Sociolog: Campania din acest an, mai plictisitoare decat cele din '96, 2000 si 2004

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 08:14
3294 citiri
Sociolog: Campania din acest an, mai plictisitoare decat cele din '96, 2000 si 2004
Foto: Arhiva

Sociologul Barbu Mateescu considera ca actuala campanie electorala este departe de a avea intensitatea care se anunta in urma tensiunilor aparute in timpul referendumului privind demiterea presedintelui Basescu. De altfel, el crede ca pana si declaratiile lui Traian Basescu au un impact minor asupra electoratului.

Barbu Mateescu sustine ca modul in care isi deruleaza campania cele doua blocuri politice, USL si ARD, nu are prea multe elemente surprinzatoare.

"USL a guvernat in ultimele sase luni si nu poate veni cu mesaj de opozitie, 'votati schimbarea'. ARD s-a format foarte tarziu si din acest motiv stangaciile au fost evidente. In plus, pentru foarte multi romani, ARD=PDL, ceea ce reprezinta o dificultate considerabila.

Abia in ultimele zile au aparut cateva initiative de marketing mai inteligente. De fapt, ambii competitori isi concentreaza resursele pe mobilizarea votantilor din zonele in care au edili, in special in rural si in orasele mici.

Prin comparatie cu campaniile din 1996, 2000 sau 2004, campania electorala din acest an este terna. Ca si in 2008, lupta adevarata nu se duce la nivelul mass-media nationale, ci in teritoriu. Si nu peste tot", a declarat Barbu Mateescu pentru Ziare.com.

Sociologul a identificat si principalele atuuri si defecte ale campaniilor electorale pe care le sustin USL si ARD.

"USL are putine mesaje foarte percutante, dar si le promoveaza bine. Marea lor problema este mobilizarea electoratului potential: oameni care, daca ii intrebi, spun ca ar vota USL, nefiind insa un lucru cert ca vor si veni la vot. Victor Ponta, pentru ca este prim-ministru, si politicienii cu reputatie locala joaca rolul esential in motivarea acestui electorat. Pleiada de primari PDL care au anuntat ca sustin candidati ai USL arata ca USL incearca sa-si extinda scorul, nemultumindu-se cu a astepta alegerile cu un zambet pe fata.

Din punctul meu de vedere, ARD inca nu a gasit vocea de impact national cu care sa convinga electoratul anti-Basescu. Unii candidati ARD trebuie sa atraga votanti aditionali prin mesajele proprii, care deseori sunt de stanga. Altii au abandonat deja lupta, constientizand - uneori corect, alteori gresit - ca nu mai au nicio sansa.

Situatia este deci complicata, dar lipsa de alternative majore la USL va duce barcuta ARD la liman. Soarta CDR 2000 nu se va repeta", a adaugat Mateescu.

In ce priveste iesirile tot mai frecvente ale lui Traian Basescu, Barbu Mateescu crede ca acestea vor avea un impact foarte mic asupra optiunilor electoratului.

"Imaginea lui Traian Basescu este foarte bine definita pentru toata lumea. Cu votantii USL nu poate comunica. Ar fi putut cel mult sa-i insulte, mobilizandu-i si mai mult, o gafa pe care evident nu a facut-o.

Sustinatorii presedintelui fiind, in vasta lor majoritate, votanti ARD si inca oameni hotarati sa isi exprime votul, singurul efect pe care Traian Basescu putea sa-l aiba asupra lor era sa ii demobilizeze. Evident acest lucru nu s-a intamplat.

De ani de zile declaratiile presedintelui au un impact minor in sondaje. Populatia este polarizata - aproape orice ar spune Traian Basescu este interpretat conform unor 'naratiuni' bine internalizate", a punctat sociologul.

Barbu Mateescu a absolvit University of Pennsylvania (SUA) in 2005, dupa care revenit in Romania, unde se ocupa de consultanta politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Barbu Mateescu campanie USL, #Barbu Mateescu campanie ARD, #Barbu Mateescu Traian basescu , #alegeri parlamentare 2012