Promovare electorala "pe bani" la posturile private radio-TV

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 20:48
2117 citiri
Promovare electorala "pe bani" la posturile private radio-TV
Foto: Arhiva

Candidatii la alegerile parlamentare se vor putea exprima, contra cost, in emisiunile de promovare electorala si in spoturile electorale difuzate de televiziunile si radiourile private, dar vor avea acces gratuit la posturile publice, potrivit unei Decizii adoptate de CNA, in sedinta de joi.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a adoptat joi, cu unanimitate de voturi, Decizia privind principii si reguli de desfasurare a campaniei pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.

CNA a adoptat aceasta Decizie dupa mai multe sedinte in care a discutat textul acesteia cu reprezentantii principalilor radiodifuzori, cu George Chirita, directorul executiv al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), si cu reprezentantii ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei.

Decizia a fost elaborata de CNA avand in vedere dispozitiile Legii nr. 35 din 13 martie 2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului - in special capitolul 7 din aceasta lege referitor la campania electorala - si cele ale Hotararii Guvernului nr. 890/2012 privind stabilirea programului calendaristic din cuprinsul perioadei electorale.

Potrivit lui Rasvan Popescu, presedintele CNA, decizia va intra in vigoare la data publicarii ei in Monitorul Oficial. "Speram ca acest lucru sa se intample cat mai repede", a spus Popescu, dupa adoptarea deciziei.

Potrivit documentului, campania electorala la posturile de radio si de televiziune, publice si private, inclusiv de televiziune prin cablu, incepe pe 9 noiembrie, ora 0.00, si se incheie in ziua de 8 decembrie, ora 7.00.

Acces gratuit la posturile publice

Accesul candidatilor la posturile publice de televiziune si radio este gratuit, iar repartizarea timpilor de antena se face potrivit Legii electorale.

"La posturile private (de televiziune si radio, n.r.), candidatii au acces contra cost, conform Legii electorale, in emisiunile de promovare electorala, in care-si prezinta programul si activitatile de campanie. De asemenea, candidatii se pot face cunoscuti si prin spoturi electorale. In privinta dezbaterilor electorale insa - si apreciem ca acestea vor fi emisiunile cele mai numeroase -, accesul candidatilor si reprezentantilor partidelor este gratuit, in conditii de echitate, echilibru si corectitudine", a explicat Rasvan Popescu, dupa adoptarea deciziei.

Potrivit lui Popescu, in emisiunile de stiri, prezentarea activitatilor de campanie revine exclusiv posturilor TV si radio, "asigurandu-se astfel independenta lor editoriala si informarea obiectiva a publicului".

"Cred ca am ajuns astfel la un echilibru intre dreptul candidatului de a-si face cunoscute proiectele si libertatea editoriala a posturilor de televiziune si radio. Pentru a asigura o dezbatere autentica, decizia stabileste si un set minim de reguli editoriale deja cunoscute si aplicate de posturi in campaniile precedente", a mai spus Rasvan Popescu.

Totodata, decizia mai prevede ca, pentru reflectarea desfasurarii campaniei electorale si a activitatilor de propaganda electorala, radiodifuzorii pot realiza si difuza numai urmatoarele tipuri de emisiuni: "de promovare electorala" si "de dezbatere electorala".

In emisiunile de promovare electorala, candidatii (si reprezentantii lor) isi promoveaza propria candidatura, programele politice si activitatile de campanie electorala. In situatia transmiterii in direct a unor activitati de campanie, acestea se vor incadra in timpii de antena acordati fiecarui competitor electoral. Emisiunile de promovare electorala trebuie sa fie marcate pe toata durata desfasurarii lor cu sintagma "publicitate electorala".

In emisiunile de dezbatere electorala - in care radiodifuzorii pun in discutie programele electorale si temele de interes public legate de campania electorala, cu participarea candidatilor sau a reprezentantilor declarati ai competitorilor electorali - accesul candidatilor si al reprezentantilor lor este gratuit. Aceste emisiuni vor fi marcate cu sintagma "dezbatere electorala".

Totodata, posturile de televiziune si radio trebuie sa asigure "o distinctie clara" intre emisiunile de dezbatere si cele de promovare electorala, prin format si prezentator. Radiodifuzorii sunt obligati sa precizeze calitatea in care se exprima persoanele invitate in emisiuni, cum ar fi cea de candidat, sustinator sau reprezentant al candidatului.

Potrivit deciziei, posturile de radio si de televiziune private, inclusiv de televiziune prin cablu, care vor reflecta campania electorala au obligatia sa comunice CNA implicarea lor in campanie, lista emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum si intervalele de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, pana cel mai tarziu in 8 noiembrie.

Pe de alta parte, tarifele pe emisiune si pe unitate de timp ale fiecarui post privat de radio si de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, vor fi facute publice si vor fi aceleasi pentru toti competitorii, se precizeaza in Decizia CNA.

"Bugetele sunt atat de mici, incat campania va fi gratuita"

In sedinta CNA de joi, insa, Roxana Niculescu, directorul de programe al televiziunii Romania TV, a spus ca "viata bate legea". Ea a precizat ca toate partidele mari discuta cu radiodifuzorii prin intermediul unor agentii de publicitate. "Bugetele sunt atat de mici pentru promovarea pe TV, incat campania va fi gratuita", a spus Roxana Niculescu.

Pe de alta parte, Decizia CNA mai prevede ca, in perioada campaniei electorale, radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni realizate sau moderate de candidati si de reprezentanti ai competitorilor electorali. Totodata, emisiunile informative se supun obligatiei de obiectivitate, echitate si de informare corecta a publicului.

De asemenea, potrivit Deciziei CNA, radiodifuzorii privati pot difuza spoturi publicitare electorale numai in cadrul emisiunilor de promovare electorala si de dezbateri electorale. Pentru difuzarea spoturilor publicitare electorale, radiodifuzorii privati sunt obligati sa asigure candidatilor si competitorilor electorali conditii egale de acces si de tarifare pe unitatea de timp. Spoturile publicitare electorale nu pot avea o durata mai mare de 30 de secunde si trebuie sa fie asumate in mod explicit de catre candidatii si competitorii electorali. Spoturile publicitare electorale se difuzeaza in calupuri separate si marcate ca atare.

Decizia mai prevede ca incepand cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada.

Acelasi document mai spune ca incepand cu 24 de ore inainte de inceperea votarii sunt interzise: difuzarea de spoturi de publicitate electorala; invitarea sau prezentarea candidatilor si/sau a reprezentantilor competitorilor electorali in emisiunile si programele posturilor de radio si de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu; comentarii privind desfasurarea campaniei, precum si cele privind competitorii electorali.

De asemenea, in ziua votarii sunt interzise si prezentarea de sondaje realizate la iesirea de la urne, inainte de inchiderea procesului de vot; comentarii referitoare la competitorii electorali; indemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali.

Nerespectarea prevederilor Deciziei CNA se va sanctiona potrivit dispozitiilor Legii audiovizualului si ale Legii numarul 35/2008.

Alegerile parlamentare se vor desfasura pe 9 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CNA reguli campanie electorala, #campanii electorale bani , #alegeri parlamentare 2012