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a selectat 10 probleme importante despre care ar fi trebuit sa se discute in aceasta campanie electorala, dar pe care politicienii le-au ignorat cu buna stiinta, preferand sa se atace intre ei.

Prima se refera la "hemoragia banilor publici", se arata intr-un comunicat remis de IPP Ziare.com.

"Statul dispune de resursele publice de care ar avea nevoie pentru salarii, pensii si investitii, dar guvernantilor nu le pasa cum se cheltuiesc banii provenind din taxele si impozitele cetatenilor. Hemoragia banilor publici se vede cel mai clar in achizitii publice: peste 2,2 miliarde de euro se pierd anual prin preturile supraestimate din contractele de achizitie publica (o Autoritate Contractanta poate plati si de 7 ori mai mult decat alta pe aceleasi produse/servicii). 33% din aproximativ 10 miliarde cheltuite anual in licitatii publice in Romania sunt castigate in ultimii ani de aceleasi 50 de firme, dovada clara ca piata achizitiilor publice nu este competitiva", explica IPP.

A doua tema la care candidatii ar fi trebuit sa ofere solutii este legata de faramitarea administrativa a Romaniei.

"90% din cele peste 3.300 de localitati in Romania nu isi pot acoperi nici macar cheltuielile curente din veniturile pe care le au. Multe sunt infiintate la presiunea parlamentarilor inconstienti de faptul ca faramitarea Romaniei in atatea localitati duce la imposibilitatea dezvoltarii noastre ca tara.

Pentru comparatie, Anglia are 346 de localitati la o populatie de 53 de milioane de locuitori", se mai arata in comunicatul citat.

Al treilea subiect vizeaza munca la negru.

"Mai mult de o treime din angajatii din Romania (2,3 milioane) muncesc astazi la negru datorita unui sistem fiscal impovarator, devenind o bomba cu ceas pe masura ce se apropie de varsta la care nu mai pot munci, statul fiind nevoit sa dezvolte scheme sociale de asistenta (pensie minima si servicii medicale) pentru ei din veniturile celor ce muncesc legal. Forta de munca a Romaniei este in scadere, cea calificata pleaca din Romania, numarul de angajati la stat este foarte mare, astfel ca in 15 - 20 ani se va ajunge ca 1 angajat sa sustina costurile a 2 pensii", arata sursa citata.

A patra tema de dezbatere ar fi trebuit sa fie haosul din educatie, iar cea de a cincea problema la care politicienii aflati in campanie ar fi trebuit sa ofere solutii este absorbtia fondurilor europene.

Reforma sanatatii este cea de a sasea tema la care ar fi trebuit sa ni se ofere raspunsuri in aceasta campanie electorala.

"Clasa politica nu mai este credibila cand anunta reformarea unor sectoare cheie - cum ar fi cel al sanatatii, pentru ca omite sa puna la dispozitia populatiei informatii cruciale astfel incat sa fie de acord sau nu cu schimbarile anuntate. Nu stim cat costa efectiv serviciile medicale pe care le primim acum in sistemul public, dar ni se cere sa fim de acord cu schimbari radicale.

In acelasi timp, plecarea medicilor romani din tara este foarte grava (exodul medicilor romani a depasit 10% - Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca atunci cand migratia medicilor dintr-o tara atinge 2%, statul respectiv trebuie sa introduca cod rosu!)", sustine IPP.

Un alt subiect important pentru opinia publica ar fi fost mafia transpartinica si confiscarea sectoarelor strategice de catre anumite grupuri de interese nelegitime conectate la mediul politic.

Lipsa de atractivitate pentru investitorii straini este o alta problema esentiala pentru Romania.

"Politicile fiscale din tara noastra descurajeaza in mod evident orice potential investitor (la 100 de lei platiti unui salariat, un angajator plateste alti 80 de lei - impozite si contributii), in ultimii ani nemaiauzindu-se numele niciunui investitor strategic interesat sa vina in Romania, ci de numele celor care pleaca din tara noastra. Romania nu atrage investitori, nu are proiecte sa le propuna, are in schimb functionari si politicieni care le cer acestora avantaje personale sau/si pentru partid.

In acelasi registru, in Romania firmele cu datorii pot fi usor vandute unor straini, in acest fel eludandu-se datoriile fata de statul in care s-a facut afacerea", sustine IPP.

De asemenea, viitorul agriculturii romanesti ar fi trebuit sa fie intens discutat in aceste zile.

"Nu avem nici astazi cadastru national in Romania, iar explicatia sta tot in zona intereselor oamenilor politici", se mai arata in bilantul realizat de IPP.

Cea de a zecea tema care ar fi trebuit sa ne preocupe in aceste zile este bugetul de stat.

"Suntem in pragul unui nou soc asupra bugetului de stat care va genera masuri fara precedent de austeritate in prima parte a anului viitor, poate mai dure decat cele anuntate in mai 2010 iar politicienii uita ca au datoria sa explice populatiei aceste scenarii plauzibile", sustine IPP.

In contradictie cu cele de mai sus sunt promisiunile candidatilor la alegerile parlamentare, care sunt "lipsite de substanta si viziune, frizand uneori ridicolul".

"Clasa politica se afla intr-o spirala negativa a procesului de selectare a reprezentantilor sai, ceea ce duce la o accentuata degradare a capacitatii de a identifica problemele societatii carora trebuie sa le gaseasca solutii", se arata in incheierea comunicatului IPP, care invita, chiar si in aceste conditii, alegatorii sa participe la alegerile din 9 decembrie, pentru a creste "responsabilitatea actorilor societatii civile".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#raport IPP teme alegeri, #IPP alegeri parlamentare 2012 , #alegeri parlamentare 2012