Prostii in loc de campanie serioasa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 14:04
8443 citiri
Prostii in loc de campanie serioasa (Opinii)

La finalul adunarii de lansare a candidatilor USL la Targu Mures, in prezenta lui Crin Antonescu si Victor Ponta, s-a cantat in aplauzele salii "Treceti batalioane Romane Carpatii!".

Este fara indoiala unul dintre cele mai frumoase si mai emotionante cantece din istoria Romaniei, cu trimitere directa la unul dinte cele mai eroice si glorioase momente din istoria noastra. Dar alegerea lui ca final al unei reuniuni electorale in mijlocul Transilvaniei este mai mult decat o inadecvare politica, este o provocare gratuita.

Nimeni nu pune in discutie in mod serios chestiunea integritatii teritoriale a Romaniei, nici la Targu Mures, nici la Budapesta. Orice om lucid isi da seama ca in context UE si NATO, orice rediscutare teritoriala a Europei este tabu, mai ales intre doua tari membre ale acestor organizatii.

Isi imagineaza cineva ca la Bruxelles ar avea vreodata trecere o eventuala solicitare a Ungariei de alipire a Transilvaniei? Ca sa creeze un precedent mai exploziv decat trinitrotoluenul? Risca cineva ca imediat extremistii din Germania si Franta, spre exemplu, sa-si aduca aminte ce au de impartit la randul lor?

Si totusi, USL apasa aceasta pedala nationalista pana foarte aproape de podea, ajungand sa-si marcheze mitingurile electorale cu cantece care fac trimitere directa la un razboi in care Romania si Ungaria s-au aflat pe pozitii adverse. Eu inteleg ca USL face orice si inventeaza orice ca sa distraga atentia de la adevaratele teme de campanie, cele economice, pentru care nu are raspunsuri.

Dar a impinge limita atat de departe, a te scufunda intr-un astfel de discurs ultranationalist agresiv, de parca nu am fi in plin razboi cu criza economica, ci cu Ungaria, mi se pare un tembelim de interes chiar pentru studiul unui medic psihiatru. Si asta cu atat mult cu cat nu discutam despre o formatiune extremista cu acte in regula, precum Romania Mare, ci despre doua partide care se pretind moderne, europene si frecventabile.

Dar nici Opozitia nu este scutita de inadecvari, e drept, intr-un alt registru, mai degraba periculoase pentru alianta de dreapta , decat pentru Romania. La lansarea candidatilor ARD, Mihail Neamtu a simtit nevoia sa recite dintr-o celebra poezie a lui Radu Gyr, poet legionar. "Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!" este poezeie spendida, cu o mare incarcatura emotionala, si ar trebui studiata in scoli ca o capodopera.

Ea a fost scrisa in timpul comunismului si, considerata manifest anticomunist, i-a adus lui Radu Gyr condamnarea la moarte. Istoria literaturii nu are voie sa tina cont de apartenenta politca a unui autor. Ea apreciaza opera si lumea intreaga este plina de capodopere, recunoscute ca atare, ale unor mari personalitati care au facut in viata alegeri politice proaste.

Doar ca Mihail Neamtu nu a recitat poezia lui Radu Gyr la o adunare de literati. Si nici intr-un spectacol. A facut-o intr-o adunare eminamente politica. Domnia sa personal si partidul Noua Republica au fost de la inceput acuzati, in mod aberant in opinia mea, ca ar fi de extrema dreapta, cu nostalgii legionare.

A fost o incercare de anatemizare din fasa, (inclusiv din partea PDL, chiar daca nu fatis) a unui nou partid care putea deveni la un moment dat periculos, anatemizare foarte asemanatoare cu aceea aplicata de Ion Iliescu demonstrantilor din 13 iunie. Cand ai de luptat cu aceasta stampila, cand ai de combatut aceasta manipulare, nu reciti in adunari politice de maxima importanta si vizibilitate o poezie scrisa de un legionar. Nu faci decat sa relansezi suspiciunile si sa distragi atentia de la fondul mesajului pe care ar fi trebuit sa-l transmiti.

Este adevarat ca sunt si romani care pot face diferenta intre poet si opera, intre convingerile politice ale unui om si valoarea unei creatii, dar ei sunt, ma tem, destul de putini si cu ei nu castigi alegerile. Marea majoritate este usor manipulabila prin intermediul unor clisee bine fixate de educatia comunista inclusiv in privinta legionarismului si a simpatizantilor acestei controversate miscari din istoria Romaniei.

Este cel mai adesea eludat faptul ca la inceputurile ei, inainte de a o lua razna in fanatism si violenta, ideile legionare au atras foarte multi tineri intelectuali de marca adusi la disperare de calitatea jalnica a clasei politice din momentul respectiv si inspaimantati de bolsevismul care se profila amenitator din est. Dar ca sa educi oamenii, trebuie mai intai sa-ti castigi credibilitatea.

Face si aceasta parte din derapajele exaltate ale lui Mihail Neamtu, care se isi bruiaza singur mesajul si imaginea. Ceea ce as astepta eu de la un politician si o formatiune tanara, care se doresc scantei de revigoare a unei drepte obosite si plicticoase, ar fi un mesaj aplicat si lucid, in primul rand economic. ARD nu va guverna cu poezii, indiferent de cine sunt ele scrise, iar marile incercari ale Romaniei nu sunt cele culturale.

Daca o tinem tot asa, si nu am motive prea mari sa sper la vreo revenire la temele importante despre care politicenii habar nu au ce sa spuna de fpat, campania aceasta va fi fost absolut degeaba.

Citeste si:
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...