Partidele vin cu promisiuni. Sa le credem? - Interviu

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 15:44
3601 citiri
Partidele vin cu promisiuni. Sa le credem? - Interviu
Foto: B1TV

Cele doua mari blocuri politice, USL si ARD, si-au lansat saptamana aceasta programele electorale, dar cate din promisiunile facute sunt fara acoperire si cate s-ar putea realiza, din punct de vedere economic?

Consultantul in management Valentin Ionescu a acceptat invitatia Ziare.com de a face cateva comentarii generale pe aceasta tema.

E stupid sa promiti investitii masive si sa nu fii in stare sa cheltuiesti banii europeni

"De multe ori, programele sunt facute mai mult ca oferta electorala, separat de programul politic, pentru credibilitatea partidelor, nu pentru ca ele, in mod efectiv, ar putea fi aplicate. Fiecare vine cu promisiuni de cheltuire a banului public si e greu de crezut ca lucrurile se vor si intampla asa, pentru ca nu prea sunt resurse financiare. Taxele se colecteaza greu, in continuare statul este nerestructurat si sunt cheltuieli care scapa de sub control. Cu alte cuvinte, cheltuielile publice nu sunt pe deplin eficiente si atunci nu are sens sa te lansezi in promisiuni publice", a precizat consultantul financiar.

In opinia sa, primul lucru pe care ar trebui sa il faca partidele in acest moment ar fi sa se gandeasca la o cheltuire eficienta a banului public, dar acest lucru e departe de a se intampla.

"De abia in momentul in care ai tras o linie si ai corectat niste greseli, abia in momentul acela te poti gandi ce sa faci mai departe. Sa promiti, de pilda, investitii masive si tu sa nu fii in stare sa cheltuiesti nici macar banii care iti vin de la Uniunea Europeana mi se pare stupid. Toti promit si investitii, si pensii mai mari, si salarii mai mari, si impozite mai mici. Eu sunt de acord cu impozitele mai mici, dar nu cred ca pe termen scurt se poate face asa ceva", a facut el o scurta trecere in revista a promisiunilor cu care toate partidele incearca in aceste zile sa ademeneasca electoratul.

Intrebat daca a vazut in programele de guvernare abia lansate vreo referire la aceasta necesara "ordine in cheltuielile publice" despre care vorbeste, Valentin Ionescu a raspuns scurt: "Nu".

Cum sa majorezi pensiile si sa micsorezi contributiile sociale?

"Toata logica lor merge pe ideea de a oferi un fel de mita, fara sa isi puna in ordine propria 'casa'(...)Ei vor sa le faca pe toate. Si sa dea bani la sanatate si la educatie si sa faca investitii si sa dea pensii si sa dea salarii", a enumerat Valentin Ionescu cateva dintre promisiunile partidelor, reamintind ca multe dintre acestea nu pot fi indeplinite cata vreme nu se pun in ordine mai intai zone esentiale, cum ar fi cea a achizitiilor publice sau cea a criteriilor de masurare a eficientei investitiilor publice.

Un exemplu de promisiune fara acoperire lansata de partide este marirea salariului minim pe economie.

"PSD vine cu ideea de marire a salariului minim pe economie, dar si ARD. Toti vin cu povestea asta si nu spun ca, de fapt, majorarea salariilor revine in principal angajatorilor care, in proportie de 2/3 in tara asta sunt privati. Pe ei i-a intrebat cineva 'Voi vreti sa dati salarii mai mari? Ca, daca va obligam, voi o sa le dati!'", a spus Ionescu.

O alta contradictie vine si din promisiunea ca se vor micsora contributiile sociale, dar, pe de alta parte, se vor majora si pensiile.

"Noi, la Institutul Liberal, am facut un studiu pe reforma sistemului public de pensii si am demonstrat ca nu poti micsora contributiile sociale, pentru ca asta ar insemna o gaura in buget, decat daca reformezi mai intai acest sistem public de pensii, pentru ca altfel se mareste deficitul pe termen lung. Se tot acumuleaza, se tot acumuleaza si pe masura ce o serie de promisiuni se si pun in aplicare, ma refer la majorarea pensiilor, deficitul se mareste.

In acelasi timp ii aud pe toti ca micsoreaza contributiile sociale. Pai de unde faci tu treaba asta, sa majorezi pensiile, daca tie gaura de la buget ti se mareste?", a intrebat retoric Valentin Ionescu, adaugand, ca o scurta concluzie: "pe termen scurt, oricum, ce promite fiecare nu este cumpatat".

Cum mentinem deficitul in limitele Tratatului Fiscal?

O alta observatie s-a referit la faptul ca daca s-ar pune in aplicare toate promisiunile partidelor am risca sa intram in conflict cu prevederile Tratatului Fiscal pe care Romania tocmai l-a semnat.

