Actuala legislatie electorala a condus, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, la "aberatii in repartizarea mandatelor de parlamentar", permitand "validarea altor persoane decat cele indrituite, din alte colegii, fara insa a se comite o ilegalitate", sustine prof.univ. Alexandru Radu, fost vicepresedinte al Autoritatii Electorale Permanente.
Potrivit lui Alexandru Radu, scrutinul a reliefat "efecte paradoxale si mai aberante" produse de actuala lege electorala la repartizarea mandatelor de parlamentar, el subliniind ca "asa-numitul sistem electoral al votului uninominal da posibilitatea repartizarii si a doua mandate intr-un colegiu uninominal".
"In patru colegii uninominale au rezultat, iata, cate trei parlamentari. Mai mult, cel de al treilea mandat este alocat dupa o regula diferita decat in cazul celorlalte doua. Aceasta situatie este consecinta aplicarii prevederilor continute de art. 48, alin. 14 si alin. 15 ale Legii 35/2008, care instituie proceduri neconcordante, incoerente si, prin consecinte, inechitabile', a explicat prof. univ. dr. Alexandru Radu.
El a precizat ca unul din cele patru cazuri este in Colegiul uninominal nr. 4, Circumscriptia electorala judeteana Dambovita pentru Camera Deputatilor, unde au primit mandate Ion Pargaru (USL), Florin Aurelian Popescu (ARD) si Radu Mihai Popa (PPDD) dar "daca procedurile electorale ar fi fost coerente", in locul celui din urma ar fi trebuit sa fie desemnat candidatul Mihai Stanescu (PPDD) din colegiul uninominal nr. 5.
"De asemenea, in colegiul uninominal nr. 1, circumscriptia Dolj pentru Senat, au primit mandat Cristiana Irina Anghel (USL), Antonie Solomon (PPDD) dar si Marinica Dinca (ARD), insa, daca procedurile electorale ar fi fost coerente, in locul celui din urma ar fi primit mandat candidatul Daniel Dragnei (ARD) din colegiul uninominal nr. 5. Si in Bucuresti s-au produs doua asemenea mandatari aberante. Astfel, in colegiul uninominal nr. 6, pentru Camera Deputatilor, au primit mandate Rodica Nassar (USL), Ioan Mihaila (ARD), precum si Ovidiu Ioan Dumitru (PPDD). Numai ca daca procedurile electorale ar fi fost coerente in locul celui din urma ar fi primit mandat candidatul Alexandru Dragos Ionita (PPDD) din colegiul uninominal nr. 23.
La fel, in colegiul uninominal nr. 12 pentru Senat, alaturi de Gabriel Mutu (USL) si Valeriu Todirascu (ARD) ar fi trebuit sa fie validat parlamentar Diana Voiculescu (PP-DD), propunerea de premier formulata de Dan Diaconescu, candidata in colegiul uninominal nr. 9, in locul colegei sale de partid Florina Ruxandra Jipa din colegiul nr. 12", a exemplificat fostul vicepresedinte al Autoritatii Electorale Permanente.
Avertisment din 16 seprembrie
Prof. univ. dr. Alexandru Radu a fost primul analist politic din Romania care, intr-o declaratie facuta pe 16 septembrie, avertiza asupra faptului ca numarul parlamentarilor prevazuti de norma de reprezentare ar putea creste cu peste o suta, conform prevederilor actualei legi pentru alegerea parlamentarilor (Legea nr. 35/2008) si in conditiile in care o formatiune politica va detine peste 50% din voturi.
"Calcule estimative si simularile efectuate de echipa mea de cadre didactice atesta faptul ca este posibil ca numarul parlamentarilor in noua legislatura sa ajunga la peste 550. Reamintesc ca, deja in 2008, intr-un colegiu uninominal din judetul Arad au fost alesi doi deputati, dar atunci partidul care inregistra cel mai mare numar de voturi atingea doar 36 la suta dintre optiunile electoratului", spunea atunci Alexandru Radu.
El arata, la acel moment, dand un exemplu concret, cazul circumscriptiei electorale Vaslui, unde a efectuat o simulare a votului.
"Estimand ca in aceasta zona electorala, pentru care sunt alocate, in prezent, sapte mandate de deputat, conform normei de reprezentare, scorurile vor fi: USL - 63%, PDL - 23% si PPDD-7%, repartizarea proportionala a locurilor va atribui 4 mandate USL, 2 mandate PDL si 1 mandat PPDD. Totusi, USL va castiga, prin vot majoritar toate cele 7 colegii, astfel ca va primi in plus 3 mandate (4+3=7), conform prevederilor legii electorale, iar numarul total de deputati va ajunge, astfel, la 10, inregistrand o crestere cu 43%. Totodata, in cele trei colegii castigate in plus de USL, vor fi cate doi deputati", explica, in septembrie, Alexandru Radu.