Negocieri aprinse in coalitia de guvernare pe tema comasarii alegerilor

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 13:56
2896 citiri
Negocieri aprinse in coalitia de guvernare pe tema comasarii alegerilor
Foto: citynews.ro

Deputatul Ovidiu Gant, vicelider al grupului minoritatilor nationale, spune ca in sedinta de luni a coalitiei de guvernare s-a discutat doar chestiunea de principiu a comasarii alegerilor de anul viitor, o decizie urmand sa se ia saptamana viitoare, cand vor fi stabilite mai multe aspecte legate de sistemul electoral.

"In sedinta de azi (luni, n.red.) nu s-a decis comasarea, s-a discutat chestiunea in principiu, dar am zis ca deciziile formale le luam saptamana viitoare, marti 13 septembrie, la urmatoarea sedinta a coalitiei. Sa fim realisti, cum puteam sa dau un vot fara sa imi consult colegii din grupul parlamentar?", a declarat deputatul pentru Ziare.com.

Acesta ne-a dezvaluit care au fost pozitiile partidelor din coalitia de guvernare fata de modul in care vor avea loc alegerile locale si parlamentare din 2012.

"PDL e interesat foarte tare sa se comaseze, UNPR e de acord, UDMR a zis 'e interesant, dar trebuie discutat la pachet cu sistemul electoral', iar eu am spus ca trebuie abordate mai multe lucruri, e un ansamblu de decizii care trebuie sa fie luate, si asupra chestiunii constitutionale, cu o camera parlamentara sau doua, si cu numarul de parlamentari... Nu e o chestiune de sine statatoare comasarea. Ea e doar un aspect tehnic, care nu are legatura cu deciziile importante, cu problemele de fond", a declarat Ovidiu Gant.

Acesta a precizat ca a ramas ca pana saptamana viitoare conducerile formatiunilor politice din arcul guvernamental sa isi clarifice punctele de vedere si apoi sa poarte negocieri pe aceste teme.

In plus, tot atunci se va parafa si decizia de infiintare a noului Minister al Fondurilor Europene, in legatura cu care "Nu s-a pronuntat niciun nume si nici nu s-au stabilit atributiile".

Intrebat ce sanse intrevede pentru adoptarea unor hotarari definitive saptamana viitoare, in conditiile in care toate schimbarile trebuie sa treaca ulterior si prin Parlament iar coalitia are o majoritate fragila, Ovidiu Gant a dat de inteles ca acestea sunt foarte reduse, precizand care sunt cerintele minoritatilor si ale UDMR.

"Reducerea parlamentarilor se poate face prin lege, iar sansele tind catre zero, in opinia mea. Nici noi nu suntem de acord, ca grup parlamentar, cu aceasta chestiune, nici noi si dupa stiinta mea nici UDMR. Cu reducerea parlamentarilor nu putem fi de acord decat daca exista foarte clar garantia ca se prezerva reprezentarea celor 18 parlamentari ai minoritatilor, deci sunt sanse reduse si din acest punct de vedere. Aici e vorba de lege.

In ceea ce priveste comasarea, e nevoie de majoritate, pe care coalitia o are in momentul de fata. Dar stiti cum e, sunt negocieri politice. Formal, coalitia are majoritatea, dar nu ab initio pe orice subiect. In ceea ce ne priveste, dar si in cazul UDMR, nu suntem de acord cu orice. Nu poti sa fii de acord cu o chestiune care contravine intereselor tale, sa dispari din Parlament de exemplu. Sau in cazul

maghiarilor, sa li se injumatateasca numarul de senatori si deputati. Nu poate sa aiba nimeni asemenea pretentii, ca ei sa se trezeasca cu majoritatea regiunilor din Ardeal si din Banat nereprezentate in Parlament", a comentat viceliderul grupului minoritatilor din Camera Deputatilor.

In aceste conditii, sansele ca alegerile de anul viitor sa fie comasate sunt date de deciziile privind modificarea sistemului electoral.

"Comasarea se poate produce impreuna cu adoptarea sistemului electoral. Stiti ca si acolo sunt discutii: uninominal intr-un tur versus sistemul mixt. Intr-o conjuctura de sistem mixt merge si comasarea", a declarat Ovidiu Gant, precizand totodata ca nici comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei nu s-a intrunit pana acum, deci sansele pentru respectarea referendumului din 2009 sunt infime.

Surse din cadrul coalitiei anuntasera luni ca formatiunile din arcul guvernamental au decis comasarea alegerilor locale si parlamentare din 2012. Ideea organizarii de alegeri simultane este respinsa cu hotarare de Opozitie, care ar aproba-o doar in cazul in care guvernul decide sa demisioneze permitand organizarea de anticipate in primavara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#comasare alegeri, #coalitie guvernare, #Ovidiu Gant , #alegeri parlamentare 2012
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic