Ziare.com

Tomac: Antonescu, profilul omului cu dispret fata de propriul popor - Interviu

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 07:31

   

Tomac: Antonescu, profilul omului cu dispret fata de propriul popor - Interviu
Eugen Tomac, candidat din partea Aliantei Romania Dreapta pentru un loc de deputat in Colegiul 2 Diaspora, vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre prioritatile sale. El sustine ca principala sa preocupare o reprezinta romanii de pretutindeni si sustine ca va milita pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova.

Consilierul prezidential pentru Romanii de Pretutindeni a reluat ideea potrivit careia liderul Partidului National Liberal, Crin Antonescu, trebuie sa mearga intr-un stagiu politic la Tiraspol, Transnistria.

Eugen Tomac este de parere ca votul prin corespondenta este o buna cale pentru ca vocea romanilor de peste hotare sa se faca auzita. El sustine ca, astfel, clasa politica de la Bucuresti, care ia decizii in numele acestor cetateni, are obligatia sa nu ii mai ignore:

"Cetatenii romani au, potrivit Constitutiei, aceleasi drepturi, indiferent de locul unde se afla, iar dreptul la vot este unul esential. Obligatia clasei politice este sa nu mai ignore o realitate: peste hotare locuiesc peste 3 milioane de cetateni romani. Nici 5% dintre acestia nu participa la procesul electoral, desi Parlamentul si Executivul de la Bucuresti iau decizii si in numele lor."

Tomac a catalogat drept ipocrita promisiunea pe care candidatul Uniunii Social Liberale pentru un loc de deputat in Colegiul 2 Diaspora, Victor Alexeev, o face, potrivit careia va promova romani basarabeni in functii administrative la Bucuresti. Tomac sustine ca "printre primele decizii pe care le-a luat Guvernul Ponta a fost sa concedieze fara niciun motiv toti basarabenii pe care i-am angajat in cadrul Guvernului Romaniei. Acest fapt nu face decat sa contrazica cele enuntate de USL".

Care sunt prioritatile candidatului Eugen Tomac?

Romanii de pretutindeni reprezinta principala mea preocupare din ultimii 10 ani. Imi propun, in primul rand, sa imbunatatesc Legea cetateniei romane, astfel incat romanii care nu au fost niciodata cetateni romani sau nu provin din descendenti romani s-o poata obtine intr-un timp rezonabil.

Imi propun ca in Parlamentul Romaniei sa militez pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova, pentru o educatie de calitate oferita tinerilor basarabeni, voi sustine accesul pe piata muncii din Romania pentru toti etnicii romani, voi promova votul prin corespondenta, voi sustine, in continuare, cultura, spiritualitatea si societatea civila din Basarabia. Limba romana trebuie protejata si acest lucru se decide la Bucuresti, nu in alta parte.

Romanii din vecinatatea imediata au fost supusi unor nedreptati greu de inteles, nedreptati ce au produs efecte dramatice in ceea ce priveste constiinta romaneasca. Am un obiectiv foarte important: acela de a le reda romanilor uitati demnitatea furata de catre regimurile totalitare in a doua jumatate a secolului trecut, cand romanii au fost supusi unor valuri agresive de deznationalizare.

In situatia in care veti fi ales, care vor fi primele proiecte legislative pe care le veti propune?

Limba romana este principalul instrument care defineste identitatea unui popor. Statul roman are obligatia de a crea toate conditiile pentru ca vorbitorii limbii romane, indiferent unde locuiesc, sa-si poata pastra si conserva identitatea lingvistica. De aceea, voi promova un proiect de lege privind protejarea limbii romane peste hotare.

Avem nevoie de un cadru juridic foarte clar care sa responsabilizeze institutiile statului, astfel incat ele sa actioneze in interesul romanilor pe aceasta dimensiune. Cadrele didactice care promoveaza limba romana peste hotare au nevoie de sprijin concret, au nevoie de programe de perfectionare, au nevoie de sprijin financiar pentru a-si desfasura eficient activitatea.

Trebuie modificata si Legea bibliotecilor, astfel incat toate institutiile de cultura romaneasca de peste hotare sa beneficieze de dotari in timp real cu carte in limba romana. Toate aparitiile care sunt achizitionate de Ministerul Culturii trebuie sa ajunga si in comunitatile de romani de peste hotare si in bibliotecile scolare sau publice din Republica Moldova.

Nu in ultimul rand, voi sustine modificarea Legii cetateniei romane, in sensul reducerii termenului si a taxelor pentru redobandirea cetateniei romane.

Aveti, pentru viitorul apropiat, proiecte speciale pentru vorbitorii de limba romana din Transnistria, Republica Moldova etc?

Limba romana este prigonita astazi in regiunea separatista a R. Moldova, pentru ca un regim ilegal duce o continua lupta impotriva a tot ceea ce este romanesc in aceasta regiune, chiar daca majoritatea locuitorilor din aceasta zona sunt vorbitori ai limbii romane.

In cazul in care voi ajunge parlamentar, voi insista atat in plan bilateral, cat si pe plan european, impreuna cu partenerii nostri strategici, sa sustinem romanii din aceasta regiune. Sper ca Guvernul Romaniei sa continue ceea ce am inceput. In acest an, am dotat Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol cu un lot de calculatoare performante, sprijin asteptat si de celelalte scoli din regiunea separatista.

In luna august ii sugerati lui Crin Antonescu sa mearga la Tiraspol. Acolo s-a schimbat regimul politic. Ramane valabila invitatia/sugestia?

Eu nu constat vreo schimbare de abordare in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului in aceasta regiune a Republicii Moldova. Crin Antonescu, in opinia mea, reprezinta profilul omului politic care isi manifesta dispretul fata de propriul popor, desi ar trebui sa actioneze in interesul poporului. Expresii de genul "nu platiti taxe, nu trebuie sa votati", "nu locuiti in Romania, nu aveti dreptul sa decideti" sunt uzuale intr-un regim totalitar, nicidecum in unul democratic.

Atunci cand iti permiti sa critici partenerii strategici ai Romaniei precum Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, te incadrezi de partea cealalta a baricadei. De aceea, ii recomand in continuare sa mearga la un stagiu politic in Tiraspol, mai ales ca nu a trecut niciodata Prutul, desi este parlamentar de 20 de ani.

Cati cetateni basarabeni solicita, anual, cetatenie romana, in medie? Cati dintre acestia o obtin?

Pana in 2008 a existat un blocaj al procedurii de redobandire a cetateniei romane. Aceasta se obtinea extrem de greu, iar basarabenii nu au uitat acest lucru. In 2003, de exemplu, s-au acordat doar 6 cetatenii, iar ministrul de Externe de atunci, Mircea Geoana, a propus ca legea sa se modifice, astfel incat cetatenia romana sa se acorde prin loterie, dupa modelul american al loteriei vizelor.

Astazi, toate cererile de redobandire a cetateniei sunt primite si solutionate in termen de maximum un an de zile. M-am implicat activ in modificarea legislatiei si la infiintarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, iar anul trecut, de exemplu, si-au primit cetatenia pierduta sute de mii de basarabeni.

Alegeri parlamentare diaspora 2012

Veti initia masuri legislative pentru simplificarea legislatiei si a procedurilor privind dobandirea cetateniei romane?

Cetatenia romana reprezinta in continuare cel mai de interes subiect pentru toti romanii din afara. E o chestiune concreta de reparatie morala si o consolidare a relatiei cu statul roman. Legea cetateniei romane trebuie sa mai suporte modificari, astfel incat un roman care nu a avut cetatenia romana, de exemplu cei din Bulgaria, Serbia, Albania, dar care vor sa devina cetateni romani sa aiba aceasta sansa.

Exista practici europene in acest sens si cred ca Romania le poate implementa.
O prioritate pentru mine este reanalizarea sistemului de taxe consulare, astfel incat sa se reduca la minimum, iar pentru anumite categorii sa nu se perceapa taxe pentru redobandirea cetateniei romane.

Adversarul dumneavoastra din partea USL, Victor Alexeev, promite ca, in situatia in care va fi ales, va promova romani basarabeni in functii administrative. Cum comentati?

Pot sa afirm ca printre primele decizii pe care le-a luat Guvernul Ponta a fost sa concedieze fara nici un motiv toti basarabenii pe care i-am angajat in cadrul Guvernului Romaniei. Acest fapt nu face decat sa contrazica cele enuntate de USL.
Criteriul care trebuie sa stea la baza oricarei promovari trebuie sa fie doar performanta.

Ce parere aveti despre votul prin corespondenta? Considerati ca votul prin corespondenta al romanilor din afara tarii va fi luat in considerare dupa parlamentarele din decembrie?

Cetatenii romani au, potrivit Constitutiei, aceleasi drepturi, indiferent de locul unde se afla, iar dreptul la vot este unul esential. Obligatia clasei politice este sa nu mai ignore o realitate: peste hotare locuiesc peste 3 milioane de cetateni romani. Nici 5% dintre acestia nu participa la procesul electoral, desi Parlamentul si Executivul de la Bucuresti iau decizii si in numele lor.

Sustin votul prin corespondenta si voi face eforturi pentru ca acesta sa fie implementat cat de curand. Nu exclud nici varianta votului electronic, care poate fi promovata, avand in vedere tehnologia moderna care ne poate permite sa votam in siguranta, asa cum, de exemplu, putem face si plati electronice in siguranta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6598 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
37 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce inseamna domne educatia asta: deci Crinuta Antenuta este un om cu

profil dipretuitor pentru poporul din care provine!!! Interesanta exprimare: eu stiam ca nenea Iancu a surprins mai aprofundat aceasta forma de impostura suprema; zero absente, zero initiative da maxi m de vointa. Nici macar smecher nu cred ca pare la agenda publica pe care o afiseaza cu veselie obsesiva!!! Da deh, daca-i democratzie, si inca orriginala, ne mai mira ceva care nu doare, inca ???

 

Pentru Tomac

1. Ca sa dovediti ca sunteti romani cu adevarat faceti referendum pentru unirea cu patria mama-Romania.
2.Lasa-i in pace pe romanii din diaspora ca nu au nicio legatura cu alegerile generale ci doar cu cele prezidentiale.
3. Vezi-ti de treaba cu rusofonii si tradatorii vostri din Basarabia si dupa rezolvarea ,,problemei'' deschide gura.

 

Deci tipul asta nu locuieste in Romania?

Cum a ajuns el sa candideze? Cum de este cetatzean roman?http://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_Tomac
Consilier de-al Basescului...trebuie, prin fisa postului, sa zica ceva rau despre Antonescu!

 

@maxi

Ce-ar putea spune bine despre Crin Antonescu?

Sa respecte votul a 7,4 milioane de romani!

Atatzi au fost de partea lui Antonescu in chestiunea suspendarii!
Pt Basescu au fost 800 000 de voturi!

la numaratoarea lui Dragnea si a lui Iliescu

au iesit 7.4 milioane !
USL au ramas in 1947 cand erau votati si de cornute !

 

Cum de este cetatzean roman?

O fi aranjat cu Varanu ... shpaga ... ceva .. ca secu are mina lunga! Or o fi .. frun .. "Shpion"? Ia vezi .. WC Tudor ce zice?

Aseara David si Socaciu ca doi frati siamezi,au vizitat o

biserica penticostala din diaspora europeana facand

propaganda...pasiva USL-ului!

 

din ce in ce mai multi dintre candidatii ARD

scriu pe facebook
despre dorinta lor arzatoare de a face dupa alegeri
o alianta cu PNL .
Degeaba scrieti voi aici despre Crin Adormescu ,
el este placut de Blaga si ceilalti mahari din PDL aflati in BPN ,
care si-l doresc aproape , in tovarasie !

Nu mai cred in alegerile din 2012 !
Ati uitat ce a spus Cartarescu vineri !?

http://www.europalibera.org/content/article/24772635.html

Ia te uita ce scrie Sulfina Barbu !
"Cine cu cine va forma guvernul?
E o discutie normala in campania pentru alegerile parlamentare.
Colegii mei din conducerea ARD vorbesc despre o alianta fireasca cu PNL-ul. Cu sau fara Crin.... in functie de procentele obtinute la alegeri.
Eu spun de aproape doi ani ca imi doresc o alianta cu PNL. E adevarat ca eu vorbesc despre PNL asa cum l-am cunoscut pe vremea lui Tariceanu. Nu de cel din vremea lui Antonescu.
Vreau insa sa stiu ce credeti voi.
Cu cine ar fi bine sa formeze ARD guvernul dupa alegerile din decembrie?"

http://www.facebook.com/SulfinaBarbu?fref=ts

Va rog sa cititi raspunsurile .

Pe facebook toti blogarii fac scandal pentru ca s-au prins de ceea ce face ARD = PDL .
Practic l-au vandut si pe Basescu dar au vandut si Romania !

Maxi@cere explicatii ministerului de interne

Ai ramas intepenit in tiparele comuniste.Nu ai tu dreptul sa contesti cetatenia nimanui.Crin Antonescu,a facut mai mult rau Romaniei dect Vadim Tudor.Este bun de mediator la antenele lui felix.

Sper ca sortii sa nu dea castig de cauza USL,mai ales ca virgula

Constitutia graieste despre un partid si nu o uniune

din care sa fie extras premierul!

Daca totusi romanii vor indragii partidul lui Ilici,

Basescu va face o figura corecta,legala si de

nerefuzat,numind pe cel mai evoluat si manierat

socialist post 89 in persoana lui Mihai Tanasescu,care

ar impaca in mod normal capra cu varza si ar salva

Romania!!

Ramane de vazut daca presedintele va avea sansa de a

convinge un diplomat specialist de cariera care

tocmai a fost numit mare oficialitate a Europei!

Ceea ce era de demonstrat:Victor Viorel Plagiatorul Ponta nu se va

schimba si nu va coabita niciodata cu cei care au

indraznit

sa ii infranga vreodata colaboratorii!

Nu meritele,nu promisiunile,nu tupeul,ipocrizia si

manipularea comunistilor liberali,conservatori,verzi si

de alte culori,au dus la emulatia romanilorhandicapati

care nu au nici o problema in a da credit USL,ci

vomismentele aruncate de circa doua decenii pe sticla

haznalelor Antena3 si RTV impotriva reformelor,care

autampit pe cei mai multi telespectatori!

Zarurile sunt aproape aruncate pentru ca oamenii cu o

educatie indoielnicacare sunt multi in Romania,sunt si

setosi de scandal si sange mai tare decat de painea cea

de toate zilele,caci de la iesirea in piete in ianuarie

si pana acum,romanii au devenit chiar mai saraci,dar

sunt...fericiti si nu misca nimeni in front!!

Sa traiti...fain romani!

Ferice de cei care au parasit Romania si nu mai au

...placerea sa vada rosu in fata ochilor in urmatoarele

decade...estivale!

Cat despre ARD, le spun prieteneste....domnisoarele nu

sunt pentru politica,iar politetea,buna crestere,bunul

simt,respectul pentru adversari sunt tot atatea arme

de...autodistrugere...in masa,in orice campanie

pamanteana,de la

continentul American si pana in... Indiile de Jos!

Nici Basescu ,nici chiar Dumnezeu,nu va mai poate asigura

majoritatea intr-un parlament traseist comunist!

Lasati politica pe mana lui Cacarau-cel mai mare maidanez

si fudul politician postbelic si a plagiatorului maniac,

copresedinti care fac circ de la fruhstuck si pana la

cina,pe ecranele mafiotilor turnatori ai lui Ceausescu

pioni!

Aufwiedersehen!

@maxi

"Sa respecte votul a 7,4 milioane de romani!"
D Maxi, daca au votat pentru suspendare, nu-nseamna ca l-au votat pe Crin!!!
Cei cari l-au votat sef la senat, sunt ori puturosi ca el, ori au probleme cu justitia!
(A se vedea increderea romanilor in parlamentari. In loc sa se reduca numarul lor -vezi referendumul- pare-se ca or sa fie mai multi.

 
 

Pana la urma cati votanti are Romania??

Ar trebui intrebati premierul si ministru de interne INAINTEA alegerilor cati romani cu drept de vot sunt in Romania!!

 
 

 
 

Pacat ca nu le are

Pentru cei de nivelul tau, pacat ca nu le are.

Tolomac??

Tomac este cetatean roman.Ceatenia este dreptul lui. Cind comunistii au ocupat Basarabia formal a devenit cetatean sovietic.
Acum este un luptator pentru drepturile romanilor si trebuie respectat. Sa nu uitam ca Ilici Iliescu a sabotat unirea Basarabiei cu Romania si avut sfetnici de alde Haissam,care numai de romanii din diaspora nu-i pasa. Sa nu uitam ca celui mai dirz luptator anticeausit care a fost Paul Goma nu a primit cetatenia Romana in timp ce calaul Plesita a beneficiat de o pensie mare si casa furata de la adevaratii proprietari. Ba a mai avut tupeul sa mearga la TV sa se laude cum l-a palmuit pe Paul Goma.
Comunistul Iliescu a ramas cu parerea ca romanii din diaspora sint niste tradatori care lupta impotriva fauririi socialismului biruitor la orase si sate.PRESEDINTE DE ONOARE!

dar,cacarau ce spune ????

de fapt el doarme nonstop,cand sa mai spuna ceva rational,iar cand nu doarme vorbeste sa se afle in treaba!!!!

