Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pericolul cel mare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:05
8600 citiri
Pericolul cel mare (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

De cand urmaresc eu campanii electorale, si nu sunt ani putini, o campanie mai neinspirata, mai palida, mai obosita decat aceea pe care o face ARD anul aceasta nu cred ca am vazut.

Alianta de dreapta pare impartita intre cei dispusi la blat cu orice pret si cu oricine si cei care sunt complet inhibati si lipsiti de speranta.

Vasile Blaga se ofera sa negocieze aliante cu oricine, in urma cu ceva vreme i se parea Dan Diaconesacu o varianta frecventabila, acum face cu ochiul liberalilor, chiar daca ei vor ramane sub conducerea lui Crin Antonescu.

Foarte probabil ca n-ar pune prea multe conditii nici PSD si i-ar gasi acceptabil si pe pe ciracii lui Gabriel Oprea. Si cand esti atat de dornic de imprietenire nu se face sa-ti ataci prietenii si sa te bati cu ei pe viata si pe moarte.

Multi primari democrat-liberali sunt atat de disperati ca nu vor mai vedea un ban dupa alegeri si au atat de putina incredere in sansele candidatilor aliantei de dreapta incat sustin candidatii USL, doar-doar nu vor fi uitati la impartelile postelectorale.

E adevarat ca democrat-liberalii vin dupa o guvernare cu o imagine mai proasta decat rezultatele ei. Totusi, daca facea o campanie viguroasa si agila, de tipul celor ale PD-ului, ARD nu putea visa la o victorie, dar putea spera la un scor bun, la dimnuarea decalajului dintre ea si USL, putea sa devina o opozitie puternica, cu sanse reale de a se relansa in urmatoarea perioada mizand pe propria reinventare si pe greselile USL, pe care sa le taxeze prompt si aplicat.

Ma tem ca nu va fi cazul. Ma tem ca ne indreptam catre o victorie zdrobitoare a USL din care liderilor ARD sa le ramana prada individuala din blaturile electorale.

Sa le fie de bine, nici nu cred ca merita mai mult! Nu de grija lor ar trebui sa plangem. Ar trebui sa plangem de grija noastra.

Daca USL va obtine o majoritate, asa cum o preconizeaza, in jur de doua treimi, chiar peste, ne-am afla intr-o situatie extrem de toxica pentru democratia romaneasca. Si ar fi la fel de toxica indiferent cum s-ar numi aceasta majoritate coplesitoare.

O dominatie similara a ARD sau a oricarei alte formatiuni de stanga sau de dreapta ar fi la fel de rea, mai ales intr-o tara cu o educatie democratica atat de precara.

Intr-o tara in care politicienii dovedesc de cate ori au ocazia cat de putin pretuiesc, dincolo de discurs, valorile democratice si ale statului de drept, o astfel de majoritate strivitoare poate provoca derapaje majore. Cand poti trece orice lege fara nicio opozitie, cand poti lua orice decizie fara sa fie nevoie de justificari si batalii, cand poti modifica pana si Constitutia dupa cum te taie capul si iti dicteaza interesul, inclusiv anihiland ultimul cenzor cu adevarat eficient, adica CCR, te afli intr-o pozitie de putere la limita dictaturii si tentatia de o trece este uriasa.

Esenta democratiei tine nu numai de majoritate, tine si de respectarea regulilor si de echilibrul intre puterile statului, intre fortele politice, intre institutii. Este un joc delicat de control reciproc, de blocare reciproca a exceselor. O astfel de majoritate uriasa, care anihileaza practic orice opozitie, blocheaza aceste mecanisme si, implicit, democratia.

Multi spun: nu va dura, dupa ce se vor vedea cu sacii in caruta, PSD si PNL vor incepe sa se lupte intre ele pentru suprematie. Alta belea, pentru ca vom intra din nou in criza politica, in instabilitate, din nou dezbaterea publica va fi acaparata de balacareala gratuita.

Ne indreptam mai degraba inconstienti spre un mare pericol pe care nu vom avea apoi mecanismele, intelepciunea si experienta sa il gestionam. Asta ar trebui sa ne sperie, nu faptul ca niste politiceni care inept, care blatist se pregatesc sa piarda alegerile. Si ar trebui sa ne sperie foarte tare.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#alegeri parlamentare 2012, #campanie alegeri parlamentare 2012, #aliante alegeri parlamentare 2012 , #alegeri parlamentare 2012