Teodor Maries: Ne vom bate pentru Legea lustratiei si vom reusi - Interviu

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 14:36
4208 citiri
Teodor Maries: Ne vom bate pentru Legea lustratiei si vom reusi - Interviu

Teodor Maries, candidatul Aliantei Romania Dreapta din partea Partidului Forta Civica pentru Colegiul 1 Senat Timisoara, sustine, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca Romania e lovita de un tsunami de nedreptati, iar la baza lor sta Ion Iliescu, cel care a preluat puterea in 1989.

Liderul Asociatiei 21 decembrie spune ca, daca va ajunge in Parlament, se va lupta pentru adoptarea Legii Lustratiei, care i-ar scoate din viata politica pe fostii activisti comunisti de varf, precum si pe cei care au facut politie politica.

El a promis si ca se va bate si din Parlament pentru drepturile revolutionarilor, considerand ca e inacceptabil ca acestia sa primeasca indemnizatii mai mici decat pensiile activistilor si securistilor.

Maries, care a facut in mai multe randuri greva foamei, nu a "promis" ca va recurge la aceasta metoda daca va ajunge in Parlament, rezumandu-se sa spuna doar ca va fi "raspicat" pentru atingerea obiectivelor sale.

Citeste interviul acordat Ziare.com de Teodor Maries:

In cazul in care veti reusi sa deveniti senator din partea ARD, care sunt principalele proiecte de lege pe care le veti propune?

Dupa atenta analizare a nazuintelor timisorenilor, s-au cristalizat trei capitole politice pentru care voi pleda in Parlament: descentralizarea fiscala (celor mai harnici dintre romani trebuie sa le revina si ponderea bugetara!); anticoruptia (sa clarificam o data conditiile in care s-au desfasurat o sumedenie de "retrocedari", care nu au dat nicidecum satisfactie vechilor, autenticilor proprietari!); conceptul european al regionalizarii (aplicabil de urgenta, daca dorim − si dorim! − sa functionam si noi precum restul "familiei" la care am aderat in 2007).

Ce buget de campanie aveti? Din cate se stie, nu detineti case, masini sau bunuri.

Este greu de facut o estimare. Ma bizui pe sprijinul prietenilor mei politici din partidul Forta Civica si, nu in ultimul rand, pe contributiile sustinatorilor cauzei noastre politice. Comparand bugetul meu cu al foarte multor candidati, pot sa va spun cu precizie ca este modest. La incheierea campaniei electorale vom prezenta situatia exacta a cheltuielilor facute, de buna seama, cu multa chibzuinta.

Mai e vreo sansa sa se adopte Legea Lustratiei?

Curatenia este intotdeauna binevenita, iar necesitatea ei caracterizeaza orice natiune civilizata. Din pacate, la noi, mai salasluiesc inca in viata politica si chiar si in aparatul de stat "relicvele" regimului alungat in decembrie 1989. Legea a fost votata pana acum de 2 ori, ultima data in sesiunea din iarna a Camerei Deputatilor si doar o eroare terminologica a stopat cursul intrarii ei in vigoare. In viitoarea legislatura ne vom bate pentru lustratie. Si vom reusi! Ne sprijina istoria...

Ce va propuneti sa schimbati pentru revolutionari?

Raman in continuare presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989". Din aceasta pozitie am obligatia sa ma angajez − si ca om politic! − pentru promovarea si implinirea tuturor nazuintelor colegilor mei revolutionari. Printre acestea, si stabilirea definitiva a unei legi care sa imbunatateasca substantial stipulatiile actualei Legi 341.

Spre exemplu, doua repere: 1. Indemnizatiile revolutionarilor nu trebuie sa fie nici macar cu un banut mai mici decat pensiile recompensatorii ale acelora care au compus regimul criminal comunist: activistii P.C.R, securistii, militienii, magistratii si chiar ofiterii Armatei care au tras in decembrie 1989 in luptatorii anticomunisti; 2. Sprijinul material acordat copiilor de eroi martiri cazuti la Revolutie sa nu se opreasca la varsta de 26 de ani.

In cazul in care veti reusi sa ajungeti senator, iar proiectele dvs. de lege vor fi respinse chiar de propriul partid, veti protesta intrand in greva foamei, asa cum ati facut-o ca lider al unei organizatii de revolutionari?

Imi propuneti o situatie pur ipotetica. Forta Civica este un partid al consensului deplin, in care obiectivele programatice ale formatiunii raspund angajamentului tuturor membrilor. Daca, insa, parlamentar fiind, ma voi lovi de opacitatea componentilor altor formatiuni politice, atunci voi recurge si la modalitati mai raspicate. Sa-i clarific, sa-i lamuresc...

Care sunt principalele probleme cu care se confrunta romanii? Putem vorbi de vinovati pentru aceasta stare de lucruri?

La 23 de ani de la Revolutie, romanii sunt loviti in continuare de adevarate tsunami de nedreptati. Nedreptati sociale, nedreptati juridice, nedreptati politice... Principalul vinovat − si sa nu ma credeti a fi un inversunat incorigibil − este Ion Iliescu.

Ceilalti, toti, au fost complicii acestuia. Prima, imensa vinovatie, a fost incurajarea comunistilor sa treaca si peste cadavre si sa profite rapace de descatusarea dintr-un regim ermetizat decenii de-a randul tot de ei. S-a ajuns acum la incruntare. La 9 decembrie, poate vom zambi din nou...

Credeti ca puteti schimba sistemul din interior?

Daca nu m-as fi implicat si in politica activa, institutionalizata, as fi avut mustrari de constiinta toata viata considerand ca nu am facut tot ce este omeneste posibil pentru a implini idealurile martirilor din decembrie '89.

Lupt de o viata prin multiple forme. O voi face si din Parlament, imediat ce voi ajunge acolo!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Teodor Maries Forta Civica, #Teodor Maries legea lustratiei, #candidati ARD alegeri parlamentare, #Maries Iliescu Revolutie , #alegeri parlamentare 2012