"Din punctul meu de vedere, o parte dintre promisiunile lor nu sunt realizabile sau, daca pot fi transpuse, ca nu neg asta, s-ar putea acumula deficite mai mari, in conditiile in care niciuna dintre cele doua aliante politice nu a luat in considerare cum colecteaza taxele si cum face ca deficitul bugetar sa fie scazut, in conformitate cu Tratatul Fiscal pe care Romania abia l-a semnat", a declarat consultantul financiar.

Valentin Ionescu nu crede in varianta ca USL si ARD s-ar fi gandit totusi si la alte masuri, neplacute pentru populatie, dar care sa fie anuntate doar dupa alegeri, cum ar fi disponibilizari masive sau noi taieri de salarii.

"Nu, nu. In general, partidele fac programe de guvernare ca sa arate electoratului 'Uite, avem si noi ceva acolo'.

Uneori ele se fac serios, de exemplu in 2004, programul Aliantei D.A. Stiu pentru ca am participat si eu la redactarea lui. Sigur, dupa parerea mea, ei pot sa faca modelare si ea, ca proces, poate sa fie corecta, insa sa porneasca de la premise gresite, cum ar fi, de exemplu, sa se mearga pe un scenariu de crestere economica de 3%. Calculul poate fi foarte corect facut, dar premisa de la care pornesti sa fie falsa. Iar rezultatele vor oferi o imagine, o realitate falsa", a mai explicat fostul ministru al Privatizarii.

Constrangerea fiscala continua si la anul

Intrebat la ce crede ca trebuie sa ne asteptam, dupa alegeri, indiferent de cine castiga alegerile si ajunge la guvernare, Valentin Ionescu a apreciat ca urmeaza tot o perioada de constrangere fiscala.

"Dupa alegeri, va fi o perioada de constrangere fiscala cum am vazut si anul aceasta si in 2011. Nu inseamna neaparat ca vor creste impozitele si taxele, ci ca va fi o reducere de cheltuieli publice, chiar daca ei vin acum si spun 'Va dam si aia, va dam si aia!'.

O sa vina, de exemplu, la pensii sa le coreleze cu inflatia, atat, mai mult de atat nu au de unde sa scoata bani. Si, in rest, vor merge pe cheltuieli foarte stranse. Ce spun ei acum e poveste, dupa care va fi asa: 'Noi v-am promis ca o sa facem, dar nu am spus in ce an! Se va face in anul 3 de guvernare, in anul 4...Ce, am zis noi ca o sa facem de maine?'", ne-a explicat el.

Valentin Ionescu anticipeaza ca, odata instalat la putere, PSD va veni cu impozitarea averilor si, "treptat, treptat, va inlocui sistemul actual de impozitare de cota unica, cu un impozit progresiv, dar o va face treptat, nu o va face din primul an, ca nu are de unde sa scoata banii".

UE se va redresa. Ce facem cu investitiile straine? Dar cu returnarea imprumuturilor?

Pe de alta parte, intrebat cat de puternic va fi afectata in 2013 economia Romaniei de ceea ce se va intampla in Uniunea Europeana, acesta a explicat ca e dificil de anticipat, dar si-a exprimat convingerea ca Uniunea Europeana se va redresa din punct de vedere economic.

"Mi-e greu sa spun acum, dar noi suntem afectati cu precadere de exporturi si de investitii. Investitiile depind de noi, nu numai de europeni, dar exporturile depind numai de europeni. Astea sunt singurele, sa spunem, constrangeri externe pe care eu le vad, pentru ca situatia in Uniunea Europeana se va redresa. Asa cred eu, dar investitiile straine directe in Romania nu cred ca se vor imbunatati, daca statul roman nu va lua masuri in acest sens. Anul asta s-a vazut ce s-a intamplat, a fost cel mai prost an din ultimii 16-17 ani si anul care urmeaza nu va inregistra un salt.

Pe de alta parte, anul viitor va trebui sa facem fata unor plati la datoria publica si asta va fi o sarcina foarte grea pe buget, de aia am spus ca avem o constrangere fiscala mare. Trebuie sa dam bani si la FMI si la tot felul de imprumuturi pe care le-am contractat in anii anteriori. Asta este o mare apasare si, daca nu stim sa folosim fondurile europene care vin pe gratis, nu avem cum sa sustinem investitiile publice si atunci trebuie sa scoti bani de la buget. Dar bani de la buget nu vor fi, la fel cum nu au fost nici anul acesta, cand, ati vazut, s-au taiat investitiile", a conchis Valentin Ionescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#promisiuni economice partide 2012, #crestere pensii 2013, #programe electorale USL ARD , #alegeri parlamentare 2012