Romanii nu stiu cine candideaza in colegiul lor - sondaj IRES

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 17:11
2656 citiri
Romanii nu stiu cine candideaza in colegiul lor - sondaj IRES

In plina campanie electorala, mai putin de jumatate dintre alegatorii romani stiu cine candideaza pentru functia de deputat sau senator in colegiul de care apartin.

Datele din cel mai recent sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), prezentate intr-un comunicat remis Ziare.com, marti, arata ca, la mijlocul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, foarte multi cetateni romani sunt indecisi in ceea ce priveste votul pe care il vor acorda la alegerile din 9 decembrie.

Patru din zece romani sunt nehotarati in privinta votului pe care il vor acorda, 37% dintre romani s-au hotarat care este candidatul pe care il vor alege, 39% spun ca nu stiu cu cine vor vota, 19% au o idee, dar optiunea lor nu este definitiva, iar 5% dintre respondenti sustin ca nu vor merge la vot.

Cu toate ca cei mai multi sunt nehotarati, 44% dintre cei intervievati sustin ca aceasta campanie nu ii va convinge sa isi schimbe optiunea. 33% spun ca sunt sanse mici sa isi schimbe preferintele, iar 19% ca sunt sanse mari sa se lase influentati de oferta electorala.

Pentru Camera Deputatilor, 28% dintre respondenti au declarat ca vor vota acelasi candidat din 2008, 18% ca si-au schimbat optiunea, 11% ca nu mai pot vota aceeasi persoana pentru ca nu mai candideaza, iar 16% ca nu au votat atunci sau nu voteaza acum. 25% au raspuns "Nu stiu".

In ceea ce priveste alegerile pentru Senat, 25% dintre cei chestionati nu-si schimba optiunea fata de 2008, 21% vor vota altfel decat in urma cu patru ani, 11% nu pot vota ca in 2008 pentru ca acel candidat nu mai participa la alegeri, 15% nu au mers la vot atunci sau nu vor merge acum, in vreme ce 24% nu stiu cum vor proceda.

Cele mai importante criterii indicate de votanti pentru alegerea unui politician sunt, conform sondajului IRES, corectitudinea/cinstea candidatului pentru 19% dintre cei chestionati, partidul din care acesta face parte conteaza pentru 10% dintre ei, activitatea anterioara este relevanta doar pentru 8% dintre ei, iar promisiunile politicianului sunt importante pentru 7% dintre cei chestionati.

Aproape jumatate dintre cetatenii dintr-un colegiu nu stiu cum arata senatorul care ii reprezinta, iar 36% nu au vazut niciodata cum arata deputatii care ii reprezinta.

In ceea ce priveste promovarea candidatilor, televiziunea este mediul predominant in care parlamentarii au fost remarcati de electorat. Doar un roman din cinci isi aminteste promisiunile senatorului, iar unul din trei si le aminteste pe cele facute de deputat in urma cu patru ani.

16% dintre cei intervievati stiu care este meseria de baza a senatorului din colegiul din care fac parte si 20% o cunosc pe cea a deputatului. 7% dintre cei intervievati sustin ca au primit obiecte sau atentii din partea deputatului aflat in functie, in timp ce doar trei procente dintre acestia sustin ca au primit astfel de lucruri din partea senatorului.

37% cred ca senatorul care ii reprezinta e mai degraba cinstit, 36% declara acelasi

lucru despre deputat.

Numarul celor care cunosc diverse informatii despre familia parlamentarilor, despre afacerile lor, despre locul in care pot sa gaseasca biroul lor parlamentar, este foarte mic.

Sondajul a fost realizat in perioada 21 - 22 noiembrie, pe un esantion de 1.397 de persoane si are o marja de eroare de plus minus 2,67%.

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri parlamentare 2012 sondaj IRES, #candidati alegeri sondaj IRES , #alegeri parlamentare 2012