MAI scoate din Legea comasarii schimbarea numarului de alesi

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 07:26
935 citiri
MAI scoate din Legea comasarii schimbarea numarului de alesi

Noile "amendamente" MAI la legea privind comasarea alegerilor in 2012 nu mai mentin prevederile propuse in varianta pusa vineri in dezbatere din care rezulta cresterea numarului de parlamentari, dar suspenda o mentiune din legea actuala privind alegerile partiale.

Astfel, potrivit noului document postat luni seara pe site-ul MAI, anume "propuneri de modificare admise, in principiu", la legea privind alegerile de anul viitor, alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012 au loc in colegiile uninominale delimitate prin hotarare a Guvernului cu cel putin 3 luni inaintea datei alegerilor. Data alegerilor din 2012 se stabileste prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor si Autoritatii Electorale Permanente.

Noile propuneri prevad comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, dar nu mai mentin insa prevederile legate de norma de reprezentare pentru Camera si Senat, mentionate in textul pus initial in dezbatere publica, nici anexele care propun, ca baza de calcul a numarului de parlamentari, un numar al populatiei mai mare decat cel la care s-au raportat alegerile din 2008.

Totusi, ca "admisa" se pastreaza interdictia de a candida, in acelasi timp, la primarie ori presedintie de consiliu judetean concomitent cu o candidatura la Camera ori Senat.

Noile amendamente propun si suspendarea unor articole din legea 35, in vigoare, unul dintre ele referitoare la alegerile partiale. MAI propune suspendarea articolului care spune ca: "In caz de incetare a mandatului unui deputat sau senator, pentru ocuparea locului vacant se organizeaza alegeri partiale la nivelul colegiului uninominal in care a fost ales respectivul deputat sau senator, doar daca nu ar urma sa aiba loc cu mai putin de 6 luni inainte de termenul stabilit pentru alegerile parlamentare. Alegerile se organizeaza cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor prezentului titlu, in cel mult 3 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotararii Camerei Deputatilor sau a Senatului, dupa caz, prin care se constata incetarea mandatului unui deputat sau senator".

De asemenea, se propune abrogarea din Legea 35/2008 prevederea ca "modificarea colegiilor uninominale nu poate fi facuta decat daca fata de delimitarea anterioara a aparut o variatie pozitiva sau negativa de minimum 10% din populatia respectivului colegiu uninominal".

Potrivit noilor mentiuni, fata de varianta initiala, birourile electorale, cu exceptia Biroului Electoral Central isi inceteaza activitatea la data publicarii in Monitorul Oficial a rezultatelor alegerilor.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: rNews