Lupta inegala de la Gorj: Ponta vs. Dan Diaconescu (Opinii)

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 21:32
9701 citiri
Lupta inegala de la Gorj: Ponta vs. Dan Diaconescu (Opinii)

La prima vedere, s-ar parea ca lansarea in lupta a lui Dan Diaconescu exact in colegiul gorjan de succes al lui Ponta este un exhibitionism sinucigas, asemanator cu participarea televizata la licitatia "Oltchim", unde a platit din plin oalele sparte.

Totusi, parintele OTV-ului si nascocitorul PP-DD-ului pare dotat cu destula inteligenta, pentru ca, dupa ce a alunecat din neatentie intr-o prapastie sa se mai apropie si de o alta prapastie, poate la fel de abrupta.

In mintea inimitabilului realizator de programe TV trebuie sa existe un calcul, care ii da dreptul sa lupte chiar si cu morile de vant, fiind convins ca va invinge, sau cel putin are destule sanse sa invinga.

Sansele le stie numai el, dar cateva ipoteze le poate face oricine, daca incearca sa se puna in pielea lui - ceea ce nu-i deloc usor.

Pe ce ar putea miza Dan Diaconescu

Unu. Calul de bataie al lui Dan Diaconescu pare sa fie in mod evident leitmotivul care a facut dintr-o mica televiziune un fel de ditamai partid: ciocoii.

Cuvantul nu l-a inventat el. El l-a descoperit intamplator la scriitorul Nicolae Filimon, care a cules gloria, punandu-l pe coperta unei carti, ajunsa rapid bestseller. Deci, cuvantul e penetrant.

Dan Diaconescu i-a calculat impactul si conteaza sa culeaga gloria, intr-o zona unde inversunarea oltenilor a dovedit-o Miron Cozma si nu lipseste decat stapanul OTV, pentru ca s-o mai dovedeasca inca o data.

Este foarte probabil ca discursul bazat pe ciocoi sa fie mai de succes decat discursul lui Ponta, care dupa ce se repeta amintind cum a reintregit el pensiile si salariile, n-are cum promite nimic altceva si nu mai poate oferi decat un zambet gales, ca al lui Fernandel.

Sub acest aspect, lupta ramane inegala, dar in favoarea lui Diaconescu, nu a premierului, deja erodat.

Doi. S-ar putea ca Dan Diaconescu sa mai aiba si alti asi in maneca. In timp ce premierul nu poate lipsi tot timpul din Bucuresti si se duce in colegiu numai cand e cazul sa fie observat cat de prezent este, Dan Diaconescu isi poate permite luxul sa se instaleze non stop in Gorj, sa fie de fata incomparabil mai des decat Ponta, sa se arate receptiv la toate, prietenos cu toti, datator de sperante.

Fireste, interesele premierului in teritoriu le sustine seful de campanie, dar pare improbabil ca omul din cabina de vot sa-si aminteasca de seful campaniei, cand il are in minte pe insusi distrugatorul de ciocoi, care a stat zi de zi langa el.

Trei. Ne inselam, daca ne inchipuim ca oamenii sunt nemultumiti de unii si multumiti de altii. Sunt nemultumiti de toti. Varianta lui Ponta este asta: nu-i votati pe ei, votati-ne pe noi. Varianta lui DD este mult mai atractiva: nu votati pe nimeni, pentru ca numai eu voi defrisa totul: Basescu, Ponta, Crin, Iliescu, Nastase si altii care mai misuna in jurul lor. Jos ciocoii!

Daca Dan Diaconescu are si curajul sa promita cate 20.000 euro de caciula, indiferent cu cine a votat caciula, s-ar putea sa fie vazut ca un Deus ex Machina, aterizat printre gorjeni.

Pe ce poate conta Ponta

Unu. Indiscutabil, Ponta conteaza pe condescendenta castigata atat prin pozitia de premier, cat prin succesul in alte alegeri din acelasi judet. Mai marii judetului il asteapta pe Ponta cu caciula in mana, pe cand la Diaconescu nu se uita decat otevistii, inflacarati dar insuficienti.

Doi. Pentru Ponta, Dan Diaconescu este un adversar deja cazut de pe cal, in care nu trebuie decat sa infiga spada, ca sa-l dea gata. Este un fel de clovn, care tinteste cu prastia spre senior. Alegatorii n-au nevoie de explicatii ca sa inteleaga si singuri giumbuslucul.

Trei. Cel mai sigur, Ponta conteaza si pe sondaje. Daca s-au facut sondaje locale si daca il dau favorit detasat, atunci toata campania nu este decat o mica sceneta, un concurs cu castigatorul dinainte stabilit.

Concluzia: N-as fi fericit sa castige Ponta, pentru ca stiu ce ne asteapta, dar sunt si mai speriat sa castige Dan Diaconescu, pentru ca nici el nu stie ce ne asteapta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dan Diaconescu alegeri Victor Ponta, #Vicor Ponta Dan Diaconescu Gorj , #alegeri parlamentare 2012