 

mang zbang

Se spune Cartarascu,ca asa vre marlanul de la cucuvea,si Tomak e un hahol(ucrainean) antiroman.adica un rus mai mic si mai rau.

 
 

De ce te ascunzi in spatele unei imagini?

De ce folosesti un nick name?
Ce ai de ascuns?
Numele tau real si imaginea ta reala?
Esti de la USL.

Care VOI? Esti presedinte de gasca?

Hai sa vorbim in nume personal.Tu vrei pe Repetent,Eu vreau MONARHIE Constitutionala .Ne-am facut unhoby din a injura presedintii.Primul Ministru guverneaza si se numeste Ponta!Si guverneaza doar scandaluri!

v-a pus Crinuta sa combateti?

Hai cu visele!:))

ce simpatic e artistul asta ....:)

Ce il califica in "spusele-i" dansului ?....ca a fost consilier prezidential ?
Pai si Lazaroiu este ...si ?....
Ce simpatici sunt aceste genii venite de niciunde si care merg nicaieri .
Locul cu "dispretul propriului popor " e ocupat de mult domnule Tomac ...de mult .

 

Nu ar fi cazul să reducem răutatea si să pornim logica?

Omul ăsta e un patriot adevărat! Este atit de vizibil acest lucru.... Incetati să aberati si intr-un final fiti de acord că poporul roman a trecut printr-un chin groaznic si se chinuie si in acest moment, pentru că nu si-a restabilit rădăcinile. Pentru că intr-adevăr au fost vărsări de lacrimi si singe, iar acest tinăr doreste să readucă DREPTATEA, cea pe care o implorau buneii nostri.

Antonescu de mic a dovedit dispret fata de valori sociale si morale

Primul lui dispret a fost fatza de gradinita,chiulea de la clasa.cu acest dispret a ramas pana in ziua de astazi.Pe parcusul vietii s-au mai adaugat multe alte dispreturi.

 

Again

Din nou caracteristicile portocaliilor sunt atribuite USL-ului, sunt 2 idei de propaganda:
- punerea relelor noastre pe seama voastra,
- acreditarea vrajbei la voi, ca sa va dezbinam.
Inca ceva: cei din diaspora trebuie sa aiba dreptul la vot, dar sa-si aleaga reprezentanti acolo la ei, nu in tara unde nu percep ce se intampla si vorbesc din propaganda celor care ajung la ei.
Sa fie la ei acolo, este imoral ca ei sa duca o viata decenta si sa voteze pentru cei care sunt bataia de joc a Camorei portocalii. Acest tovaras al lui Basescu sa candideze la el acolo si poate-l ia si pe guvernator acolo.

 

Diaspora?

Cite state de pe Terra organizeaza circumscriptii electorale pentru comunitati cetatenesti de dinafara granitelor?
A nu se confunda cu centre de votare!
As dori un forumist mai cult sa-mi releve informatii adecvate referitoare la acest subiect.
Oare Canada are parlamantar ales in UK ori in Australia?

 

Prostii!!!

In primul rand, avand in vedere ca se fura la greu voturi in sistemul actual, cum ar ptuea domnul sa garanteze voturile prin corespondenta sau deja au inventat sistemul de furt de pe acum?
In al doilea rand, Transnistria? Pai daca reusesti sa intri pe acel teritoriu nu cred ca vei reusi sa iesi vreodata, in special cu un asemenea discurs!
Cetatenia romana a fost facilitata acordandu-se si la nevorbitorii de limba romana pentru a creste numarul de voturi in alegeri! Sa se simplifice oare si mai mult acordarea acesteia! Si uite asa se face campanie, cu cateva initiative imposibil de realizat.

 
 

 
 

Tovarăse administrator de sait!

Dacă chiar asculti toti tolomacii care cer comentariu
inadecvat,ori chiar dta consideri asta,esti chiar de rasul curcii!
Adică unul care "trăieste"pe afară isi permite să vorbească si să caracterizeze un lider PNL cu sanse(
mici,mari...)la presedentie?Si dacă ii zic vreo două,tu tai ca Boc?Atat de duce mintea?Să-ti fie rusine!Tu nu admiti decat lins la Băse?!Răspunde
dacă ai verticalitate,nu-mi spune că a cerut o FOFEAZĂ portocalie asa ceva,căci si eu plătesc internet!

 
 


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor