Ultima linie dreapta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 11:57
3781 citiri
Ultima linie dreapta (Opinii)

Intram in ultima saptamana de campanie. O campanie, am mai spus-o, degeaba, pentru ca marile teme au fost eludate. In acest moment putine lucruri se mai pot schimba cu adevarat. Este clar ca USL se indrepata catre victorie. Necunoscuta si, de altfel, factorul cheie, este scorul, iar el depinde in mare masura de loteria redistribuirii pe care nimeni nu o poate inca anticipa.

Un scor sub 50%, putin probabil de altfel, ar arunca in aer intreaga constructie, dupa cum recunosc chiar liderii ei. PSD, mai ales, stie foarte bine cum este sa castigi alegerile, sa ai cel mai mare numar de mandate si totusi sa ramai in opozitie.

Daca scorul va trece de 50%, USL poate revendica guvernarea, cu atat mai vehement cu cat procentele peste acest prag vor fi mai multe. Si sigur, exista varianta la care viseaza cu ochii deschisi Crin Antonescu, aceea a trecerii altui prag, de doua treimi, care sa permita USL sa modifice Constitutia dupa bunul plac.

USL a ajuns in aceasta situatie privilegiata in pofida unei guvernari foarte slabe si a erorilor fundamentale din vara, cu ajutorul neprecupetit al unei opozitii care a luat cele mai proaste decizii strategice cu putina si a facut cea mai slaba campanie cu putinta.

Dar asta nu inseamna ca USL poate dormi linistita in asteptarea reinstalarii la putere. Problemele uniunii nu sunt in exterior, unde nu are deocamdata rival, ci in interior. In constructia mamut au aparut deja mai multe falii care, dupa trecerea testului electoral si cu ,,ajutorul" lui Traian Basescu, s-ar putea largi pana la rupere.

Aceste falii tin mai ales de cei doi lideri ai aliantei. PNL suporta din ce in e mai greu dictatura lui Crin Antonescu si o parte a partidului este gata sa explodeze. Ea are deja si un lider cert, pe Calin Popescu Tariceanu, care pare pregatit sa-l conteste pe Crin Antonescu si nu pare insensibil la o noua desemnare ca premier. In PSD, Victor Ponta are si el un rival de temut, pe Liviu Dragnea, ale carui ambitii tintesc Palatul Victoria, si si-a antagonizat o pate dintre baronii deloc incantati de ezitarile lui europene din vara.

Interventia lui Traian Basescu, mai ales in zona liberala, ar putea arunca in aer USL. Daca Traian Basescu va desemna un premier din zona USL, dar nu pe victor Pona, nu stiu daca uniunea va ramane strans unita, de la Chiliman, la Dragnea, de la Tariceanu, la Mitrea in spatele lui Victor Ponta. Asa ca victoria spre care se indreapta USL ar putea fi doar a unei parti din aceasta constructie.

Asa cum USL se indrepta spre victorie, ARD se indreapta spre esec. Si aceasta nu este pierderea alegerilor, greu de evitat oricum, ci proportiile infrangerii. Ramane de vazut cate colegii va reusi sa inchida alianta de dreapta din seara de 9 decembrie, ramane de vazut cate mandate ii va mai lua redistribuirea ca sanctiune pentru un vot politic slab. Este pretul pe care PDL il va plati pentru ca a incercat pacaleli cu jumatati de masuri: integritate pe jumatate si numai pentru plevusca, rebranduire pe genunchi sub umbrela gaurita a unei noi constructii cu aer de provizorat si nesiguranta.

Dar cel mai greu deconteaza ARD lipsa unui lider. Este prima campanie pe care PDL o duce fara locomotiva Traian Basescu. Asa se face ca democrat-liberalii au aratat ca niste orfani debusolati, cu reflexele electroale pierdute si cu ochii indreptati cu disperare catre Cotroceni, de unde sa vina cumva o salvare miraculoasa. Nu e doar vina lor. Asa au fost obisnuiti in ultmii ani, cand Traian Basescu a purtat practic toate bataliile in locul lor.

Nu cred ca ARD are macar o sansa de a supravietui acestor alegeri. Deja Vasile Blaga ii reproseaza voalat lui MRU, spre exemplu, ca nu a intrat in PDL si a preferat sa faca un nou partid. Vor veni si alte reprosuri, in functie de proportiile scorului si cel mai probabil, in viitorul parlament fiecare va fi din nou pe cont propriu. Dar in cazul unui esec grav nu stiu ce va mai ramane din PDL. Exista, de altfel, voci in partid care si asteapta o asemenea prabusire pentru ca PDL sa revina la nucleul de baza, al vechiului PD. PDL isi poate regasi dimensiunile din 2000, dar nu stiu daca va reinventa si un nou Traian Basescu.

Dar infrangerea nu inseamna obligatoriu si opozitie. Daca premierul din USL nu va fi Victor Ponta si daca acest premier din USL nu va fi urmat decat de o parte din uniune, va fi nevoie de o completare, adica, cine stie, chiar de mandatele ARD. Politica poate fi uneori paradoxala.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#alegeri parlamentare 2012, #campanie electorala 2012, #campanie electorala partide, #USL tensiuni , #alegeri parlamentare 2012