Mita in loc de speranta (Opinii)

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 20:02
3359 citiri
Mita in loc de speranta (Opinii)

Eu inteleg ca suntem in campanie electorala. Si inteleg ca in buza alegerilor toate guvernele de pana acum au incercat sa fie cat mai pe placul poporului.

Am inteles ca Victor Ponta a reactionat prompt vazand ce enervare le provoaca bucurestenilor repetitiile pentru defilarea de 1 Decembrie si a anulat rapid aceasta sursa de iritare cand poporul trebuie sa fie linistit si fericit.

Si nu m-am intrebat daca Victor Ponta fi fost la fel de sensibil si daca n-ar fi fost an electoral. Dupa cum nu m-a surprins foarte tare nici gasirea subita a banilor pentru defilare, desi in urma cu numai cateva luni ministrul Apararii anunta ca nu exista fonduri pentru aceasta manifestare.

O putere cu tuse nationaliste atat de pronuntate nu putea rata aceasta ocazie cu o saptamani inainte de scrutin.

N-am fost surprins nici de minivacantele de cate cinci zile de Craciun si Anul Nou primite cadou de romani si anuntate cu o luna inainte sa se bucure oamenii de pe acum, adica inainte a vota.

Pana la urma, nu este doar o decizie electorala, ci si una pragmatica. Cine ar fi muncit, in Romania, nu in Germania sau Japonia, in 24, respectiv 31 decembrie, zile de luni, dupa un week-end si inainte de cele doua zile libere legale.

Oricum ar fi fost o zi de chiul, dar macar acum e legal si, teoretic, cele doua zile libere vor fi recuperate in ianuarie. Dar ziua libera pe care guvernul Ponta intentioneaza sa le-o ofere studentilor pe 10 decembrie mi se pare o mita electroala absolut gretoasa.

Las la o parte teatrul ieftin cu studentul care, vezi Doamne!, i-ar fi dat premierului ideea aceasta in mijlocul unei adunari, spre surprinderea si bucuria lui Victor Ponta.

Explicatia gasita de ministrul Ecaterina Andronescu pentru a o prelua este penibila: sa aiba timp sa voteze studentii care locuiesc in alta localitate decat cea in care studiaza, fara sa lipseasca de la scoala.

Sa luam cea mai mare distanta, sa zicem ca un student are domiciliul acolo unde si voteaza, la Timisoara, si invata la Constanta sau la Iasi. Daca studentul se duce duminica dimineata la vot si dupa aceea se urca in tren, numai un cataclism sau o betie crunta l-ar impiedica sa ajunga luni dimineata la facultate.

Teama guvernului, justificata, nimic de zis, este alta. Ca studentii nu se vor obosi sa se duca la vot pentru ca nici nu prea au pe cine. ARD si USL sunt la fel de neinteresante, iar perspectivele pe care le orfera Romaniei sunt in egala masura deprimante.

Anul acesta, mai mult ca niciodata, daca nu esti mai saracut la minte sau complet fanatizat, pur si simplu nu ai cu cine sa votezi. Cum intre studenti sunt cei mai putini din ambele cateogrii, nu cred ca prea multi s-ar obosi sa faca drumul, cu cheltuiala de rigoare, pana acasa, doar pentru a vota, cand oricum vacanta de iarna e foarte aproape, iar cea de 30 nov - 1 decembrie, de-abia a fost. Si atunci cum sa ii aduci la vot? Oferindu-le o zi de vacanta, care sa faca mobilizarea spre casa cu mult mai tentanta. Daca tot nu poti sa le oferi perspective interesante, proiecte tentante si sperante, macar sa le dai o zi libera.

Exista facultati in care aceasta modificare provoaca probleme serioase. Exista facultati, precum cea de medicina, in care in ziua de 10 decembrie poate sa fie programat un examen practic dupa un stagiu. Sau este posibil ca ziua aceasta libera sa scurteze un stagiu care si asa dureaza doar 10 zile. Cand sa le recuperezi? In ianuarie studentii, vor fi in sesiune sau presesiune si, oricum, calendarul strans nu mai permite astfel de reveniri. De ce toate aceste probleme? Pentru cateva voturi in plus?

Eu inca mai sper ca va veni ziua in care studentii sa se duca nemituiti la vot pentru a sustine o formatiune care sa le suficienta speranta incat principalul lor tel sa nu mai fie plecarea din tara. Dar ceva imi spune ca o asemenea forta politca le va promite scoala mai multa, mai intensa, mai performanta si toleranta zero la impostura nu zilele libere suplimentare asa cum ofera voios un plagiator.

Citeste si:
”Moment istoric” pentru industria energetică din România. A început oficial producția de gaze prin proiectul Midia VIDEO
”Moment istoric” pentru industria energetică din România. A început oficial producția de gaze prin proiectul Midia VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă a participat marți, 28 iunie, la ceremonia de începere a producţiei în cadrul Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), operaţionalizat de compania Black Sea...
Cum a rămas USR fără unul dintre cele mai importante instrumente parlamentare - sesizarea CCR
Cum a rămas USR fără unul dintre cele mai importante instrumente parlamentare - sesizarea CCR
Parlamentarii USR nu mai au posibilitatea de a face sesizări la Curtea Constituțională (CCR). După plecările în masă din USR, partidul a rămas fără numărul necesar de deputați și...
Comentarii
ORD
rank 5
Si"EXEcutorul"face partei din turma CAPRELOR RAIOASE !
Valentin78
rank 5