Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Revista Presei: PDL joaca alba-neagra cu alegerile din 2012

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 08:28
2516 citiri
Revista Presei: PDL joaca alba-neagra cu alegerile din 2012
Foto: Puterea

Proiectul de lege propus de Ministerul de Interne, prin care alegerile pentru autoritatile administratiei locale sa se desfasoare simultan cu cele pentru Camera Deputatilor si Senat, a stranit o serie de reactii in randurile clase politice.

Astfel, in timp ce guvernantii mizeaza pe reducerea cheltuielilor, cei din Opozitie infiereaza strategiile electorale murdare ale pedelistilor, scrie presa centrala de luni.

"PDL joaca alba-neagra cu alegerile din 2012", apreciaza Romania Libera, subliniind ca data viitoarelor alegeri ar urma sa fie stabilita de Guvern. Sub avalansa criticilor din partea partidelor din Opozitie, liderii de la Putere, in frunte cu Emil Boc, au replicat ca "Proiectul MAI privind comasarea alegerilor va fi discutat in coalitie", adauga si Evenimentul Zilei.

"Comasarea alegerilor incaiera partidele" - scriu jurnalistii de la Puterea - dupa ce pesedistii au amenintat ca nu vor accepta comasarea alegerilor decat daca este vorba de o devansare a parlamentarelor, adica alegerile sa aiba loc in luna iunie.

Totodata, conducerea PNL a declarat ca ia in calcul "masuri mai radicale" decat o contestare la Curtea Constitutionala, una dintre solutii fiind ca "USL se retrage din Parlament in cazul adoptarii proiectului legii comasarii alegerilor", a afirmat liderul liberal, citat de Jurnalul National.

Romania Libera: PDL joaca alba-neagra cu alegerile din 2012

Eforturile pedelistilor de a convinge electoratul ca ei lupta pentru a transpune in realitate rezultatele referendumului din 2009 au fost spulberate de proiectul initiat de Traian Igas.

Astel, propunerile venite de la MAI ar putea fi pe placul partidelor din coalitie, dar nu au nici o legatura cu ce a cerut PDL, scrie Romania Libera.

Motivatia ministerului pentru comasare este aceea ca vom avea o infrastructura electorala comuna si astfel costurile se vor injumatati, ajungand la doar 22 milioane de euro.

Evenimentul Zilei: Emil Boc: Proiectul MAI privind comasarea alegerilor va fi discutat in coalitie

Premierul Emil Boc s-a dezis imediat de proiectul subordonatului sau.

"Este un proiect tehnic propus spre dezbatere publica si care comporta multiple modificari. Iar daca va fi sustinut de coalitie, va fi promovat, daca nu, nu", a declarat Emil Boc, citat de Evenimentul Zilei.

De asemenea, seful Guvernului a facut un apel public la liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta sa sustina revizuirea Constitutiei pentru a trece la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

"Este o tema care se afla acum pe agenda Parlamentului, iar liderii Opozitiei, daca au responsabilitate politica, trebuie sa vina acum si sa sustina revizuirea Constitutiei, care se poate face numai cu doua treimi. Ii asigur ca PDL sustine Parlamentul unicameral, iar daca si ei vor vota, se ajunge la majoritatea de doua treimi necesara", a mai spus premierul.

Emil Boc nu a explicat insa de ce MAI a venit acum cu un proiect care nu respecta nici macar ceea ce au convenit, in urma cu mai putin de o luna, reprezentantii PDL, UDMR si UNPR: consensul de la mijlocul lunii noiembrie, cand liderii coalitiei au decis asupra comasarii alegerilor, reducerii numarului de parlamentari si modificarilor aduse sistemului de vot.

Puterea: Comasarea alegerilor incaiera partidele

Avalansa de critici din partea Opozitiei a venit imediat dupa propunerea initiata de ministerul condus de Traian Igas.

Adrian Nastase a criticat MAI pentru propunere si a acuzat PDL de "blocarea dreptului cetatenilor de a-si exprima opinia cu privire la dreptul de guvernare", noteaza Puterea.

"MAI propune luarea in calcul a unor criterii diferite pentru alegerile locale si pentru cele generale, desi tot procesul electoral ar urma sa se organizeze in aceeasi zi. Astfel, proiectul propus de MAI mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.

Asta desi, in mod logic, alegerile locale ar fi inaintea celor parlamentare. In conditiile in care Legea de desfasurare a alegerilor locale specifica foarte clar conditiile pentru prelungirea mandatelor alesilor locali, acestea nefiind indeplinite in momentul de fata, dar totusi se vine cu propunerea de comasare, orice va deveni posibil", apreciaza fostul premier.

Jurnalul National: Crin Antonescu: "USL se retrage din Parlament in cazul adoptarii proiectului legii comasarii alegerilor"

Ceva mai transant a fost liderul PNL Crin Antonescu, declarand ca daca propunerea legislativa va trece de Parlament, Opozitia isi va retrage senatorii si deputatii din Parlament.

"Oameni de foarte buna credinta au spus ca vor un gest mai radical, daca nu avem garantia ca alegerile sunt corecte sau daca trece comasarea alegerilor, sa ne retragem din Parlament. E o solutie pe care o examinam cu foarte mare seriozitate. De ce? Pentru ca retragerea din Parlament a Opozitiei, in mod normal, suntem aproape jumatate din Parlament, retragerea in bloc a Opozitiei din Parlament inseamna oriunde alegeri anticipate.

Si atunci, in felul asta rezolvam si chestiunea comasarii si oricum facem un lucru de care Romania are nevoie de multa vreme, alegeri anticipate, un Parlament care sa exprime vointa actualizata si corecta a natiunii si un guvern care sa fie reprezentantul acestei noi majoritati, un guvern cu legitimitate", a declarat Crin Antonescu, citat de Jurnalul National.

In final, co-presedintele USL a aratat ca, desi Uniunea se gandeste serios la retragerea din Parlament, se teme ca acest gest nu va avea efectul dorit daca societatea nu-i va fi alaturi.

D.R.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#comasare alegeri palamentare MAI, #proiect MAI Igas comasare, #comsare alegeri 2012 Boc , #alegeri parlamentare 2012