Ziare.com

MAI propune comasarea alegerilor locale si parlamentare din 2012

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 09:57

   

MAI propune comasarea alegerilor locale si parlamentare din 2012
Ministerul Administratiei si Internelor(MAI) supune dezbaterii publice proiectul de lege prin care alegerile pentru autoritatile administratiei locale sa se desfasoare simultan cu cele pentru Camera Deputatilor si Senat, motivul fiind injumatatirea cheltuielilor legate de organizare, potrivit MAI.

Data viitoarelor alegeri ar urma sa fie stabilita de guvern.

Propunerea se regaseste in proiectul de Lege privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat in anul 2012, precum si pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215∕2001.

"Avand in vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exercitiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale sa se desfasoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, la o data ce va fi stabilita prin hotarare a Guvernului", se arata in propunerea MAI.

Potrivit MAI, alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale vor beneficia de accesul la o infrastructura electorala comuna (birouri electorale, liste electorale, stampile, logistica) cu cele parlamentare.

Cheltuielile pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor din anul 2012 se vor suporta de la bugetul de stat.

Desfasurarea concomitenta a alegerilor generale va presupune o infrastructura electorala comuna (birouri electorale, liste electorale, stampile, logistica), iar costurile de personal ar fi injumatatite, de la 43 la circa 22 milioane euro, ca urmare a infiintarii si functionarii unor birourilor electorale ale sectiilor de votare comune, sustine MAI.

"In cadrul discutiilor pe care le-am avut cu primarii s-a desprins ideea ca aceasta comasare a alegerilor in anul 2012 este oportuna, deoarece se vor economisi zeci de milioane de euro. Sumele pe care le vom economisi, organizand un singur tur de scrutin, vor fi redirectionate catre zona de investitii", a declarat ministrul Traian Igas.

La elaborarea prezentului proiect de lege au participat reprezentanti ai directiilor/structurilor cu atributii in domeniul electoral din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, impreuna cu reprezentanti ai Autoritatii Electorale Permanente, ai Ministerului Justitiei, ai Institutului National de Statistica si ai Ministerului Afacerilor Externe, se mai arata in comunicatul MAI.
Sursa: rNews

Articol citit de 1368 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

comasate sau prin "corespondenta"

rezultatul o sa fie... asa cum am stabilit...!de ce atata agitatie?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor