Presa externa, despre alegerile noastre: Steaua lui DD si "annus horribilis"

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 19:45
8388 citiri
Presa externa, despre alegerile noastre: Steaua lui DD si "annus horribilis"
Foto: Reuters

Alegerile parlamentare de duminica din Romania au captat atentia unora dintre cele mai importante institutii de presa din lume, care merg pe mana unei victorii a USL si a coalitiei aflate la guvernare, in frunte cu Victor Ponta. Pretul? O noua criza politica, in viziunea presei internationale.

Este de asteptat ca guvernarea de centru-stanga a Romaniei sa aiba parte de o victorie confortabila la alegerile parlamentare de duminica, insa rezultatele ar putea duce la o noua instabilitate politica, noteaza Financial Times.

Coabitare grea si furtunoasa intre Basescu si "combativul" Ponta

Presedintele Traian Basescu urmeaza sa nominalizeze premierul, insa a sugerat ca ar putea sa nu-l mai numeasca pe actualul sef al Guvernului - pe care Financial Times il numeste "Viktor Ponta" - chiar daca coalitia acestuia va obtine majoritatea parlamentara. Cei doi ar putea cu greu coabita pana la urmatoarele alegeri prezidentiale, programate pentru 2014, mai precizeaza sursa citata, care completeaza ca o asemenea coabitare ar fi furtunoasa, intre un presedinte cu vointa puternica si un "combativ natural" ca Ponta.

In plus, UE va monitoriza indeaproape alegerile de duminica si ce va urma dupa acestea, pentru a se asigura ca se va respecta Constitutia.

The Economist: Ponta a ciufulit penele politice de la Bucuresti

Victor Ponta s-a jucat cu Legea audiovizualului, inainte de alegerile parlamentare, ceea ce a pus Guvernul sau intr-o lumina proasta, scrie The Economist. Premierul roman "a ciufiulit penele politice" in Bucuresti, cu schimbarile aduse legislatiei audiovizualului, miscare criticata dur si de Camera Americana de Comert din Romania.

In plus, deciziile oportuniste ale lui Victor Ponta nu i-au adus prea multi prieteni in Parlamentul European, dar nici in randul investitorilor. Iar o gluma care circula prin Bucuresti spune ca Ponta isi scrie si isi rescrie in fiecare zi discursul de demisie.

Financial Times: Alegerile parlamentare din Romania - tot la fel?

Presedintele PDL Vasile Blaga afirma ca USL are 48 la suta in sondaje, iar ARD 23 la suta, iar daca cifrele electorale sunt corecte, unii politicieni, precum Monica Iacob Ridzi sau unii dintre membrii UDMR, s-ar putea orienta catre ARD.

The Voice of Russia trece in revista faptul ca sambata nu se mai face campanie pentru alegerile parlamentare, in timp ce sondajele arata ca USL, condusa de prim-ministrul Victor Ponta si de presedintele Senatului, Crin Antonescu, va obtine peste 60 la suta dintre mandate.

In acelasi timp, PDL, care il sustine pe presedintele Traian Basescu, nu se poate baza pe mai mult de 15 la suta dintre voturile care vor fi exprimate duminica.

"Au romanii de ales?"

Coalitia de guvernamant a Romaniei a construit o majoritate de sustinere, inainte de alegerile parlamentare din 9 decembrie, promitand sa intoarca masurile de austeritate ale precedentului Guvern si ascutind lupta dintre liderii tarii, scrie Bloomberg. Insa economistul William Jackson, de la Capital Economics Ltd din Londra, afirma ca "in mod obisnuit, promisiunile electorale nu se traduc in politici, pe masura ce toti promit inversul austeritatii".

In plus, Ponta s-ar putea folosi de opozitia populara fata de austeritate pentru a intensifica razboiul cu Traian Basescu, iar una dintre primele sale actiuni de dupa vot ar putea fi o noua suspendare a presedintelui, care "ar lovi rau credibilitatea Guvernului Romaniei". Totodata, se subliniaza faptul ca Romania a avut cei mai multi premieri de dupa 1990, din intreaga Uniune Europeana.

BBC, despre alegerile parlamentare: Scena e pregatita pentru spectacol

Deutsche Welle se intreaba daca romanii au intr-adevar de ales, amintind de "candidati dubiosi si promisiuni complet nerealiste", aceasta fiind situatia in Romania, in ajunul alegerilor parlamentare.

Sursa citata ii acorda atentie lui Gigi Becali "odata cioban", care a devenit unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, dupa caderea regimului lui Nicolae Ceausescu, dar si europarlamentar si patron al clubului de fotbal Steaua. In plus, Deutsche Welle aminteste si despre contrele in declaratii ale lui Traian Basescu si Victor Ponta, care "se injura reciproc cu pasiune in crestere", amintind si episodul cu "porcii".

Necunoscutele alegerilor: Diferenta cu care va castiga USL si numele premierului

Le Figaro titreaza "Victoria anuntata de Ponta si criza romaneasca", precizand ca intrebarea nu este daca va castiga Victor Ponta, ci care va fi amploarea victoriei USL. Alianta PSD-PNL-PC este numita "o echipa curioasa, intrata in razboi deschis vara trecuta, impotriva presedintelui Traian Basescu, dupa ce a incercat in zadar sa-l demita".

Cea de-a doua intrebare este legata de viitorul "acestei coabitari agitate", deoarece USL ii cere presedintelui sa il numeasca pe Victor Ponta premier, altfel amenintand cu o noua procedura de suspendare. Oricum, in Romania "aliantele se fac si se desfac de azi pe maine", iar multe combinatii sunt posibile. Prin urmare, criza politica are multe zile frumoase in fata.

In ce priveste campania electorala, aceasta a fost plictisitoare, iar PDL nu s-a deranjat sa se lupte prea mult, fiind aproape sigur de infrangere. Fara competitie, alegatorii au arbitrat un schimb de nume de animale, ca de obicei, intre presedinte si tenorii de la USL.

Dan Diaconescu - steaua in crestere a politicii romanesti

Le Monde ii dedica articolul despre alegeri "flamboaiantului" Dan Diaconescu - care isi afiseaza ambitiile politice -, facand un portret mai degraba sumbru si dezolant orasului Targu Jiu si locuitorilor sai.

Dan Diaconescu este caracterizat ironic drept "steaua in crestere" a politicii romanesti, aratandu-se optimist in acest peisaj, la volanul masinii sale - Rolls-Royce. Cu toate acestea, masina ar putea parea un OZN pe strazile orasului, fiind un pariu riscant de a afisa bogatia in fata unui electorat saracit si debusolat de criza economica. Alegerile parlamentare sunt doar "o incalzire" pentru Dan Diaconescu, care doreste sa candideze la prezidentiale in 2014.

Francezii ne comenteaza alegerile: Nu se vede iesirea din criza, premier nou cu scandal

Le Monde mai noteaza ca numerosi romani nu se mai regasesc in partidele traditionale ale esichierului politic, mentionand ca ARD invoca austeritatea in timpuri de criza, in timp ce USL este o alianta paradoxala intre socialisti si liberali, care n-are decat un singur program: demiterea presedintelui de centru-dreapta, Traian Basescu. Astfel, din ce in ce mai multi romani se pot reorienta catre cel care le poate oferi macar o plimbare cu Rolls-Royce-ul.

Tot patronul OTV este subiectul si pentru France 24, care noteaza ca USL ar trebui sa iasa victorioasa din alegerile de duminica, insa contextul socio-economic ar putea favoriza cresterea miscarii populiste a "fostului star de televiziune", Dan Diaconescu. Astfel, France 24 scrie ca miscarea populista a lui Diaconescu ar putea crea surpriza la alegerile legislative - singura.

"La o scara mai mica, sper sa fiu pentru Romania ce a fost Ataturk pentru Turcia sau Gandhi pentru India, daca nu cer prea mult", a afirmat patronul OTV.

AFP subliniaza ca USL pare sigura de victorie la alegerile parlamentare, intr-o tara obosita de austeritate si de o criza politica ce a provocat anxietate la Bruxelles si la Washington.

Cu toate acestea, victoria USL risca totusi sa nu puna capat turbulentelor politice, care agita unul dintre cele mai noi state membre ale Uniunii Europene, deoarece coalitia va trebui sa coabiteze cu rivalul sau, presedintele Traian Basescu, pana in 2014.

Anul 2012 - "Annus horribilis" al politicii romanesti

Le Point titreaza ca coalitia aflata la putere in Romania este sigura de victoria la alegerile parlamentare, citand AFP, in timp ce Il Sole 24 ore noteaza ca "Romania, litigioasa ca Italia, merge duminica la vot, dupa un an 2012 turbulent".

Anul 2012 este numit "annus horribilis" al politicii romanesti, in care "s-au intamplat de toate" in Romania. Sursa citata remarca faptul ca Italia este al doilea partener comercial al Romaniei, dupa Germania, dar si ca romanii reprezinta cea mai numeroasa comunitate de straini din Italia, cu circa un milion de persoane.

Radio Vaticano subliniaza ca romanii merg la vot dupa un an de instabilitate politica, marcat de schimbari de guverne, masuri de austeritate, tentative de demitere a presedintelui si proteste in Piata Universitatii.

Liberation: Romanii vor vota mai degraba impotriva unui candidat decat pentru unul dintre ei

Nu in ultimul rand, Liberation titreaza "In Romania, austeritatea ca anatema de campanie", anticipand ca duelul dintre presedinte si prim-ministru de dupa alegerile parlamentare de duminica ii lasa pe romani in "foame de solutii la criza".

Cotidianul francez numeste campania electorala "ursuza", in urma careia multi romani vor sa voteze mai degraba impotriva unui candidat decat pentru unul dintre acestia. In plus, mai trebuie spus si ca partidele nu s-au deranjat sa-si prezinte proiecte atractive.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#presa externa alegeri parlamentare Romania, #presa franceza alegeri parlamentare Romania, #Financial Times alegeri parlamentare Romania, #Le Figaro alegeri Romania, #AFP alegeri Romania, #Victor Ponta criza politica Romania , #alegeri parlamentare 2012
Comentarii
Poza Ponta Mahmoud Ahmadinejad
Ponta Mahmoud Ahmadinejad
rank 4
Ponta este un mare jucător de alba-neagra. Străinii nu prea știu,